Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Zdravá vůně domova. Jak na domácí osvěžovač vzduchu, který zlepší náladu i stav vaší kondice

Osvěžovače vzduchu jsou dnes součástí prakticky každé domácnosti. Vyrobte si je sami, budou mít příznivý vliv na vaši náladu i zdraví.
Osvěžovač
Lázeňská sůl a olejíčky.

16. 03. 2020

Chcete být zdraví? Zapomeňte na chemii

Chemické osvěžovače dostupné na trhu jsou sice vyráběny podle příslušných norem, ale u mnoha osob mohou spustit zdravotní potíže. Obsahují totiž látky, které při vdechnutí nebo dopadu na kůži mohou způsobit problém. Jedná se například o benzen (rakovinotvorné účinky), toluen (poškozuje dýchací cesty a centrální nervovou soustavu), formaldehyd (prokázaný karcinogen), sylen či styren.

Při sprejové verzi přibývá aerosol, který je jedním z nejnepříjemnějších znečišťovatelů životního prostředí. Jeho vdechování může vyvolat bolesti hlavy, únavu, závratě, kašel, či dokonce zhoršit astma nebo rozjet alergickou reakci, včetně kožní.

Dokonce se objevují názory, že aerosol negativně ovlivňuje produkci hormonů a může být příčinou problémů s početím, či že pravidelné vdechování může mít karcinogenní účinky.

Osvěžovač zlepší i kondici a náladu

Pokud si vyrobíte domácí osvěžovač, tak v každé formě bude bez zbytečné chemie, a ještě navíc vám dodá dobrou náladu či zlepší vaše momentální zdravotní potíže. Základem jsou totiž aromatické olejíčky, bylinky, koření nebo citrusové plody a jejich kombinace. A tak s mátou se vám bude lépe dýchat, levandule vás uklidní a odstraní bolesti hlavy, růže zlepší náladu. Hřebíček, rozmarýn a levandule odpuzují hmyz, heřmánek má uklidňující účinky na fyzickou i duchovní stránku těla.

Pokud si éterický olejíček, například z levandule, heřmánku či rozmarýnu, nevyrobíte sami, nebo dáte přednost exotičtějším vůním, kupte si jej. Lahvička stojí kolem 100 Kč a pro účely domácích osvěžovačů vydrží dva i více měsíců. K tomu přidáte pár ingrediencí a máte provoněný byt.

Jedlá soda neutralizuje zápach

Jednoduchou ingrediencí, kterou najdete v každé domácnosti, je jedlá soda. Vyberte si malou zavařovací skleničku a než do ní začnete něco sypat, ozdobte ji. Polepte třeba pěkným textilem, krajkou, stužkou. Ve víčku udělejte díry. Nebo můžete místo víčka použít na zakrytí třeba kousek krajky.

K TÉMATU  Podpořte zdraví svých kloubů a uvařte si skvělou domácí huspeninu!

Do připravené sklenice vsypte 100 g jedlé sody a přikapejte 30 kapek vybraného aroma oleje. Soda absorbuje vůni olejíčku a bude ji postupně uvolňovat. Když vůně zeslábne, přikapejte olejíček, a tak jej můžete stále oživovat.

Aroma difuzér vyrobíte za pár minut

Vyberte si malou užší vázičku, nebo třeba nádobku od aroma difuzéru, který jste kdysi koupili. Kupte lahvičku neparfemovaného dětského oleje, nalijte do nádobky a vmíchejte 40 kapek aromatického olejíčku.

Do směsi ponořte několik bambusových tyčinek a jednou za týden je otočte. Když budete mít pocit, že se vůně ztrácí, přikapejte aromatický olej. Bambusové tyčinky jsou lepší, než běžné smrkové špejle, protože lépe nasají tekutinu. Koupíte je často v domácích potřebách, kde se prodávají třeba jako špejle na kebab.

Gelový osvěžovač vzduchu – jen o trochu více práce

Z následující dávky vyrobíte půl litru gelu, z kterého budete mít čtyři pěkné skleničky. Použijte například skleničky od aromatických svíček. Vyčistěte je a na dno každé z nich nakapejte 30 kapek aromatického oleje. Pro každou můžete použít jiný druh, záleží jen na vás. Zasypte lžičkou soli. Do čtvrt litru teplé vody přidejte 10 g želatiny a vymíchejte směs bez hrudek. Poté přilijte čtvrt litru studené vody a důkladně promíchejte.

Směs nalijte do skleniček a nechte ztuhnout. Gel můžete obarvit. Stačí na dno skleniček k olejíčku přikapat potravinářské barvivo. Přiklopte děravým víčkem nebo jinou dekorací a máte na pár týdnů hotovo.

Někdo má rád rozprašovač

Ve speciálních e-shopech, které se soustředí na výrobu domácí kosmetiky, si můžete zakoupit mechanický rozprašovač. A do něj si vyrobit pěknou vůni, kterou například před spaním stříknete na polštář, aby se vám spalo jako v rozkvetlé zahradě.
Hodinu vařte na mírném ohni v litru vody na plátky nakrájený pomeranč a citrón s kořením, jako je třeba skořice, hřebíček nebo levandule.

K TÉMATU  Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Rychlým způsobem je rozpustit v půl litru horké vody lžičku jedlé sody a lžíci citronové či limetkové šťávy nebo vybraného aromatického oleje. Nechte vychladnout a přelijte do rozprašovače.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Aromalampa nebo difuzér? Co je lepší? A jak si jednoduše vyrobit osvěžovače s vůní vašeho domova? Dáme vám návod!

Vyrobte si doma balzám na rty s oblíbenou vůní a připravte se na podzim a zimní mrazy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení.
Znáte to, s velkou radostí si domů přinesete novou rostlinu, která vypadá báječně, jenže po pár měsících si všimnete jistých vad na kráse. Některé se projeví dokonce okamžitě, jen co kytka překročila práh vašeho domu. Ať už jsou to žluté nebo svěšené listy, každým takovým náznakem se nám rostlina snaží říct, že jí něco chybí, nebo přebývá.
O spodním prádle se zrovna moc nemluví, a to hlavně z toho důvodu, že se jedná o něco opravdu intimního, ale přitom tak běžného. Také proto jsou fakta o spodním prádle tak trochu zapovězena – ale věřte, že i v tomto případě se můžete zasmát a podivovat, jakou proměnou spodní prádlo prošlo za tu dlouhou řadu let od jeho vynalezení.
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Nakupování dárků přes internet roku od roku roste. Co nesmíte přehlédnout, aby vše proběhlo hladce a hlavně včas? Dodržujte následující rady!
Modní trendy se rok od roku mění. A ne jinak je to i u spodního prádla. Která barva se prodává nejlépe a sluší každé ženě? Jakých chyb se Češky stále ještě při výběru spodního prádla dopouští? A jak se liší náš vkus od ostatních Evropanek?
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Co vás čeká tento pracovní týden? Čemu se raději vyhnout a co můžete očekávat? Některý den je vhodný na péči o vaše zdraví, jiný zase pro vypuštění vašich emocí. Horoskop krásy a duševního zdraví pro vás připravila astroložka Naďa Šmídová.
Pokud byste si mohli koupit takzvaný hmatatelný luxus, po jaké značce byste sáhli? Byla by to kabelka za několik desítek tisíc z dílny návrháře Louise Vuittona nebo by to byla spíše nadčasovost v podobě produktů značky Gucci?
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.

Výběr článků

Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
Dlouhé vlasy vypadají skvěle, ale je potřeba jim věnovat spoustu péče. A občas v životě přijde okamžik, kdy máte náladu na změnu. O jednu z nich se postará i kadeřník. Zkrácení a nový účes může být právě to, co nastartuje další etapu. Podívejte se na vlasové proměny!
Léto je tady a s ním i výlety na hrady, zámky, do lesa nebo letní akce a festivaly. Ale už jste zkusily výlet parním vlakem? Skvělý tip na víkend pro vás! Celá rodina nebo jen vy se svojí polovičkou, cestování historickým vlakem má svoje jedinečné kouzlo.

Nepřehlédněte

Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek