Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Pokojovky pro příjemné klima i během léta. Které to umí?

Letošní léto patřilo bezesporu k těm nejparnějším. Teploty se šplhají přes hranici třiceti stupňů a koupaliště či vodní nádrže hlásí absolutně plno. Zatímco na zmíněných místech se můžeme zchladit ve vodě, doma přemýšlíme nad tím, jak se osvěžit. V každém pokoji domácnosti je totiž snad ještě větší teplo než venku, a tak řada lidí uvažuje nad koupí klimatizace. Je však pravdou, že klimatizace není zrovna levná záležitost a mnohým může toto zařízení udělat velkou čáru přes rozpočet. Proto raději investujte do pokojových rostlin, které zvládnou udržet v interiéru velmi přijatelné klima, i když venkovní teploty dosahují rekordních hodnot.
pokojovky pro klima
Zajistěte si příjemné klima v interiéru díky pokojovým rostlinám. (zdroj foto: www.123rf.com)

08. 12. 2020

Rostliny mají zvláštní schopnost ochlazovat 

Pro mnohé možná až do nynějška byly pokojové rostliny jenom dekorativní záležitostí. Nyní se však přišlo na to, že mají velice zvláštní schopnost, a to schopnost ochlazovat sebe i své okolí. Jaké pokojovky pro lepší klima domů pořídit?

To, že pokojové rostliny ochlazují interiér, je zapříčiněno takzvaným procesem transpirace. V praxi to vypadá tak, že když jsou dny příliš horké, rostlina se začne proti tomu bránit a s pomocí průduchů na listech začne ovlivňovat vlhkost vzduchu. Podobně je tomu například i v případě lesů.  

Pokud byste nyní raději investovali do ochlazující pokojové rostliny než do klimatizace, poradíme vám, které rostliny to dovedou a které to umí.  

Aglaonema udrží příjemné klima i v rozpáleném bytě 

Zatímco v přízemí rodinných domů není problém s vysokými teplotami, o bytech v patrech se to říct nemůže. V době, kdy venku panují třicetistupňová horka jsou byty ve čtvrtém a vyšším patře doslova rozpálené. Naštěstí i s takto rozpálenými byty si poradí pokojové rostliny, v tomto případě konkrétně aglaonema, která se pyšní vysokou odolností proti škůdcům a nejrůznějším chorobám.  

Aglaonema tak bude nenáročným společníkem, který snese prakticky jakékoli umístění. Pokud ji však ponecháte v úplném stínu, dojde k vyblednutí listů, a to by byla škoda. Právě listy jsou její největší pýchou.  

Areca funguje jako malý deštný prales 

Je vaším snem podívat do nějakého deštného pralesa? Chcete dýchat onen svěží a zajímavý vzduch, který je pro deštné pralesy naprosto typický? Pak byste si měli pořídit pokojovou rostlinu jménem areca, která je často považována za takový malý deštný prales, který si přinesete do domácnosti.  

Areca je totiž druh palmy milující dostatek světla (pozor – nikoli přímé sluneční paprsky) a vyšší vlhkost. Je známá pro svou nadměrnou produkci kyslíku, díky čemuž se zejména v letních horkých dnech cítíte, jako kdybyste v jednom takovém deštném pralesu opravdu žili. 

K TÉMATU  Cihlové stěny v interiéru vypadají dokonale. Pokud nemůžete využít přiznané cihly, postačí plastický dekor. Výsledek bude okouzlující!

Fíkusy pomáhají zvládat horké letní dny a patří také mezi pokojovky pro lepší klima 

Dalšími pomocníky udržujícími příjemné klima v interiéru, i když venku panují hotová vedra, jsou fíkusy. Konkrétně tedy fíkus benjamina a fíkus elastica. Tyto dva druhy velice oblíbené pokojové rostliny umí místnost doplnit o potřebnou vzdušnou vlhkost, díky čemuž nám pomáhají zvládat i příliš horké letní dny.  

Co se týče pěstování fíkusu benjamina, pozor si dejte na průvan, který rostlině nadmíru vadí. Dále ke spokojenému životu potřebuje mírnou zálivku a občasné rosení listů, na které se bohužel lepí prach.  

Pokud byste chtěli pěstovat spíše fíkus elastica, zjistíte, že není tak náročný jako druhá zmíněná odrůda rostliny. I díky tomu se aktivně pěstuje na úřadech i ve školách. Průvan není v tomto případě tak velkým problémem, což dokazuje i to, že se rostlině poměrně daří i na místech, jako jsou zmíněné školy nebo úřady, kde je průvan prakticky neutichající. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 pokojovek, které fungují jako efektivní čističky vzduchu

Monstera do každé domácnosti. Jak pěstovat moderní rostlinu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Naučte se, jak stanovit zdravé hranice ve vašem vztahu. Tento průvodce vám ukáže, jak hranice pomáhají udržet vzájemný respekt a porozumění, a jsou základem pro dlouhotrvající a šťastný vztah.
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Rodiče ve snaze dopřát svým dětem to nejlepší kupují často hraček víc, než je potřeba. Na trhu existuje spousta hraček a děti chtějí často všechny, které v obchodě vidí. Podle čeho vybrat hračky, které děti zaujmou a vydrží si s nimi hrát dlouhé hodiny?
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Slyšeli jste už o zázraku jménem Yoni vajíčko? Pokud ne, my vám ho rádi představíme. Zaměříme se na účinky, které má na ženské tělo, na správné používání i na jeho historii. V našem přehledném článku se dozvíte, jaké zázraky tento elegantní kamarád pro ženy dokáže s myslí, tělem a jak působí na celkové zdraví.
Chcete žít zdravě a v souladu se zdravým životním stylem, a přitom vás každý den čeká směna v kanceláři? Nezoufejte. I tady se dá všechno vyladit tak, abyste se nemusely o své tělo obávat. Zaměřte se na detaily, které vám pomohou udržovat se v dobré kondici i během pracovního dne.
Slýcháme, že dodržování pravidelného pitného režimu je důležité hlavně v létě. Ale to je omyl, pitný režim by se měl dodržovat i teď na podzim a místo sladkých čajů bychom měli sáhnout spíše bylinných anebo – a to je ještě lepší po čisté vodě.
Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.

Výběr článků

Jestliže jste sama ve třiceti, není na tom dnes nic divného. Pokud zůstáváte stále sama a je vám čtyřicet či padesát, začínáte vypadat podezřele. Dlouholeté představy jsou, že je single typicky mladý muž nebo mladá žena, kteří si užívají života, cestují nebo dělají kariéru. Je ale tohle tvrzení pravdivé?
Médii v poslední době hýbou protichůdné zprávy o elektronických cigaretách. Amerika je dokonce oficiálně s ohledem na aktuální vysokou úmrtnost mládeže, v souvislosti s elektronickými cigaretami, zakazuje. Je vapování pro kuřáky spíše nebezpečím, nebo lepší alternativou? Ptali jsme se MUDr. Marka Dvořáka.
Praha, 9. prosince 2021: Přírody si vážíme a je pro nás důležitá, nicméně náš vztah s ní vnímáme jako příliš povrchní. I to zjistil průzkum společnosti VELUX realizovaný v osmi evropských zemích včetně České republiky. Jsme přesvědčeni, že pobyt v přírodě pomáhá našemu fyzickému i psychickému zdraví, nicméně jen zřídka pozorujeme např. ptáky, stromy nebo mraky. Někteří lidé stráví až třetinu svého života před obrazovkou. Jak se tedy v dnešní době technologií přiblížit světu venku?

Nepřehlédněte

Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Koberec, nebo lino? Tradiční otázka, kterou si pokládá každý při rekonstrukci, nebo stavbě nového bydlení. Podlahy mohou určovat charakter místnosti, pokud jsou tedy zvoleny správně. Jak koberec, tak lino mají své klady a zápory, takže stojí za to udělat nějaký průzkum a porovnat podlahy, abyste našli to nejlepší.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek