Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Česnek už nikdy nebudete muset kupovat. Pěstujte si doma vlastní

Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý
česnek
Jak si co nejlépe vypěstovat vlastní česnek. (zdroj foto: prosvet.cz

19. 05. 2020

19. 05. 2020

Stále více lidí proto přemýšlí, jak si tuhle zeleninu pěstovat doma, i když právě nemají přístup k zahrádce či balkónu. Naštěstí česnek není na pěstování a podmínky vůbec náročný a můžete ho vypěstovat doma i v pekáčku s hlínou.

Jak pěstovat česnek v domácích podmínkách

Pěstování doma má jednu velikou výhodu. Za předpokladu, že budete byt vytápět na příslušnou teplotu, můžete pěstovat prakticky cokoliv a kdykoliv. A to včetně česneku, který můžete mít čerstvý i během zimních měsíců. Pokud mu zařídíte správné podmínky, už nikdy vás nedostatek česneku nebude trápit.

K domácímu pěstování budete potřebovat jednu palici česneku, nádobu s hlínou a prostor, kde budete pěstovat. Paličku rozdělte na stroužky, které neloupejte ze slupky. Sázejte je do hloubky zhruba 2 centimetry a nechávejte mezi nimi rozestupy 15 – 20 centimetrů. Takto připravenou sadbu umístěte na slunné místo, nejlépe na parapet jižního okna.

Česnek pravidelně zaléváme, půda by nikdy neměla vyschnout. Pozor ale, pokud pěstujete v nádobě bez odtékacích otvorů, dejte pozor, abyste česnek nepřelili. Uhnily by mu kořínky a bylo by po úrodě.

Když je hotový, přihlásí se

Rašící česnečky si začnou pouštět výhony, které vyhánějí na květ. U většiny rostlin je ustřihávejte, aby se kvetením rostlina zbytečně nevysilovala a vložila veškerou svou energii do zvětšování hlíz.

Jednu či dvě rostlinky ale nechte vykvést. Podle toho totiž poznáte, že je čas česnek sklízet, protože je zralý a dál už neporoste. Do doby, než rozkvete je výhon stočený a ohnutý. Jakmile jde ale na květ a česnek je připraven ke sklízení, výhonek se krásně narovná, jako by se hlásil o pozornost.

Takové paličky je načase vytahat z hlíny, za výhony je svázat a nechat usušit na vzdušném místě. Nezapomeňte si jednu paličku nechat a znovu ji zasadit, abyste měli dostatek čerstvé úrody po celý rok.

K TÉMATU  Jak často doma převlékáte postel? Většina lidí to dělá špatně

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Medvědí česnek aneb tipy, jak jej zpracovat. Využijte naplno dary, které nám dává tato první jarní bylina

Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když poprvé začnete s dietou, můžete v prvním měsíci ztratit o něco více. Pokud například dodržujete nízkosacharidovou dietu, vaše tělo spaluje glykogen uložený ve svalové tkáni, když mu dojdou sacharidy. Glykogen se váže na vodu a při jeho spalování na energii se také ztrácí voda. Tato počáteční rychlá ztráta hmotnosti může být velmi motivující, ale nakonec se zúží.
Jste věčně nervózní a tíží vás obavy? Kvůli tomu může mít vaše dítě velké potíže – a to nejen v samotném vývoji, ale i v dospívání. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo náchylnost k depresím a schizofrenii!
Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.
Řada lidí se klidně i léta odhodlává k tomu, aby přestali kouřit. Mnohdy následuje několik neúspěšných pokusů, u některých nakonec dojde opravdu k tomu, že se zvládnou této závislosti zbavit. Pokud patříte mezi ty, kteří se chtějí s kouřením rozloučit, můžete si vzít za pomocníka třeba také bylinky. Jaké konkrétně se vám budou hodit?
Už dlouho toužíte po víkendu ve wellness, ale jak časové, tak finanční důvody vám to neumožňují? Nezoufejte, máme pro vás hned několik rad, jak si udělat wellness víkend doma.
Dnes už většina z nás fotí mobilem. Někomu to jde dobře, jinému méně. Přestože je paměť telefonu skoro nekonečná, nač pořizovat nekvalitní a zbytečné obrázky? Máme pro vás pár základních rad a pravidel, jak fotit tak, aby byl výsledek top!
Rodičovský příspěvek čeká navýšení o 80 tisíc korun, nebude se ale vztahovat na každého. Stát chce zavést také zálohované výživné, které má pomoci rodičům samoživitelům a zefektivnit boj s neplatiči alimentů. Na koho se změny vztahují a od kdy by měly platit?
Děti jsem nikdy nechtěla, a to můj přítel dobře věděl. Myslela jsem si, že náš vztah je jasně nastavený, že jsme domluvení a nic to nezmění. Právě i podle toho jsem si partnera vybírala. Dnes je ale všechno jinak, i když jsme si dávali pozor, já otěhotněla a dostala jsem se do nepříjemné situace.
Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?

Výběr článků

Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Zápach z pračky dokáže pořádně znepříjemnit život. Kromě toho, že se šíří po celé koupelně, může zasáhnout i prádlo. Příčin může být víc, ale většinou je problém přímo v pračce. Máme proto pro vás pár tipů, které vám pomohou udržet pračku ve skvělé kondici.
I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.

Nepřehlédněte

Sedavé zaměstnání se bezpochyby vždy nějak odrazí na našem zdraví. Nejde jen o stav páteře a celých zad, ale mohou se objevit i zdravotní potíže rukou od jejich nevhodné a dlouho neměnné pozice. Zároveň trpí vaše klouby, můžete mít větší sklony k nadváze. Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jestli i když musíte pracovat, nešlo by se vždy třeba po hodině práce na chvilku protáhnout a svému tělu trochu ulevit.
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek