Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Zkoušíme se pravidelně hýbat doma. K čemu pravidelný workout vedl?

Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
cvičení
Vyzkoušely jsme dvoutýdenní workout z domu. Jaké byly naše pocity? (zdroj foto: pixabay.com)

08. 05. 2020

Zkusily jsme pravidelně cvičit. Každý den. Bez výmluv! Byla to dřina! Jak jsme tento workout prožívaly a k čemu pravidelné cvičení vedlo? Pojďme na to!

Plán zněl jasně – dva týdny poctivé práce

Tak, a je to tady. Rozhodly jsme se, že se budeme pravidelně hýbat doma. Přiměla nás k tomu karanténa, ale popravdě jsme se k tomu „chystaly“ už nejméně dva roky. Nebo pět. To už nikdo neví. Naplánovaly jsme si jasný tréninkový plán, který bude trvat dva týdny. Nic extrémního. Důležité bylo dodržet pravidelné dávky pohybu a odškrtávat si je v kalendáři. Zde je náš rozpis:

Každodenní rutina

Vybraly jsme workout, co zvládneme i v nabitém každodenním programu.

  1. Ráno před odchodem do práce jóga, kterou cvičíme podle videa na YouTube. Má zhruba 45 minut, a je nutné podotknout, že jsme opravdu poctivě cvičily od začátku až do konce.
  • Po příchodu domů relax a domácí povinnosti. Zhruba po hodině doma jdeme na kardio trénink, který má 25 minut. Jedeme opět podle dostupného videa.
  • Večer jsme si ještě daly 10 minut jógy na dobrý spánek.

Dohromady se tedy jedná o necelou hodinku a půl pohybu, který je rozložen do třech cyklů během celého dne.

Naše pocity

Našeho testu se zúčastnily tři naše redaktorky, Jana (26), Erika (43) a Beáta (51). Každá v jiné životní etapě. Byly jsme zvědavé, jak to společně (a vlastně odděleně) zvládneme. Na čem se shodujeme, je celkový dojem po dvoutýdenním workout. Tím, že jsme si samy zvolily výzvu, bylo jednoduché ji dodržet. Nikdo nám nic nepřikazoval.

Jen jsme se na dálku podporovaly a dělaly jsme vtípky o tom, co koho více bolí. Ano, i bolest se dostavila. Abychom se poctivě přiznaly, většina z nás to chtěla po týdnu skončit. Ne snad kvůli tomu, že bychom neměly čas, nebo nás to přestalo bavit. Ale z jednoho prostého důvodu: naše těla nebyla na tak pravidelný pohyb zvyklá, a prostě to občas zabolelo.

K TÉMATU  Strečink: Výhody, nevýhody a jak jej správně provést?

Vytrvaly jsme, a zřejmě jsme překročili onu magickou linii, o které hovoří mnoho trenérů – když vydržíte dva týdny dřiny, budete konečně moci říct, že se váš svět změnil. A skutečně. Všechny jsme se shodly na tom, že budeme v tréninku pokračovat. Pouze Erika si během cvičení rozbolavěla tělo natolik, že si dá pauzu. Ozvalo se jí totiž staré zranění kotníku, a proto si workout z nás tří nejméně užila.

Takto s námi šel čas

Po čtrnácti dnech jsme se sešly na Skype, abychom si povykládaly o tom, jak nám cvičení šlo. Musíme uznat, že to byla velká životní změna. Vstávat ráno o něco dříve, dát si pak sprchu a vypravit se ven včas, na to je třeba si zvyknout. Naštěstí se dny prodlužují a ranní vstávání nebyl problém. Jana tak ale kvůli dojíždění za prací vstávala už v 5:15. „Ze začátku to byl horor, ale pak jsem zjistila, že se po cvičení cítím příjemně.“

Po prvním týdnu cvičení se ozvaly menší či větší bolesti. Ale my jsme vytrvaly a cvičily dál. Každá svým tepem, každá podle svých časových možností. Děti od Eriky se k workoutu s mámou přidaly také, takže máme další vzorek spokojených cvičitelů. „Nejvíce se mně i dětem líbilo cvičení jógy před spaním. Člověk se opravdu uvolní a zapomene na starosti nebo na věci, které se mu nepovedly. Jde spát s čistým štítem. Tohle je novinka, která naší rodině naprosto sedla.“

Výsledek našeho cvičení je jasný – když vydržíte zhruba první týden přemáhání, začne vás to bavit a poznáte na sobě, jak moc je pro vás pohyb, který si rozvrstvíte do celého dne, prospěšný.

My budeme cvičit dál! Jdete do toho s námi?

K TÉMATU  Co je únavový syndrom a jak s ním bojovat?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Trénink v přírodě neznamená jen letní počasí. Jak zvládnout běh i na podzim a proč nepřestat. Zkuste to tentokrát jinak

Nejčastější chyby po cvičení. Děláte je také? Brání vám dosáhnout vysněných cílů!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Holčička si hraje na doktora, a jejím zvláštní pacientem je skutečně odevzdaný a trpělivý bulteriér. Je takhle klidný i u opravdového veterináře? Opravdu roztomilý páreček, který vás pobaví.
Ať už jste romantickou duší či nikoliv, pár romantických knižních výtisků byste u sebe v knihovně mít měli. Zaprvé nikdy není na škodu žít alespoň v příběhu více naivně, než ve skutečném životě, a zadruhé nějak potřebujete zaplnit volné chvíle během propršených dní. Otázkou nyní zůstává, jakou knihu si pořídit a přečíst?
Možná je to tempem doby, možná za tím může být chuť změnit něco ve svém životě. Techniky, které pracují s osobním rozvojem, jsou stále více v kurzu. A jednou takovou je ve své podstatě obyčejná, ale přitom natolik zázračná dovednost mindfulness, která vám prostřednictvím všímavosti vztažené k vám obrátí život vzhůru nohama. Ale jen v tom dobrém slova smyslu.
Zítra se bude rozhodovat o vaší budoucnosti. V práci i v soukromí. V neděli se Luna přiblíží hvězdě Albaldach. Co to znamená pro vás? Astroložka Naďa Šmídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví na tento víkend. Co všechno se dá očekávat?
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
Zatímco k vánočnímu hodování neodmyslitelně patří cukroví, vaječný koňak, svařák, smažený kapr, řízky, chlebíčky a spousta jiných dobrot, naše tělo už si tuhle smršť tolik neužívá. Připravte se na vánoční svátky s předstihem a posilněte svá játra.
V počátcích každého vztahu je velmi těžké odhadnout, jak je ten druhý naladěn, jaká témata ho uvádějí do rozpaků a které mu naopak vůbec nevadí, nebo ho dokonce těší. Pokud spolu ale trávíte romantický večer, vždycky dopadne velmi nechvalně, pokud stočíte řeč na jedno z níže uvedených témat.
Někdo funguje na sluneční paprsky a podzim ho uvádí do depresí. Jiného naopak nostalgie tohoto období baví. Jak si tedy zlepšit náladu, aby na vás nepadal splín a chmury?
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Aby bylo zajištěno bezproblémové fungování těla a všech jeho funkcí, je zapotřebí, abychom mu dodávali jeho pohonné hmoty. Jimi se myslí především vitaminy, také minerály, antioxidanty a další živiny, které se společně podílí na správném fungování organismu. Jedním z klíčových vitaminů je vitamin D, jehož nedostatek umí v těle způsobit opravdu velkou paseku.

Výběr článků

Být sama na výchovu dítěte, ať už z jakéhokoliv důvodu, není věc jednoduchá. Zapomeňme dnes na psychologický podtext a složitosti rodiče, který zvládá sám roli mámy – táty dohromady. Pojďme se zaměřit na čistě materiální stránku věci. I ta není jednoduchá. Na jaké dávky a příspěvky máte nárok a kde je žádat?
Aktuálně nejedna zahrada oplývá pěstovanou zeleninou. Zatímco z počátku jara a léta trápilo zahrádkáře sucho, nyní jsou tím hlavním problémem škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu. Žádný zahrádkář si však nemusí nechat svou zeleninu vzít, se škůdci totiž lze efektivně bojovat. Dokonce se nemusí použít ani chemie, po které sahají především nezkušení zahrádkáři, kteří jednotlivé druhy zeleniny pěstují vůbec poprvé.
Dřevěný plot je klasika. Dnes už ale nejsou zdaleka všechny ploty dřevěné nebo v podobě kovových mříží. Hodně se staví betonové ploty, sypané kamenné ploty, ale také lamelové ploty z hliníku. Jaký zvolíte vy?

Nepřehlédněte

Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?
Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek