Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Dobré vztahy s rodiči potřebují hlavně teenageři. Jak být pro ně přítelem?

S teenagery to občas nebývá snadné. Začnou být drzí, odmlouvat, prosazovat více své názory a nám najednou připadá, že jsme na ně krátcí. Paradoxní ale je, že právě v těchto dobách vás, vaši lásku a péči váš potomek potřebuje nejvíc. Řekneme vám, jak s ním udržet hezký vztah pomocí každodenních činností.
Vztahy s rodiči
Vztahy s rodiči mohou být problematické. (zdroj foto: www.123rf.com)

Nejdůležitější je podpora

Pro teenagery je jejich rodina a především rodiče zdrojem péče a emoční podpory. Rodina poskytuje teenagerům praktickou, finanční i materiální pomoc, a to oni velmi oceňují. I když se to mnohdy nezdá, většina teenagerů chce stále trávit čas se svou rodinou, sdílet s nimi nápady, myšlenky, mít dobré vztahy s rodiči a celkově se bavit.

U dospívajících je normální, že bývají náladoví nebo se zdají být nekomunikativní, ale i přes to všechno vás stále potřebují. Neustále vás milují a potřebují, abyste byli součástí jejich životů, i když jejich postoj, chování či řeč těla mohou nasvědčovat o opaku.

Proč vás vaše dospívající dítě potřebuje

Mladí lidé si často nejsou jistí, kam vlastně patří nebo kdo jsou a během dospívání se na to snaží přijít. Proto je důležitá vzájemná podpora.

Během těchto těžkých časů je vaše rodina pro dítě stále bezpečnou a emocionální základnou, kde se cítí být milované a přijímané bez ohledu na to, co se děje se zbytkem jeho života. Vaše rodina mu pomáhá budovat a podporovat sebevědomí, sebedůvěru, optimismus a jeho vlastní identitu.

Když vaše rodina stanoví pravidla, hranice a standardy chování, dáte tím svému dítěti pocit soudržnosti a předvídatelnosti.

Svojí péčí chráníte

Věřte tomu nebo ne, vaše životní zkušenosti a znalosti mohou být pro vaše dítě skutečně užitečné, jen zkrátka nechce, abyste to věděli. Podporující a blízké rodinné vztahy chrání vaše dítě před riziky jako je alkohol, užívání drog či deprese. Vaše podpora a zájem o to, co dítě ve škole dělá, může zvýšit jeho touhu po vysokoškolském vzdělávání.

Silné vztahy s rodiči pomáhají vést k tomu, že vaše dítě vyroste v ohleduplného a pečlivého člověka.

Tipy na budování vztahů s teenagery

Rodinná jídla

Pravidelná rodinná jídla jsou skvělou příležitostí pro to, abyste si popovídali. Povzbuďte všechny v rodině, aby řekli během jídla něco zajímavého, ale zároveň nikoho nenuťte, když se mu nebude chtít mluvit. Jídlo je také mnohem příjemnější bez zapnutého televizoru a bez přítomnosti telefonů.

K TÉMATU  Petr (54): Manželka se nedokáže vyrovnat s tím, že se děti osamostatnily

Rodinné výlety

Zkuste si vyhradit čas na zábavné rodinné výlety – všichni se můžete prostřídat při výběru aktivit. Pohodovou dovolenou nebo pěkně strávený víkend pryč spolu jako rodina může také vybudovat soudržnost a posílit vztahy. Nechte volnou ruku vaším dospívajícím při výběru aktivit a uvidíte, jak si to společně všichni užijete.

Jeden na jednoho

Strávit čas s vaším dítětem pouze ve dvou vám dává šanci se s ním více spojit a užít si vzájemnou společnost. Je to výborná příležitost pro sdílení myšlenek a pocitů. Domluvte se s vaším manželem či partnerem a snažte se dítětem strávit čas každý zvlášť. Budete překvapeni, jak se vaše vztahy zlepší.

Oslavte úspěchy vašeho dítěte

Oslava jeho úspěchů, sdílení jeho zklamání a podpora jeho koníčků pomáhá dítěti vědět, že se o něj zajímáte. Nemusíte to nijak přehánět nebo pro to dělat něco extrémního. Jen mu ukažte svůj zájem o něj a jeho zájmy.

Rodinné tradice

Rodinné tradice, rutiny a rituály pomohou vám a vašemu dítěti vyčlenit váš společný, pravidelný, speciální čas. Dohodněte se na dni a hodině a každý týden v tento den pořádejte například společnou filmovou noc, uvařte si oblíbené jídlo, zahrajte si deskovou hru nebo se jděte společně večer projít.

Domácí povinnosti

Dohodnuté domácí práce dodávají dětem a dospívajícím pocit, že významně přispívají do rodinného života. Mohou to být práce jako úklid pokoje, nákup nebo pomoc mladším či starším členům rodiny.

Rodinná pravidla

Dohodnutá pravidla a omezení dávají teenagerům pocit bezpečí, rodinné struktury a předvídatelnosti. Pomáhají si vašemu dítěti uvědomit a znát, jaká pravidla a standardy platí pro vaší rodinu a co se stane při jejich porušení či posunutí jejich hranic.

Rodinná sezení

Rodinné schůzky pomáhají vyřešit problémy. Dávají každému šanci a prostor být vyslechnut, ale také být důležitou součástí při jejich řešení.

K TÉMATU  Letošní rok přeje rodokmenům. Zkuste dohledat své předky. Proč? K čemu všemu vám může rodokmen posloužit?

Mimořádná podpora

Pokud máte pocit, že vaše rodina nekomunikuje tak, jak by měla a čelíte závažnějším rodinným problémům, nebojte se zajít za rodinným poradcem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak přežít dobu, kdy se z vašeho roztomilé dítka stane puberťák?

Pokoj pro teenagery aneb jak ho zařídit efektivně a s pomocí dětí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V dnešním uspěchaném a konzumním světě hledají lidé stále efektivnější způsoby, jak uspořádat svůj život. Jedním z trendů, který se v poslední době stává stále populárnějším, je koncept kapsulového šatníku. Tento minimalistický směr v oblasti módy nabízí mnoho výhod a může výrazně usnadnit život každému, kdo se rozhodne ji vyzkoušet. O co jde a jak kapsulového šatníku docílit?
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!
Chtěla jsem vždycky dělat všechno správně, ale nedařilo se mi. Někdy jsem měla pocit, že jsem jeden velký omyl, že můj život je jeden velký omyl, a dnes si to myslí i moje rodina. Nevím, jestli jsem skutečně tak špatná, špatná máma, špatná manželka i dcera, ale rodina se mnou už nějaký čas vůbec nekomunikuje, a to mě trápí. Nejhorší ve svém životě snad už mám za sebou, ale i tak propadám beznaději.
Do období menopauzy se ženy dostávají mezi 45. – 60. rokem, jde o období plné změn a také o období, kdy žena může začít přibírat na váze. I když se budete stravovat stále stejně a dělat všechno stejně, je možné, že najednou nedopnete kalhoty a celkově se vám změní postava. Což nemusí být úplně příjemné.
A je to tady zase! S blížící se menstruací se pleť mnoha z nás změní v pastvu roztodivných kožních problémů, za nimiž stojí změna hladiny hormonů. A i když jsme si pubertou a kožními problémy prošly už dávno, hormonální akné umí potrápit v jakémkoliv věku.
Kandolhu Island se nachází v severním Ari Atolu jako součást souostroví Maledivy, kde je věčně krásné počasí. Teplotní průměr je tady po celý rok lehce nad 30 °C. Stejné je to i s teplotou vody okolního Indického oceánu, kde se ostrov nachází - 27 až 29 °C v průběhu celého roku. Tohle je pro mnohé dovolená snů. A doprava? Kvůli mělké hloubce ji zajišťuje hydroplán. V nabídce zážitků je šnorchlování, potápění, rybaření, katamarány, SPA centrum, fitness nebo čtyři restaurace.
Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Pěstování zeleniny je v plném proudu. Zatímco někteří aktivně do připravených a okopaných záhonů sází brambory, jiní se pouští do pěstování jahod nebo salátů. A pak jsou tu ti, kteří si zatím do skleníků sází papriky, jež mají tendenci prodlužovat život.
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.

Výběr článků

Našli jste v domácnosti potravinové moly? Neznamená to, že u vás doma vládne chaos a nepořádek. Nejčastěji se do našich obydlí tito malí škůdci dostanou v tašce s potravinami. Ano, nejčastěji si je domů přineseme. Druhá možnost, jak se dostanou dovnitř je, že přijdou od sousedů nebo dovnitř vlezou okny. Naštěstí způsobů, jak se jich zbavit, je několik. Proto, pokud nezabere jeden, vyzkoušejte další!
Je to už 33 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách tehdejšího Československa poprvé objevil seriál "Dallas", představující divákům příběh bohaté rodiny Ewingů, jejichž životy jsou protkány intrikami, mocí a ambicemi v ropném průmyslu. Kdo by neznal "Dallas", s jeho nezapomenutelnými postavami a dramatickými zvraty, které udržovaly diváky v napětí po celá desetiletí?

Nepřehlédněte

Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.
I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek