Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Online svět vašich dětí. Jak poznat, že je na internetu vaše dítě závislé?

Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
online
Dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice? (foto: www.windycitizen.com)

22. 04. 2021

Děti a online svět

Mnoho rodičů se dnes obává, že jejich děti možná tráví příliš mnoho času na internetu. Americká národní lékařská knihovna National Institutes of Health (NIH) však uvádí, že problémem je „čas strávený na obrazovce“ jako celek.

Co je čas online na obrazovce?

Je to jakýkoli čas strávený před digitální obrazovkou jakéhokoli druhu. To zahrnuje televizory, přehrávače videoher, kapesní digitální zařízení a samozřejmě počítače. Kolik času je tedy považováno za příliš mnoho na to, aby byly děti na internetu a obecně před obrazovkami?

Pojďme se podívat na statistiky

Rodiče po celém světě se obávají, že jejich děti mohou trávit tolik času ve „světě obrazovky“, že tak mohou přijít o skutečné životní zkušenosti.

Zde jsou některé ze statistik, které to podporují:

  • Děti a dospívající ve věku od 8 do 28 let stráví každý týden před digitálními obrazovkami přibližně 44,5 hodiny.
  • Asi 23 % dětí a dospívajících uvedlo, že se skutečně cítí, jako by byli závislí na videohrách. To se dělí na 31 % mužů a 13 % žen.

4 způsoby, jak spravovat čas strávený na PC vašeho dítěte

Vyberte umístění počítače

Umístěte domácí počítač na centrální místo mimo dětský pokoj. A ujistěte se, že je umístěn tak, abyste mohli snadno sledovat obrazovku a všechny online aktivity, když vstoupíte do místnosti.

Nainstalujte aplikace pro obsah odpovídající věku

Tyto aplikace by měly být nainstalovány na tabletech a chytrých telefonech všech dětí. Zajistí, aby weby, které vaše dítě navštěvuje, byly nezávadné s ohledem na jejich věk.

Omezte hodiny, které vaše dítě tráví online

Kolik času je příliš mnoho času na internetu pro děti a dospívající?

  • Děti do 2 let by neměly dostávat vůbec žádný čas strávený na PC.
  • Děti ve věku od 2 do 10 let – jedna hodina denně pod dohledem.
  • Dospívající – ne více než dvě hodiny každý den po dokončení domácích úkolů
K TÉMATU  Francouzky budou moci mít děti i bez partnera. U nás to možné není a zákony se směle obchází

Online rodičovská kontrola

Nainstalujte si do svých počítačů software pro rodičovskou kontrolu. Bude prověřovat na webových stránkách nevhodný obsah. Weby lze také blokovat na základě vámi zvolených úrovní ochrany.

Jak poznat, že jsou vaše děti závislé na internetu

Pokud vaše dítě tráví příliš mnoho času na internetu, může se objevit nutkavé chování. To může vést k závislosti na internetu, která stejně jako jakýkoli jiný typ závislosti může zničit zdravou rovnováhu zájmů a činností v životě vašeho dospívajícího.

Zde je několik známek toho, že si vaše dítě může vyvíjet závislost na tom, že je online:

  1. Zůstává online mnohem déle, než bylo původně zamýšleno.
  2. Je online, když ho vy nebo jiní dospělí nesledujete.
  3. Lže o množství času stráveného na internetu.
  4. Zůstane na webu klidně celou noc.
  5. Neuposlechne pravidla stanovená ve vztahu k časovým limitům internetu.
  6. Rozruší se, když ho vyrušíte od počítače.
  7. Je podrážděný, když je odepřen přístup na web.
  8. Když je offline několik dní, stává se náladový, podrážděný nebo depresivní.
  9. Raději je online než v kontaktu se skutečnými přáteli a rodinou.
  10. Kontroluje sociální média a e-maily často po celý den.
  11. Vytváří nová pouta s lidmi, se kterými se setkali na webu.
  12. Ztrácí veškerý zájem o činnosti, které si dříve užíval.

Nikdo neříká, že by děti neměly mít čas na obrazovce nebo přístup k internetu. V dnešní době děti a zejména dospívající potřebují internet k výzkumu informací pro školní projekty. A při správném použití může být spolehlivým zdrojem informací pro děti, které prostě rády čtou nebo se chtějí dozvědět více o konkrétních tématech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mobilní aplikace pro děti, které podpoří jejich vývoj a obohatí je

Jak zabavit děti během karantény

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Britská královská rodina v poslední době čelí náporu fotografů a novinářů. Na vině jsou rozpory v rodině vyvolané princem Harrym a jeho americkou manželkou, které nenechávají jednoho člena rodiny v klidu. Tedy výjimkou je královna, která se svou kabelkou nedává znát prakticky žádné emoce, co se týče tohoto tématu.  
Máte chytrý telefon? S největší pravděpodobností je vaše odpověď kladná. A to možná vůbec není dobře! Kvůli němu totiž snadno „vyfasujete“ problémy se zády i bolesti hlavy. Ale tím to bohužel ještě nekončí…
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Přestože Vánoce jsou obdobím radosti a dávání, může být výběr vhodného dárku pro děti někdy komplikovaný. Dnešní článek na Dámské Lize upozorňuje na pasti nevhodných dárků pro nejmenší pod stromečkem. Od nesprávných hraček až po problematické trendy, prozkoumáváme, co by rodiče měli brát v úvahu při výběru dárků pro své ratolesti, aby byly nejen radostné, ale i bezpečné svátky
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Společnost Trust uvádí na trh sluchátka Trust Noma pro poslech hudby a hands-free volání s poutavým retro designem. Chcete je vyhrát? Máme pro vás jednoduchou soutěžní otázku. Zpříjemněte si Vánoce poslechem hudby.:)
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Pesimisté vám řeknou, že zvládat puberťáka je opravdu otřesné, a dá se jenom v co největším klidu vyčkávat, až toto náročné období přejde. Na straně druhé si můžete vyslechnut tvrzení, že právě v pubertě se z vašeho dítka stává dospělák a sklízíte plody toho, co jste v něm zaseli. Někdy se doslechnete, že pokud se dítěti adekvátně věnujete v předchozích letech, žádná puberta s ním vlastně necloumá. Ať už vnímáte situaci jakkoliv, pokud vás článek upoutal, zřejmě u vás v rodině nastávají změny spjaté právě s výchovou puberťáka.
Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!

Výběr článků

Když se pleťové póry ucpou nečistotami a přebytečným kožním mazem, začnou se černé tečky objevovat rychleji než houby po dešti. Co na ně platí? Zapomeňte na drahou kosmetiku, pár účinných zbraní máte doma! A ke všemu jsou za hubičku…
Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?
Filosof Jean-Paul Sartre kdysi napsal, že každý má jiný koeficient neštěstí. Zatímco někteří lidé procházejí životem jako nůž máslem, jiným jakoby osud házel klacky pod nohy. Mnozí se přesto dokázali svému handicapu postavit.

Nepřehlédněte

Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek