Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Rozchod, smrt, nebo nemoc? Postavte se ke krizi správně a změňte si život k lepšímu

Rozvod, rozchod, nevěra, výpověď z práce, smrt blízké osoby, nemoc, to vše bychom mohli označit jako životní krize. A nejen to, důvodů životních krizí je mnoho. Životní krize potkají během života každého člověka a některým z nich se nelze vyhnout.
Životní krize
Z životní krize se může stát nový a lepší život. Přistupte k ní správně. Zdroj foto: 123RF.com

05. 03. 2020

05. 03. 2020

Jde o události, které člověka mohou paralyzovat do té míry, že krizi není schopen překonat. Jen málokdo si ale uvědomuje, že krize v sobě nese i určitý potenciál. Krize nás dokáže posunout dál, protože často představuje příležitost dělat věci jinak a lépe.

Životní krize. Kdy o ní mluvíme?

Vnímání krize je vysoce individuální záležitost. Co pro někoho znamená životní krizi, přejde jiný bez mrknutí oka. Záleží na psychické odolnosti člověka a na jeho schopnostech krize zvládat. O životní krizi hovoříme tehdy, když nastane nerovnováha mezi naším vnímáním problému a možnostmi jeho zvládání, které máme k dispozici. Krizi je natolik závažný psychický stav, že dlouhodobé setrvávání v krizové situaci může mít katastrofální důsledky v podobě sebevražedného jednání, závislosti na alkoholu, drogách.

Úzkost jako průvodní jev krizových situací

Úzkost, to je hlavní emoce, kterou v krizi prožíváme. Životní krizi vnímáme jako bezprostřední ohrožení naší identity, a proto se snažíme všemi dostupnými prostředky z krize uniknout, což v nás probouzí úzkost. Pokud ale všechny námi ověřené postupy a strategie selhaly, propadáme se do stále vyšší úzkosti, která nás může paralyzovat.

Jak zmírnit úzkost

V krizi pociťujeme prvotní šok, ochromení a neschopnost na aktuální situaci reagovat. Náhled na krizovou situaci umožní buď v krizi setrvat nebo se s ní vyrovnat. Zásadním krokem je zmírnit úzkost, která životní krize provází. Někdy stačí promluvit s přítelem, jindy je třeba vyhledat odbornou pomoc, ať už jde o psychologa, psychiatra či praktického lékaře. Čím déle budeme v krizi setrvávat, tím těžší bude se z krize dostat.

Krize vývojové versus krize situační

Na některé krize se lze připravit. Jde o životní krize, které přichází během života člověka jako zcela přirozená součást života. Jde o vývojové krize, které lze očekávat. Nástup do zaměstnání, svatba, narození dítěte, ale i smrt blízké osoby jsou životní události, se kterými člověk zkrátka musí počítat a tím pádem se na ně může připravit, i když na některé negativní události našeho života se zkrátka připravit nelze. Jiné jsou krize situační, které vznikají náhle a většinou nečekaně. Nemoc, úraz, nevěra, rozvod, náhlá smrt blízkého člověka patří mezi situační krize. Jejich nepředvídatelnost může o to více úzkosti přinášet.

K TÉMATU  Cambridge dieta: vše, co jste potřebovali vědět

Jsem na dně

Každý z nás již během svého života některými krizemi prošel a dokázal se s nimi vyrovnat. Většina si dokáže pomoci sama, za pomoci rodiny a přátel. Krizi dokážeme zvládnout díky strategiím a postupům, které se nám již v minulosti osvědčily. Ocitneme-li se v krizi, je důležité položit si otázku: „Co mi v minulosti pomohlo se z podobné situace dostat?“ Důležité je zvážit, zda jsem krizi schopný zvládnout za podpory svých blízkých. Pokud ne, je vhodné obrátit se na odborníka, který doporučí další postup. Metodou první volby může být psychoterapie, ale i antidepresiva či léky na snížení úzkosti.

Tělo a duše jedno jsou

Co se stane, pokud v krizi setrváváme, aniž bychom se pokusili ji řešit? Odpověď je jednoduchá. Úzkostné stavy povedou k různým psychosomatickým projevům, které přejdou do chronicity a na světe je psychosomatické onemocnění. Úzkost se totiž neprojevuje jen na psychické úrovni, ale i na té fyzické. Bolesti hlavy, nespavost, celková únava, bolesti břicha, třes rukou, problémy se zažíváním, to vše s úzkostí a stresem souvisí, protože platí známé „tělo a duše jednou jsou“.

Životní krize jako příležitost k lepšímu

Ačkoliv to pro mnohé bude znít zvláštně, krize v sobě nese i něco pozitivního. Pokud právě krizi prožíváme, není zcela jednoduché onen potenciál v krizi objevit. Často si uvědomíme, co pozitivního krize přinesla, až když odezní. Můžeme si uvědomit, že nevěra byla jen důsledkem vztahu, který nefungoval. Vyhazov z práce byl příležitostí najít si mnohem lepší zaměstnání. Rozchod byl šancí najít si vztah, ve kterém jsme mnohem spokojenější než v původním.

Nemoc nás donutila zastavit se a zamyslet se nad životními hodnotami a zcela je přehodnotit. A tak bychom mohli pokračovat. U mnoha z těch, kteří se dokázali s životní krizi vyrovnat, dochází k uvědomění si toho, co je pro ně opravdu důležité. Dojde k přehodnocení jak životních hodnot, tak celého života. Někdy je životní krize přirovnávána také ke dnu, od kterého se můžeme odrazit a začít znovu a lépe.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.
Martin Hoffman a nová česká kriminálka Vedlejší produkt si získaly divácké srdce a výrazně ovlivnily televizní tabulky. Seriál nejenže posílil pozici České televize, ale svým úspěchem zastínil i ostatní nové pořady včetně očekávané premiéry na Primě.
Vzhledem k neustálému nárůstu cen je obzvláště potřebné přemýšlet, co vše si opravdu nezbytně musíme pořídit a zároveň i kde výhodně nakoupíme. Zdražuje vše, zato výše platů zůstává prakticky stejná, a proto se řada občanů uchyluje k nouzovým řešením. Jedním z nich jsou nákupy v Polsku.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Zima se začíná velmi pomalu, ale nemilosrdně projevovat. Slunce zapadá velmi brzy - a v nočních hodinách už se vyšších polohách objevují mrazíky. To je nechvalné znamení blížících se zimních měsíců, během nichž se budeme snažit trávit co nejvíce času v teple našeho domova. A teplo je přeci důležité!
Období prázdnin a letních dovolených je už definitivně za námi. Přestože meteorologové slibují poměrně slušný podzim, sychravé dny spolu s deštivým počasím už nedočkavě klepou na dveře. Pokud vám zbývá ještě pár dnů dovolené nebo prostě máte chuť vyrazit někam na teplem, rozhodně se vám budou hodit naše tipy na hřejivou podzimní dovolenou.
Když se řekne jóga, každému z nás se vybaví vyrovnanost, sebejistota, harmonie, správné držení těla. Jóga není jen cvičení, ale je to celkově životní styl, kterému propadli miliony lidí po celém světě. Chcete s jógou také začít, ale nevíte jak?
Samoopalovací krémy, pěny nebo oleje jsou šikovnou věcičkou, kterou si nejedna z nás zamilovala. Důvod je prostý – jedná se o zdravější alternativu opalování, zajistí bronzový nádech mimo letní sezónu, a navíc dokážou dodat barvičku i těm, kterým není shůry dáno a poměrně složitě se opalují.
V rámci svého F.A.M.E turné vystoupí latinsko-americký idol Maluma v prostorách Forum Karlín. Předprodej vstupenek začal již ve středu 30. 1. na ticketportal.cz. Na co se můžete těšit?
Hledáte efektivní a zároveň chutnou dietu, která vám bude vyhovovat? V současné době je na vzestupu dieta, která tyto podmínky splňuje, jaká?
Závěť má podle platného občanského zákoníku větší moc, než dědictví ze zákona. Tak můžete určit, komu připadne konkrétní majetek. Pokud žijete v druhém či třetím manželství, či dokonce jen v partnerství, můžete mít dostatek důvodů, proč svůj majetek tímto způsobem rozdělit. Závěť rozhodně nepodceňujte.

Výběr článků

S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Jeden by se ze všech těch vědeckých studií zbláznil. Co platí dnes, za pár týdnů už se zase shazuje ze stolu. Jak se to tedy má s vodou s citronem, kterou jsme měli pít každé ráno? Pomůže nebo naopak? Možná vás fakta překvapí.

Nepřehlédněte

Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
Sex ve vaně je pro mnoho z nás jednou velkou neznámou. Viděly jsme ho ve filmech, možná nám o něm vyprávěla kamarádka, ale většina z nás s milováním ve vaně plné horké vody osobní zkušenost nemá. Láká vás to zkusit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek