Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Tipy pro samoživitelky, jak to zvládnout po finanční stránce

Matek samoživitelek se v naší společnosti najde celá řada. Zejména v posledních letech roste počet rozvodů, na základě kterých se dítě dostane výhradně do péče matky nebo do péče otce. Ve většině případů je dítě svěřeno do matčiny péče, a i když žena získává alimenty v pravidelných intervalech (když se poštěstí), přesto je třeba ohlížet se na finanční stránku a počítat každou korunu. Zejména v případě, že je žena na mateřské dovolené, není to po finanční stránce snadné. Naštěstí přinášíme několik tipů, jak to po finanční stránce zvládnout a nepropadnout zlým myšlenkám.
finanční tipy pro samoživitelky
Jak mohou vylepšit svou finanční situaci samoživitelky? (zdroj foto: www.123rf.com)

03. 11. 2020

Projděte si své výdaje 

Podle posledních statistik se každým rokem rozvede přes pětadvacet tisíc manželství. V drtivé většině případů se rozvádí především lidé mající nezletilé dítě, které tak rázem přistane do péči jednoho z rodičů. A jak již bylo zmíněno, většinou je dítě svěřeno do matčiny péče.

Matky samoživitelky se tak rázem ptají, jak to mají zvládnout po finanční stránce. Ne vždy druhý rodič přispívá do rodinného rozpočtu a mnohdy je na domácnost i dítě žena zcela sama.  

Vůbec prvním krokem, který by měla žena udělat a podstoupit, je prostudování svých výdajů. Za co se pravidelně utrácí? Co se musí uhradit a co je naopak jenom výmysl, který se kupovat nemusel? Je třeba své výdaje rozdělit na povinné, výjimečné a nepovinné. Zkrouhnout zejména ty, které byly zbytečné a snažit se odkládat něco stranou každý měsíc.  

Začněte šetřit při nákupu i při vaření 

Své úspory je možné zvýšit tak, že začnete šetřit při nákupu i při vaření. Než se vydáte nakupovat, udělejte si seznam toho, co máte nakoupit. Seznam vás při nakupování bude kontrolovat, nedovolí vám nakoupit to, co na seznamu není. Je to psychologická hra.  

Stejně tak se snažte nakupovat jenom to, co skutečně potřebujete. Nakupovat potraviny ve slevě je sice skvělé, na druhou stranu, proč nakupovat věci ve slevě, když je stejně nestihnete spotřebovat? Šetřit při nakupování jde ruku v ruce s nulovým plýtváním jídlem.  

Začněte platit hotově 

Mezi další tipy pro samoživitelky patří i platba v hotovosti. Dělá vám potíže udržet se, když víte, že na kreditní kartě máte peníze k dispozici? V tom případě zkuste platit pouze hotově.

Spočítejte si, kolik peněz by vám mohlo vystačit na týden. Tuto částku si vždy v pondělí vyberte a snažte s ní vyjít po zbytek týdne. Když něco ušetříte, skvěle! Můžete se třeba něčím potěšit nebo si částku odložit stranou. Když s částkou nevyjdete, zamyslete se nad tím, jestli jste za něco neutráceli až příliš či jestli jste neutráceli zbytečně.  

K TÉMATU  Vintage vzkříšení: Proč jsou retro kousky trendem roku 2024

Zlepšete si svou kvalifikaci 

Zejména v dnešní době není těžké získat si kvalifikaci. Obecně platí, že čím více kvalifikace člověk má, tím lépe se mu shání práce – a to i při mateřské dovolené. Zejména ženy při mateřské dovolené si často pokládají otázku, jak mohou kvalifikaci získat, když nonstop hlídají své nezletilé, malé dítě.

Využít mohou různých on-line kurzů a online školení, které jim přinesou zmiňovanou a potřebnou kvalifikaci, díky níž si posléze najdou práci svých snů za skvělé peníze.  

Druhý přivýdělek patří také mezi finanční tipy pro samoživitelky

S předcházejícím bodem souvisí i další tip, jak to zvládnout po finanční stránce, když je žena na dítě sama. S dalším přivýdělkem se situace zvládne zase o něco líp. Druhý přivýdělek nemusí být stejně velký jako příjem z hlavní pracovní činnosti. Může se jednat o pár tisíc korun, nikoli o desítky tisíc.  

Takovým přivýdělkem se myslí například vyplňování dotazníků, psaní článků nebo například výroba bytových doplňků. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Byl vám nevěrný? Okamžitý rozchod nemusí být řešení

Předmanželská smlouva chrání váš majetek nebo dědictví. Co si ohlídat

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.
Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! Nikoliv v přízemí. Abyste nezabloudili, použijte služební vchod (z ulice u Obecního domu) hned vedle výlohy Blanky Matragi a nechejte se vyvézt výtahem do druhého patra. Za nízké ceny získáte zlato i v Brně, v ikonické cihlové budově Dornych, vedle Vaňkovky. Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o bezpečné uložení finančních prostředků do drahých kovů. Že jsou ceny zlatých cihel a zlatých mincí u tohoto prodejce skutečně nejnižší, se můžete přesvědčit na stránce investiční zlato. Ceník v euro je na stránce investičné zlato. Přízemní cenou zlata se tento prodejce výrazně odlišuje od ostatních nabídek na trhu. Potvrzuje to i jeho umístění na prvním místě loňského srovnání finančních produktů v kategorii prodejců drahých kovů (soutěž pořádá server Finparáda společnosti Scott & Rose).
Když jsem se zamilovala do Jáchyma, po čase mi prozradil, že má dceru. Ta žije s matkou a jejich rozchod nezvládá. A mě si zařadila na seznam lidí, které nebude mít už z principu ráda. Dcera je prostě nejvíc.
Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Protiklady se zpočátku mohou přitahovat. Pak přijde společný život a všechno je často jinak. Mají tedy šanci na společný život partneři, kteří jsou naprosto jiní?
Každý rodič má vůči svému potomkovi vyživovací povinnost. A tato povinnost nemizí ani v případě rozvodu. Spousta rodičů tak přispívá na své dítě, i přesto, že spolu již nesdílí jednu domácnost a dítě je ve střídavé, nebo výhradní péči druhého rodiče. Jenomže co dělat, když bývalý partner přestane posílat alimenty? Zjistili jsme to pro vás.
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Bolesti zad jsou velkým problémem naší populace. Mají mnoho příčin. Od špatného a dlouhodobého sezení, přes špatné držení těla, až po přetěžování, nebo třeba špatné matrace na našich postelích.
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?

Výběr článků

Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?
I přes to, že nás občas potrápí nepříjemné deště, léto je stále v plném proudu a sním jsou stále ještě otevřené dveře pro výlet na kole. Je však potřeba mít na mysli, že pokud berete cyklistiku alespoň trochu vážně, existuje řada doplňků, které vám zážitek z jízdy značně vylepší! Pojďme se společně podívat, čím vším můžete podpořit svůj dokonalý cyklo výlet ať už sám, s přáteli, či rodinou. 

Nepřehlédněte

Letní období se obecně nese v duchu odlehčené stravy, zároveň ale takové, která dodá energii na všechna letní dobrodružství. Příroda nabízí mnoho svých plodů, dozrávají jahody, třešně, broskve, meruňky, melouny, okurky atd. Samo léto vám tak napovídá, co dobrého by se mohlo objevit na vašem talíři, pojďme se na to, ale podívat blíže.
Také máte každoroční problém, co koupit, manželovi, synovi nebo dědečkovi? Ženám se nakupuje samo, ale pro mužům? My pro vás máme tipy na originální vánoční dárky, které rozhodně nezůstanou dlouho zabalené…

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek