Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Ricinový olej pro krásu i zdraví. Jaké jsou jeho zdravotní benefity?

Ve světě kosmetiky najdeme celou spoustu zajímavých produktů. Zatímco některé jenom oživí naši unavenou pleť, jiné toho umí daleko víc. Mluvíme kupříkladu o ricinovém oleji, který je tím, co ženě nesmí chybět v koupelně.
ricinový olej
Jak nám ricinový olej pomáhá? (foto: 123rf.com)

15. 03. 2021

Ricinový olej patří k produktům, které možná dost důvěrně znáte. Bohužel se mu za poslední roky nedostává takové pozornosti, jakou by si zasloužil. Důvodem toho je především obrovské množství jiných produktů na trhu, které ho zastiňují. Zejména se dostává do stínu arganového nebo kokosového oleje, což jsou velké trendy v kosmetickém světě.  

Pojďme se však zaměřit ryze na ricinový olej, který se pyšní celou spoustou zdravotních benefitů. Co konkrétně našemu tělu přináší? 

Pro růst vlasů i řas 

Jaké jsou zdravotní benefity ricinového oleje? Kupříkladu stojí za lépe rostoucími vlasy, obočím i lépe rostoucími řasy. Důvodem tohoto umu je především vyrovnávat pH pokožky. Navíc je plný vitaminů a bílkovin, také mastné kyseliny. Dokáže vlasy, nehty i řasy vyživit a podpořit natolik, že začnou růst jako splašené.  

ricinový olej
Prospívá vlasům. (foto: 123rf.com)

Kromě toho umí zamezit vzniku lupů, také poškození vlasů, k čemuž dochází většinou z důvodu přílišného používání žehličky, kulmy nebo fénu.  

Chrání proti vráskám 

Věděli jste, že ricinový olej bojuje proti projevům stárnutí? Je to konkrétně opravdu efektivní ochrana proti vráskám. Ricinový olej umí proniknout do hlubokých vrstev kůže, stimuluje pak produkci kolagenu a také elastinu. Zmiňované dvě složky jsou nadmíru důležité pro pružnou a mladistvě vypadající pleť.  

vrásky
Bojuje proti vráskám. (foto: 123rf.com)

Abyste byli v boji proti vráskám úspěšní, doporučujeme olej aplikovat každý večer před spaním. Třeba si ho přimíchejte do vlastního pleťového krému.  

Pro zklidnění problémové pleti 

Patříte k lidem, kteří mají problémovou pleť? Pak byste měli také vsadit veškerá vaše esa v rukávu na ricinový olej. V jeho moci je zklidnit nejen vysušenou pleť, ale také pleť plnou ekzému nebo akné.  

Důvodem této skvělé vlastnosti je fakt, že působí protizánětlivě a antibakteriálně. Dokáže pleť hydratovat, také bojuje proti bakteriím. Čemu zabraňuje, je svědění a zarudnutí.  

ricinový olej problematická pleť
Poradí si s problematickou pletí. (foto: 123rf.com)

Proti roztřepeným konečkům 

Máte problém s roztřepenými konečky? Vadí vám, že vaše konečky nejsou tak zdravé jako dřív? Ricinový olej díky velkému obsahu vitaminu E si umí poradit i s roztřepenými konečky. Stačí, abyste nanesli několik kapek oleje do dlaně a rozetřely je po konečcích vlasů.  

rotřepené konečky
A zbaví vás roztřepených konečků. (foto: 123rf.com)

Ricinový olej nejen na vlasy a pleť 

Je však třeba konstatovat, že ricinový olej není určen jenom pro pleť a vlasy, i když vlasům a pleti prospívá nejvíce. Jeho zdravotní benefity přesahují tyto oblasti lidského těla. A putují i pod kůži, kde také prospívají.  

K TÉMATU  Módní inspirace. Barva roku 2019 je korálová! Stylistka radí jak ji správně kombinovat

Kupříkladu umí ricinový olej zmírnit zažívací problémy a potíže, které bývají vyvolané mnohými faktory. Často za bolavým žaludkem stojí špatné stravování nebo nezdravý životní styl. V obou případech si ricinový olej pomůže a zabrání zácpě, pomalému zažívání, také napomáhá k vylučování. Nemůžeme se tedy divit tomu, že je ricinový olej doporučován i spoustou praktických lékařů.  

Kromě toho umí zlepšit funkci jater. Užívá se většinou na posílení jater. Polykat se nemusí, stačí ho používat takzvaně lokálně. I tak dokáže pomoct. Podpoří kupříkladu správné a bezproblémové fungování lymfatického systému a podpoří i vylučování toxinů z těla.  

O ricinovém oleji: 

Ricinový olej se získává lisováním semen skočce obecného. V porovnání kupříkladu s arganovým olejem mluvíme o hustším produktu, který obsahuje celou spoustu vitaminu E. Je velice zajímavé, že se používal už ve starověkém Egyptě. V té době však nebyly vyzdvihovány jeho kosmetické účinky, ale především se bral jako elixír podporující imunitní systém.  

I když v Egyptě na něj už dávno zapomněli, kupříkladu v ajurvédské medicíně se využívá dodnes.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč je arganový olej skutečným zázrakem pro vaše vlasy? Zatočí s lupy a urychluje růst

Padání vlasů. Proč nás to potkává? Jak tento problém řešit?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.
Květináče dnes mají spoustu podob. Ty venkovní mohou být i samozavlažovací, ale nejdůležitější je materiál. Oblíbené jsou betonové nebo ratanové květináče. Samozřejmostí jsou ale i klasické keramické květináče, a nejlevnější variantou jsou potom ty plastové, které ale také umí vypadat k světu.
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Společnost Pantone sestavuje každý rok aktuální paletu barev. Vždy dvanáct výrazných odstínů a čtyři neutrální barvy. Z těch výrazných se vybere barva roku, kterou je letos 19-4052 Classic Blue. Klasická modrá je skvělá, protože sluší prakticky všem. Kde najde uplatnění v interiéru a jaký kousek v šatníku bude nejvíc trendy?
Využití zubní pasty se ani zdaleka nemusí týkat jen natolik běžné činnosti, jakou je čištění zubů. Většina z nás má tubu zubní pasty na umyvadle v koupelně, ale koho by napadlo vyčistit s ní například kohoutky?
Trápí vás únava? Chce se vám pořád spát? Pijete často kávu, ale energie stále nikde? Někde tedy musí být chyba! Představte si, že byste byli plní elánu a energie. Ano, opravdu to jde! Proto si v dnešním článku povíme, jak se konečně zbavit únavy a mít energii, po které tak dlouho toužíte!
Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Přejí si vaše děti pod stromeček chlupatého mazlíčka? Než to definitivně zavrhnete, vezměte v potaz, že "psí terapie" může příznivě ovlivnit jejich zdraví, konkrétně případné alergie i obezitu dětí. Jak je to možné?

Výběr článků

Společnost RunCzech, organizátor Volkswagen Maratonu Praha a mnohých dalších populárních běžeckých závodů a akcí, se spojil se společností Rakuten Viber, která provozuje jednu z předních světových komunikačních aplikací Viber.
Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Bezchybný výkon předvedla malá Angelica Hale při zpěvu písně Girl on Fire. Takový hlasový projev jí mohou závidět profesionální zpěváci a porota americké talentové soutěže nevěřila svým uším. Právem si tak Angelica vysloužila okamžitý postup do finále. Takto čistý projev je u desetileté dívky skutečně ohromující. Užijte si to!

Nepřehlédněte

Čím můžete v jakémkoli věku svoje dítě zaručeně otrávit Když budete opakovat tyhle nejhorší rodičovské hlášky. Některé z nich jste určitě slyšely od svých rodičů a nesnášely jste je v dětství a mládí také. Zkuste se jich vyvarovat. I když vás to bude občas stát úsilí a ústa na zámek.
Hodí se do každého bytu i domu, její pěstování je nenáročné a zvládnou ho i začínající pěstitelé. Ale víte vůbec, co kokedama je a jak se vyrábí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek