Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak bojovat se škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu

Aktuálně nejedna zahrada oplývá pěstovanou zeleninou. Zatímco z počátku jara a léta trápilo zahrádkáře sucho, nyní jsou tím hlavním problémem škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu. Žádný zahrádkář si však nemusí nechat svou zeleninu vzít, se škůdci totiž lze efektivně bojovat. Dokonce se nemusí použít ani chemie, po které sahají především nezkušení zahrádkáři, kteří jednotlivé druhy zeleniny pěstují vůbec poprvé.
jak bojovat se škůdci
Škůdci jsou bohužel běžnými návštěvníky při pěstování. (foto: 123RF)

12. 04. 2021

Se škůdci bojujte už při sázení 

Jak bojovat se škůdci? Abyste nemuseli sáhnout po chemikáliích nebo abyste nemuseli boje se škůdci svádět vůbec, vyplatí se začít s prevencí už při sázení. Než zasadíte oblíbenou zeleninu do řádků na pole nebo do záhonů na zahrádku, vyplatí se půdu zrýt, a to na podzim nebo v předjaří.

Důvodem toho je fakt, že larvy a kukly škůdců v půdě přezimují a vyčkávají, až se oteplí a až jim přímo “pod nos” naservírujete jejich oblíbené plodiny.  

Jistou prevencí proti škůdcům je také včasné hrabání spadaného listí. To se týká především podzimního období, kdy stromy shazují svou pokrývku. Listy jsou totiž většinou domovem škůdců, proto jejich včasné odklizení zabrání tomu, aby škůdci napadli i rostliny nebo aby se schovali do půdy.  

Jak jinak ještě bojovat proti škůdcům ještě při sázení zeleniny? Nikdy nesázejte stejnou plodinu na místo, na kterém jste ji pěstovali předcházející rok. Rostliny by měly každým rokem měnit své stanoviště a růst v půdě, kterou ještě neznají.  

Vsaďte na sílu odpuzujících rostlin 

Věděli jste, že se škůdci, kteří rok co rok okupují pěstovanou zeleninu, je možné bojovat i s pomocí několika konkrétních rostlin, jež mají sílu je odpuzovat? Stačí, když jednotlivé rostliny vysázíte mezi plodiny a škůdců se nebudete muset obávat. Případně je možné záhony s plodinami obehnat a zabránit tak vstupu škůdců. I kdyby rostliny nezabránily vstupu škůdců úplně, mohou jejich vpád rapidně zredukovat a zmírnit.  

K odpuzujícím rostlinám patří například aksamitník, který efektivně odpuzuje například molici skleníkovou. Tento škůdce je protivníkem především rajčat. Velmi častým problémem bývá také bělásek zelný, kterého zase efektivně odpuzuje kopr (ten můžete případně použít do omáčky nebo do jiných podobných pokrmů).

K TÉMATU  Stylové ložnice. Načerpejte přes noc potřebnou energii v prostoru podle vašich představ

Na býložravé ploštice platí elegantní a nádherně vonící levandule, šalvěj zase odpuzuje bělásky nebo slimáky. A jaká rostlina odpuzuje mšice? Na ty platí lichořeřišnice větší. Na mandelinky bramborové (které však nenapadají jenom brambory) platí křen.  

Pomocníky jsou přirození nepřátelé škůdců 

Škůdců se naštěstí lze zbavit ještě jinak a opět bez chemie. Do boje může každý zahradník či zahrádkář vyzbrojit přirozené nepřátele škůdců, k nimž patří pravděpodobně nejznámější slunéčko sedmitečné.

Slunéčko sedmitečné mají v lásce především děti, které aktivně počítají skvrny na jejich zádech. Kromě dětí je milují i pěstitelé zeleniny, jelikož vědí, že si hravě poradí například s mšicemi, roztoči, merami nebo s řadou dalších škůdců. Kdo by to byl řekl do obyčejného slunéčka, že?  

Mimochodem, věděli jste, že slunéčko sedmitečné dokáže spořádat za pouhých čtrnáct dnů skoro tři sta mšic? Dospělé sluníčko sedmitečné někdy spořádá i šedesát mšic během dne! Dnes existuje celá řada druhů slunéček a zatímco některý druh má v lásce spíše svilušky, jiný druh si pochutnává nejvíce na červci. Co druh, to jiný škůdce v oblibě.

jak bojovat se škůdci beruška
Slunéčko sedmitečné však může s řadou z nich zatočit. (foto: 123RF)

Slunéčko sedmitečné však není jediný přirozený nepřítel škůdců, jež každoročně okupují pěstovanou zeleninu. Zdatní pomocníci v boji proti mšicím a dalším škůdcům zeleniny jsou taktéž dravé ploštice, pestřenky nebo pavouci či střevlíci. K ostříleným bojovníkům patří i žáby nebo ještěrky, které likvidují především menší slimáky, jež se vyskytují především v období po dešti.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se zbavit mandelinek bez chemie. Zachraňte vaše brambory

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!
Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.
Naše děti již odrůstají, a jelikož jsou stále více samostatné, nepotřebují mou péči tak často. Už několik měsíců s manželem vedu diskuzi na téma adopce. On s tím ale nesouhlasí. Stále odmítá pochopit, proč je to pro mne tak důležité.
Costume Institute Gala neboli Met Gala. Největší a nejvýznamnější charitativní akce módního světa konaná každoročně první květnové pondělí ve prospěch Metropolitan Museum of Art v New Yorku. Po dvou letech je konečně zpátky, a to ve své plné kráse a extravaganci.
Letošní podzimní móda je opravdu pestrá a barevná. Vedou úplety, pláštěnky, kožené kabáty, umělé kožešiny, svetry, šaty a sukně, včetně asymetrických.
Také někdy nerozumíte tomu, kde se ve vás vzaly negativní pocity? Jak je možné, že se najednou cítíte špatně a podrážděně? Co kdybych vám prozradila, že za to může dokonce i to, co jíte! Možná je to pro vás novinka. Každopádně pojďme si o tom povědět více. V tomto článku pochopíte, jak je to vůbec možné a jak to můžete změnit k lepšímu. Takže určitě pokračujte ve čtení, aby vaše nálada byla už jen lepší a lepší!
8. září 2022 skončila éra Alžběty II. V tento den, v šestadevadesáti letech, opustila svět. Nikoho tato zpráva nenechala lhostejným a někdo bude ještě dlouho truchlit. Se vší úctou k zesnulé královně, pojďme se společně podívat na nějaké úsměvné pikantnosti z jejího života. Mnohé vás jistě překvapí.
Když na to přijde, dokáží zvířecí kamarádi projevit lásku tím nejmilejším způsobem. Tahle zvířata jsou naprosto šťastná se svými páníčky i ošetřovately. A zdaleka vše nejsou jen domácí zvířata, jako kočky nebo psy. Pouto si vytvoříte i s medvědem!
Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?
Menstruační kalíšek rozdělil ženy na dva tábory – ty, co si bez něho menstruaci nedokáží představit a ty, které jsou jeho zarytými odpůrkyněmi. Ať tak, či onak, menstruační kalíšky jsou pomůckou, která ženám v mnohém uleví. V článku se dozvíte vše o menstruačním kalíšku i o jeho výhodách a nevýhodách.

Výběr článků

Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
S příchodem teplejšího počasí všichni začínáme spřádat plány na dovolenou. Bez ohledu na to, kterým směrem se vydáme, potřebujeme oblečení, které nám zajistí pohodlí a umožní nám si naplno užívat kouzla léta. Zajímá vás, co bude v létě 2022 v kurzu? Plážová móda v této sezóně, to je mnohem více než pouze plavky. In jsou stylové pokrývky hlavy, originální sluneční brýle a plážové oblečení, které můžeme nosit nejen na pláž. Trendům kralují čerstvé, zářivé barvy a decentnější pastelové tóny. Nechybí ani vzory: námořnické pruhy, květinové vzory či potisk s tropickým motivem.

Nepřehlédněte

Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.
Dětem, které tráví nejméně sedm hodin denně u obrazovek chytrých zařízení, se mění struktura mozku. Ale již při dvou hodinách denně na počítači nebo mobilu se u dětí projevuje snížená inteligence, hůře čtou a nedokážou kvalitně komunikovat s okolím.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek