Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Posilte svůj imunitní systém. Střídání počasí a teplot je pro něj největší zkouška

Venku je sychravo, zima, a druhý den svítí slunce a sundaváte vrstvu oblečení. Právě tohle období je nejnáročnější na náš imunitní systém. Jak se dá zvýšit obranyschopnost organismu?
Posilte svůj imunitní systém. Střídání počasí a teplot je pro něj zkouška
zdroj: 123RF.com

10. 02. 2020

10. 02. 2020

Začátkem roku je všude kolem nás spousta virů a onemocnění, které se nás snadno chytí, když jsme vystavování střídání počasí. Když se k tomu přidá stres z práce, vztahu nebo jakékoli životní situace, případně málo odpočinku a nedostatek spánku, vystavujeme se riziku, že nás nějaká nemoc skolí. Vyčerpání je zkrátka tou nejjistější vstupenkou ke kurýrování v posteli. Přestože je ve hře spousta faktorů, jako prostředí, kde se pohybujeme, můžeme i tak cíleně posílit náš imunitní systém tak, abychom riziko nákazy nemocí minimalizovali.

Neberte si zbytečně potřebný spánek

Možná si říkáte, že vám šest hodin denně stačí, ale může to být kámen úrazu. Pokud k plné regeneraci těla i mysli potřebujete déle, což je prostě většinou fakt, po šestihodinovém týdnu vám bude chybět třeba sedm nebo více hodin spánku celkově. Druhý týden, měsíc… vznikne deficit, který nemusí být na první pohled patrný. Tím svůj imunitní systém vystavuje většímu tlaku a může se stát, že se organismus stane náchylnější k onemocnění. Odpočinek nepotřebují jen svaly nebo bolavá záda. Zregenerovat potřebuje mozek, nervový systém, ale i srdce nebo plíce, které jedou v noci na úsporná režim. Spánek váš organismus zklidní, aby mohlo tělo fungovat od rána zase naplno.

Posilte svůj imunitní systém. Střídání počasí a teplot je pro něj zkouška
zdroj: 123RF.com

Omezte stres na minimum

Víme, jak to vypadá – nemůžete přece za to, že vás v práci někdo vytočí. Ale není pravda, že nemůžete stres omezit. Pokud nás něco stresuje, je nutné v sobě hledat příčinu. Pokud se nad nepříjemnými situacemi budete zamýšlet právě takhle, možná najdete nějaký klíč, který vám pomůže přijít na to, čemu se vyhýbat nebo jak reagovat, když vás nějaká situace nebo dotyčná osoba vyhodí z rovnováhy. Být nad věcí je rada, která zní jako klišé, ale někdy je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Navíc je důležité všechno vyvažovat časem pro sebe, který nás z nepříjemné nálady dostává.

K TÉMATU  Nahá jóga: Trend pro odvážné, nebo cesta ke zdravé sebejistotě?

Nezanedbávejte čas pro sebe

Dělejte aktivně nějaký svůj koníček a nenechte do něj zasahovat něco jiného. Choďte na procházky na vzduchu nebo hrajte s rodinou deskové hry. Zkrátka aktivity, které dostanou vaši mysl někam jinam. Pokud to chcete vyzkoušet, zkuste meditaci. Není to zase taková věda, jde jen o to se prostě zklidnit a nechat myšlenky plynout. Činností, kterou děláte ráda, se nabijí baterky vaší spokojenosti, které vám pak vydrží s sebou a pozitivně ovlivní vaši srážku s nepříjemným kolegou nebo sousedem. Stres imunitní systém vyčerpává.

Přijímejte dostatek vitamínů a minerálů

Bílé pečivo nebo párky, to jsou možná nápady na rychlou večeři, ale pravda je, že tyhle potraviny vašemu tělu nic nepřinesou. Organismus a jeho imunitní systém potřebují palivo, které musíte přijmout ve správně vybraném jídle. Zkuste k snídani celozrnné pečivo, které obsahuje více bílkovin nebo vlákniny. Jezte dostatek ovoce, neváhejte si nakrájet jablko, hrušku nebo třeba avokádo. Slazené nápoje vyměňte za vodu nebo čaje. Potřebujete hlavně vitamíny C, E i D. Z minerálů jsou důležité selen a zinek a obojího naleznete dostatek v mase. Nachází se ale i nečekaně v ovesných vločkách, které jsou výbornou snídaní. Příliš tučné nebo smažené pokrmy omezte na minimum nebo úplně vynechejte. Jsou zbytečnou zátěží pro žaludek i celý trávící systém. Přirozeně ale chápeme, že si chcete dopřát třeba řízek. Je to v pořádku, ale i tak je třeba pokrmy kombinovat.

Posilte svůj imunitní systém. Střídání počasí a teplot je pro něj zkouška
zdroj: 123RF.com

Alkohol a cigarety dejte stranou

Ano, zní to jako rada káravé maminky. Ale všichni dobře víme, že nekouřit vůbec a omezit alkohol, případně ho úplně vynechat, našemu organismu jen prospěje. Přes všechny ty nekonečné články o prospěšnosti “trošky” alkoholu je tady zkrátka nepopiratelný fakt, že do těla dostáváte toxické látky. To reaguje tak, že se snaží alkohol ihned odbourat. Takže váš imunitní systém pracuje na něčem navíc, zatímco potřebujete, aby se naplno soustředil na obranyschopnost organismu. Sklenka něčeho dobrého vám přirozeně udělá dobře, ale tohle je třeba mít na paměti. Cigarety jsou pak kapitola sama pro sebe – tam se pozitiva hledají těžko. Toxických látek jsou v nich desítky. Když dáte neduhům sbohem, nebudete litovat.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každé znamení zvěrokruhu má své vlastní silné stránky. Ty jsou klíčové pro určení toho, co ženy bude na mužích přitahovat, tedy jaká znamení si budou volit jaké muže. Pokud jste žena nebo muž, vyberte si své znamení a podívejte se na jeho povahové rysy. Následně se dozvíte, jaké typy mužů budou danou ženu přitahovat.
Když je sex opravdu dobrý, často si přejeme, aby nikdy neskončil. Jindy se ale nemůžeme dočkat, až bude po všem. Nabízí se otázka, jak dlouho by mělo trvat milování? U každého může být tahle představa o ideální délce sexu trochu jiná...
Média jsou plná zpráv o koronaviru. Přitom v naší zemi není toto nebezpečí tak akutní jako docela obyčejná chřipka, které letos podlehlo už 23 osob. Proočkovanost na chřipku je u nás pouze 5 % a průměrně na ni zemře v Česku 1500 osob ročně. Proočkovanost se ale snižuje i u ostatních nemocí. Tento stav má na svědomí mnoho nesmyslných mýtů a fám o očkování. Jak je to doopravdy?
Jak je již odpradávna známo, byliny mají až kouzelnou léčivou moc. Zmírňují bolest, napomáhají prevenci nemocí a jsou skvělým pomocníkem v boji proti nemocem. Působí na tělo přímo zázračně, dodávají mu sílu, podporu a zásobí tělo potřebnými látkami. Proto byly vždy neoddělitelně spojeny s léčitelstvím a v hojné míře je k léčení využívaly ještě naše babičky. Obohaťte svůj život o čistě přírodní léčiva, které se používají stovky let a vyrobte si léčivé tinktury přímo u vás doma!
I letošní léto se neslo ve znamení barev v mnoha zahradách. Zatímco někdo pěstoval klasické růže, jiní se rozhodli pro takzvanou pupalku. Pupalka dvouletá se však i přesto netěší velké oblíbenosti. Je to velká škoda, je totiž tak zajímavá! 
Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.
Všude, kam se podíváme, vidíme nejrůznější způsoby stravování. Mezi ně samozřejmě patří krátkodobé diety jako takové, ale stejně tak trvalé formy, které už představují určitý životní styl. A právě mezi ně nepochybně patří stravování podle ročních období. V čem spočívá a má vůbec smysl?
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Výprodeje jsou pro většinu z nás lákavou záležitostí, která nám umožňuje pořídit řadu stylových modelů téměř za babku. Často se ale stává, že nám výhodné ceny zamotají hlavu natolik, že koupíme něco, s čím pak nejsme spokojené a nastává ponákupní vystřízlivění – radost následně vystřídá hořké zklamání. Proto jsme pro vás sestavili několik zásadních bodů, které vám pomohou vybrat si na poprvé opravdu skvělé módní kousky, kterých ani v budoucnu nebudete litovat.
Letní období už je cítit ve vzduchu a i kalendářně je konečně tady. Přichází čas na opalovačky, grilování i rochnění ve vodě, a na přípravu osvěžujících drinků. Ale namíchat drink, který famózně chutná a zároveň vypadá i na pohled atraktivně, není jen tak. A pokud nevíte, jak do toho, přijde vám zajisté vhod náš článek, ve kterém poznáte sedmičku mobilních aplikací, díky nimž se staneme mistrem v přípravě lahodných koktejlů.
Domácnost bez pokojových rostlin je neútulná a nepříjemná. Většinou ji obývají jedinci, kteří s pěstováním pokojovek nemají žádné zkušenosti. Nabízí se však otázka, proč se do pěstování přece jenom nepustit? Nedostatek znalostí nemusí být překážkou! Existují totiž takové rostliny, které jsou extrémně nenáročné.  

Výběr článků

Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?

Nepřehlédněte

Topná sezona je tady, což znamená, že většina lidí přemýšlí nad tím, jestli nezainvestuje do nějakého úspornějšího zařízení. Přece jenom výdaje na energie kvůli konci roku sahají do nemilých výšin a většina lidí hledá možnosti, jak trochu ušetřit. Investice do úspornějšího vytápění je rozhodně jedna z cest stejně jako změna dodavatele elektřiny či plynu. Druhým zmíněným se však nezabývejme a raději si prozraďme, jak vytápět rodinný dům. 
Stres hýbe našimi životy a ve své koučovací praxi to slovo slyším často. Nedokážu zařídit, aby jste se s ním už nikdy nesetkali, ale poradím, jak se s ním vypořádat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek