Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Čistotu a lesk vaší trouby podpoří tyhle skvělé triky! Neváhejte je vyzkoušet

Ulpívající mastnota na troubě i uvnitř, s kterou je boj celkem urputný a někdy až nekonečný. I s tím se mohou některé hospodyňky ve své domácnosti setkat. Jak ušetřit nějakou tu korunu a zbavit se oleje a nečistot ulpívajících na povrchu trouby co nejsnadněji? Máme pro vás pár skvělých a praktických tipů.

23. 06. 2020

23. 06. 2020

Kdy je vhodné troubu čistit?

Čistit troubu je vhodnější, pokud je trouba nahřátá. Jestliže jste tedy právě dopekli, je to ideální doba, kdy se do jejího úklidu pustit. Svou roli při odstraňování nečistot nehraje jen teplota. Vhodné je ulpívající olejové skvrny i navlhčit. Toho docílíte tak, že napustíte do hrnce trochu vody a dáte do trouby při 50 stupních Celsia na čtvrt hodiny. Odpařující se kapalina nečistoty částečně uvolní a budou se vám lépe smývat.

Jaké prostředky a metody čistění použít?

Můžete použít k vyčistění trouby celou řadu chemických prostředků, které trh nabízí, pokud však chcete využít ekonomičtější variantu, pusťte se do úklidu následujícím způsobem:

  • Vyzkoušejte jedlou sodu, z které si vytvoříte pomocí vody hustou pastu, tu pak budete nanášet na znečištěná místa v troubě. K vytvoření pasty budete potřebovat přibližně půl hrnečku sody a malé množství teplé vody. Dobré je nechat tuto směs působit alespoň 10-12 hodin. Pak troubu omyjte pomocí hadříku teplou vodou.
  • Vymačkejte z několika citrónů šťávu a smíchejte s trochou teplé vody, kapalinu umístěte v hrnci do trouby, nastavte výhřevnost na 200 stupňů Celsia a nechte vypařovat asi 40 minut. Nečistoty posléze půjdou krásně setřít mokrým hadříkem a trouba bude krásně vonět!
  • Variantou je i čpavek, který smícháte v množství 200 ml s teplou vodou a necháte působit v troubě obdobně jako u citrónové šťávy. Opět po nějaké době působení povrch pouze setřete.
  • Poslední možností je, že troubu zkrátka vyčistíte mechanickým způsobem. Hodí se to především v případě, kdy na povrchu ulpívají odolné nečistoty, které jiným způsobem nedokážete odstranit. Doporučují se však nějaké šetrnější čisticí prostředky.

Čeho se vyvarovat?

Jestli vás láká použít na čistění trouby drátěnku, tak na tuto možnost raději zapomeňte. Tímto čistícím náčiním byste si pouze troubu poškrábali a byli z výsledku spíš nešťastní. Používejte ideálně savé bavlněné hadříky, houbičky a plastové kartáče s jemnějším povrchem.

K TÉMATU  Jarní úklid s dětmi: Jak zapojit celou rodinu a zábavně uklidit

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úklid jako cesta k duševní pohodě. Zlepší vám náladu, soustředění i soužití s partnerem

Jarní úklid rychle a ekonomicky. Ukliďte celý byt naráz. Je to praktičtější, než po částech

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S výskytem a rychlým šířením koronaviru po celém světě jsme byli bohužel dohnáni k různým opatřením, aby se nákaze zabránilo. Jedním z nich je karanténa.
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Snídaně dělá den – to je staré známé pořekadlo, které platí od dob dávno minulých až po moderní současnost. Právě snídaně by nám měla dát potřebné živiny a energii potřebnou pro následující den. Její součástí by tak měly být hlavně suroviny, které obsahují důležité bílkoviny, vlákninu a další nepostradatelné látky. I proto jsou její součástí ovesné vločky - tedy měly by být její součástí.
Supermoderní stavba zvaná Wave House se nachází na jihu Finska u městečka Mikkeli. Nápadný, podlouhlý srub na první pohled zaujme svojí zakřivenou střechou. Díky jejímu tvaru na ní nikdy nezůstane žádné napadané listí a nejsou potřeba ani žlaby, které by odváděly vodu.
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Všichni moc dobře víme, že vlivem času se naše tělo mění. Nejdříve to spatříme na pokožce, která začne postupně a docela viditelně ochabovat, ztrácet svou pevnost a sílu. To samé se však děje se svaly v celém našem těle, přičemž výjimkou nejsou ani svaly pánevního dna včetně vagíny, které je třeba posilovat nejen pro lepší pocit z intimních prožitků, ale i z důvodu prevence v rámci inkontinence a dalších obtíží. A právě o tréninku věrné kamarádky bude tento článek. Na co se během cvičení zaměřit?
Chcete-li jít s dobou, pořiďte si do vašeho šatníku alespoň jednu stylovou dámskou mikinu. Pokud netušíte, jaké kousky budou v letošní sezóně in, nemusíte zoufat. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto se pojďte inspirovat společně s námi. Máme pro vás nejrůznější tipy na trendy kousky a dokonce vám prozradíme, jak je vkusně zakomponovat do letošního outfitu

Výběr článků

Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Máte ráda kvalitní obuv? Hledáte boty, které vydrží a můžete si je vzít do práce stejně jako do přírody? Pak zkuste vybrat z nové kolekce SOREL. Doporučujeme. Věřte, že budete nepřehlédnutelné.

Nepřehlédněte

Moje mladší sestra byla vždycky jiná než já. Dostávalo se jí větší pozornosti, protože máma ji měla s druhým manželem, a pro něj ona byla princezna – a já jen přítěž. Musím uznat, že jsem na ni občas žárlila, ona byla tou rozmazlovanou a já jsem musela všechno dělat za ni.
Vždy mi záleželo na rodině a chtěla jsem žít poctivě a být šťastná. Jednou jsem ale ulítla a nikdy jsem na svůj omyl nemohla zapomenout. I když jsem se snažila, nakonec jsem to neunesla a dnes nemám rodinu žádnou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek