Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Zkusili jsme pobyt ve tmě. Ztratíte tam pojem o čase

Události minulých týdnů nás nenechaly chladnými a rozhodli jsme se, že se vydáme dále za poznáním sebe sama. Karanténu jsme zvládli každý po svém, stejně tak jsme si v sobě všichni museli zpracovat strach o sebe i své nejbližší. Nyní je čas se se vším vypořádat. Každý po svém. My zkusili pobyt ve tmě aneb týdenní terapii, kdy se o sobě dozvíte mnohem více, než byste čekali.
Pobyt ve tmě je skvělou inspirací, jak se vyznat sama v sobě.

03. 09. 2020

Na tento nápad nás přivedl jednoduchý inzerát spokojeného zákazníka. Prostě si pobyt ve tmě pochvaloval. Prozkoumali jsme tedy internet a zjistili z názorů mnoha lidí, že by to vůbec nemusel být špatný nápad. Pobyt ve tmě se dělá na týden, což nám přišlo poněkud moc. Ale protože se k tomuto experimentu rozhodla jedna z našich maminek, která by v jiném případě na týden áčko u rodiny nedostala, nebylo co řešit. „Konečně se vyspím,“ vtipkovala, když nasedala do auta směrem za novým dobrodružstvím.

První hodiny se vlečou, potom čas sprintuje!

Začátek je zvláštní. Můžete si s sebou sice vzít hromady jídla, ale už po pár hodinách vás přejde běžná chuť k jídlu. Vlivem snížené fyzické aktivity prostě tolik hladu nemáte. A navíc vám do tmy pravidelně nosí jídlo místní paní domácí, takže si prsty vyhledáte, co kde leží, a najíte se. Celý ten proces trvá dost dlouho a ze začátku jste zmateni novými chutěmi.

Celkově jsou první hodiny ve tmě velmi zvláštní a připadá vám, že se tam čas dokonale vleče. O ostatním světě nevíte vůbec nic. Jste jen vy a tma. Jen zhruba podle vzdálených zvuků tušíte, zda se právě jedná o den, nebo zda jste vzhůru uprostřed noci. Pojem času najednou nabývá na úplně jiném významu. Najednou je to jedno.

Osobní hygiena

Dějiny svého života budete přepisovat od úplného začátku. Naučili jste se všechno dělat za pomoci očí, které si nyní klidně můžete nechat celý den zavřené – naprosto k ničemu vám nejsou. Proto si musíte dobře uvědomovat, co a kdy děláte. Zubní pasta a kartáček je najednou velké dobrodružství – kolik že pasty jste si to na kartáček asi dali?

K TÉMATU  Jak (ne)být sexy. Zkoušeli jsme zaručené rady z časopisů!

A zkuste si jednou položit hřeben, kartáček nebo pastu na jiné místo, než jste zvyklí. Budete mít o zábavu postaráno. Umývání, utírání – vše se najednou řídí pocitem, nikoli očima. Zda máte špinavé triko nezjistíte, pouze tušíte, zda vám je v něm příjemně či nikoliv.

Jídlo má najednou úplně jiný význam!

Najednou se jídlo promění v obživu, kterou si dáte, jen pokud cítíte hlad. Není už zábavou. Z přineseného jídla tušíte po chuti a vůni o jaký pokrm se zrovna jedná. Konkrétně si ale nejste ničím jisti. Vychutnáváte, přemýšlíte. A zjišťujete, jak málo o svém světě najednou bez funkce očí víte.

Zábava

Jste celé dny a noci v úplné tmě. Jak se asi zabavíte? Nejlépe uděláte, když se trochu protáhnete a budete se udržovat pružní a nebolaví cvičením. Jóga je skvělá. Nebo stačí protahovací cvičení a klasické sedy – lehy, dřepy, výpady. Protože je váš svět beztak vzhůru nohama, hodí se i příjemná svíčka.

Až si zacvičíte, zjistíte, že i vaše mysl by potřebovala jaksi protáhnout. A tak si zpíváte písně. Zjistíte, kolik svých oblíbených jste zapomněli, zatímco mistrně tónujete písně z dětství. Ať už se jedná o lidovky nebo písničky z vašich velmi mladých let, vzpomenete si na ně a najednou vám dělají doprovod dávní hrdinové z dětství. Vzpomenete si na dávné sny a přání.

Únava

Pokud se ve svém životě cítíte opravdu unaveni, tuto terapii tmou si rozhodně dopřejte. Jelikož vám tma bude stále do těla dodávat melatonin, budete často spát. A spánek to bude královský! Víte, že vás nečekají naprosto žádné povinnosti. Vaší jedinou povinností je věnovat se sám sobě. Skvělé!

Pobyt ve tmě vás příjemným způsobem navnadí k přemýšlení. Dozvíte se o sobě nové poznatky, a po týdnu, když si budete pomalu zvykat na okolní ruch a světla, najednou zjistíte, že váš život se změnil. Uvidíte skutečné hodnoty a skvěle se zklidníte. A to trvale.

K TÉMATU  Není to Alzheimer? Varovné příznaky obávané nemoci

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chcete vědět, v jakém fyzickém či psychickém stavu je vaše tělo? Jak se dostat do rovnováhy? Vyfoťte si auru! Testovali jsme

Zkoušíme se pravidelně hýbat doma. K čemu pravidelný workout vedl?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
Střelci, jakožto jedno z ohnivých znamení, dokáží být neuvěřitelně spontánní a jsou to právě oni, kteří vám bez obalu řeknou naprosto vše, ať se vám to líbí či nikoliv. Oni věci nefiltrují. Se Střelci bývá velká zábava, často jsou proto obklopeni hromadou lidí a přátel. Mají nadstandardní konverzační schopnosti a své okolí umí vysoce zaujmout a inspirovat, aby žili svůj nejlepší možný život.
Každé roční období má svůj specifický nádech a ani podzim není výjimkou. Sice budete trávit více večerů doma kvůli deštivému a studenému počasí, ale o to větší máte motivaci si svůj příbytek zútulnit podzimními dekoracemi. Jdeme na to!
Konec školního roku a rozdávání vysvědčení je náročnou dobou pro pracovníky linek bezpečí, kteří vyřizují telefonáty od dětí, které se bojí přijít domů. Do jejich hledání se také musí často zapojit i policie. Čas od času přijde i smutek, když se dítě domnívá, že špatným vysvědčením končí jeho životní čas. Nenechte se zaskočit jedním školním výsledkem. Jde přece o dítě, které milujete.
Aktuálně nejedna zahrada oplývá pěstovanou zeleninou. Zatímco z počátku jara a léta trápilo zahrádkáře sucho, nyní jsou tím hlavním problémem škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu. Žádný zahrádkář si však nemusí nechat svou zeleninu vzít, se škůdci totiž lze efektivně bojovat. Dokonce se nemusí použít ani chemie, po které sahají především nezkušení zahrádkáři, kteří jednotlivé druhy zeleniny pěstují vůbec poprvé.
Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Agáta Hanychová opět sklízí sladké plody lásky! Po bouřlivých vztazích se vrací do manželského klubu, tentokrát s bývalým partnerem Miroslavem Dopitou. Jejich tajemná svatba rozproudila vlnu spekulací a gratulací. Co vedlo k tomuto překvapivému obratu a jaké tajemství ukrývá nový začátek Agáty? Je Agáta opět těhotná?
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.

Výběr článků

Sedavé zaměstnání je sice na první pohled nenáročné, ale svému tělo s ním přesto radost neuděláte. Tedy pokud pravidelně nesportujete, nebo alespoň nepraktikujete vhodná kompenzační cvičení. Cviky, které vám představíme v našem dnešním článku, se hodí nejen pro takzvané kancelářské krysy, ale pro všechny, které trápí bolavá záda, ztuhlý krk či jiné obdobné potíže.
Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!
Dnešním symbolem je jednoznačně srdce. Je sv. Valentýna, a tak jsme pro vás připravili zajímavou galerii. Jak to může vypadat u vás doma? Už máte nějaký ten dárek pro svého milého ve tvaru srdce? Co třeba svíčku, dezertní talířek nebo speciálně prostřený stůl. Užívejte si srdíček, co hrdlo ráčí! Dneska se může!

Nepřehlédněte

Oblíbená kulinářská show MasterChef si získala své publikum hned v prvopočátku. Soutěžící jsou vystavení velkému tlaku, je třeba předvést excelentní výkony v krátkém čase, které musí jak vypadat, tak také skvěle chutnat. Pamatujete si ještě na její první řady, soutěžící a porotce?
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek