Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Vybíráme vysavač. Jaké nejčastější chyby děláme, čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?

Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
Vybíráme vysavač. Čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?
zdroj: 123RF.com

26. 11. 2019

26. 11. 2019

Koukejte na energetický štítek vysavače

Každý vysavač má dnes energetický štítek, tak jako lednice, pračka nebo trouba. Evropská komise zavedla toto povinné označení i pro vysavače, ale zákazníci na to při jejich nákupu myslí méně, zatímco u ostatních spotřebičů to vnímají. Označení A znamená nejekonomičtější provoz, zatímco písmeno G představuje nejnižší možné požadavky pro splnění normy. Dalšími užitečnými údaji jsou příkon vysavače, jeho hlučnost v dB a sací výkon při vysávání koberců nebo tvrdé podlahy. Tato fakta jsou tedy důležitější, než samotná barva nebo design vysavače.

Vybíráme vysavač. Čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?
zdroj: provysavac.cz

Nesnažte se za každou cenu ušetřit

Snaha ušetřit nás dovede k tomu koupit ten nejlevnější spotřebič. Přitom očekáváme, že vydrží co nejdéle a bude fungovat jako po másle, což je zkrátka nesplnitelný rozpor. U vysavače platí, že čím levnější produkt je, tím vyšší je riziko poruchy. Levnější vysavače se mohou po určité době používání mnohem více přehřívat, nejsou ekonomické a v neposlední řadě se jednotlivé plastové komponenty snadno ochodí a mohou dokonce vypadávat. Jezdit po bytě s takovým vysavačem je o nervy, nehledě na to, že méně kvalitní HEPA filtr zanechává ve vzduchu spoušť a vy to všechno dýcháte.

Nevěřte reklamě. Dejte na uživatelské recenze

Reklama hraje při výběru zboží velkou roli. Týká se to i těch, kteří tvrdí, že to tak není. Výrobci o svých produktech mluví v superlativech a zákazník tak od vysavače očekává zázraky. Realita je pak často úplně jiná, což se ale ukáže až časem. Při zvažování nákupu vysavače se proto řiďte názory lidí, kteří výrobek zakoupili před vámi. Uživatelské recenze najdete na internetu, a aby si člověk udělal nějaký názor, je třeba jich projít víc, než jen ty první tři. Hodnocení bývá často subjektivní, ale pomůže vám najít určité jmenovatele, které o daném výrobku něco prozradí.

K TÉMATU  Exkluzivní kolekce interiérových doplňků Cartier je tu!

Jaké jsou druhy vysavačů?

Robotický vysavač

  • Sbírá prach a nečistoty z tvrdé podlahy
  • Má malý sací výkon a je úsporný
  • Nezvládne vysávat těžší koberce

Ruční tyčový vysavač

  • Akumulátorový nebo s nabíjením ze sítě
  • Je třeba koukat na dostatečný výkon a výdrž baterie
  • Některé mohou mít rotační kartáče pro koberce
Vybíráme vysavač. Čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?
zdroj: 123RF.com

Suchý sáčkový vysavač

  • Mívá vysoký sací výkon
  • Vícestupňová kvalitní filtrace a těsnost
  • Nejlepší parametry s přihlédnutí k faktoru zdraví, vhodné pro alergiky
  • Bezpečná manipulace s plným sáčkem

Bezsáčkové vysavače

  • Kvalitní bezsáčkový vysavač může konkurovat sáčkovému
  • Pozor na nekvalitní výrobky kvůli netěsnostem
  • Absence sáčku neznamená ušetření, protože musíte často kupovat drahé filtry
  • Čistění vysavače po použití je pracnější
  • Nedoporučuje se pro alergiky

Víceúčelový vysavač

  • Umožňuje vysávat i vlhkost, vodu a hrubé nečistoty
  • Je vhodný na čistění koberců
  • Může být sáčkový i bezsáčkový
  • Může být vybaven šamponovací hubicí

Vysavač s vodní filtrací

  • Vysávaný vzduch protlačí skrz vodu, kde se zachytí většina nečistot
  • Těžší váha a velikost znamená horší manipulaci i skladování
  • Pracnější čistění vysavače po úklidu
  • Některé neobsahují HEPA filtr – na to si dejte pozor
Vybíráme vysavač. Čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?
zdroj: 123RF.com
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.
Existuje několik možností, jak se vyspat i tehdy, pokud váš partner hlasitě chrápe. Jednou z možností je jít spát do jiné místnosti. Pak existují samozřejmě i vtipná doporučení, jako je přilepit partnerovi pomocí lepicí pásky na záda míček. Ví se, že chrápání je nejintenzívnější, když dotyčná osoba spí na zádech. Míček přilepený na pyžamo (na záda) zabrání, aby se člověk na záda překulil.
Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Volno v práci máte sice oficiálně nahlášené, ale jak s ním naložit, to je stále velkou neznámou? Co takhle podívat se do Řecka, kde probíhalo natáčení oblíbeného muzikálu. Nadchnout by vás mohlo i Fidži, které máte spojené s příběhem o dvou malých ztroskotancích…
Máte před sebou volný víkend a přemýšlíte, co byste se svojí láskou podnikli? Nebo jenom hledáte atraktivní destinaci, kterou navštívíte při další letní dovolené? Nemusíte vždy jezdit tam, kam většina lidí. Zajeďte si za romantikou, která se vám doslova vryje pod kůži.
Fenomén českých televizních seriálů z období totality přetrval do dnešních dnů, a důvodů pro to je více. Ti starší se dívají často z nostalgie, mladší diváci sledují dobu, kterou nezažili, a srovnávají s dneškem. Ovšem dobrým důvodem, proč se vysílají a jsou v oblibě, je také nesporná kvalita mnoha tehdy natočených děl.
Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?
Stres a neustálý tlak na výkon v práci, strach ze selhání a z toho, že nebudete schopna dostát požadavkům okolí. To jsou některé z faktorů, které vedou u mnoha dříve výkonných a schopných lidí ke stresové poruše, známé jako syndrom vyhoření. Jak ho poznat a jak jej řešit?
Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Jak? Nahlédněte do našeho průvodce krásnou pletí.
Trombóza je název onemocnění, při kterém se v krvi utvoří sraženina a ucpe žílu. Jedná se třetí nejčastější kardiovaskulární onemocnění, jehož příznaky nebývají nápadné, ale následky mohou být fatální.
Motat se v kruhu a dělat stále stejné chyby je lidské. Jenže tím výrazně ubližujeme nejen naší psychice, ale i zdravotnímu stavu.

Výběr článků

Ráda se vydáváte na pěší výlety do lesů, na horské hřebeny nebo podél řek? Milujete ten den, kdy máte čas jen sama pro sebe a věnujete ho pohybu a dlouhému rozjímání v přírodě? Nebo raději chodíte na procházky ve dvou? Poznejte ty nekrásnější pěší trasy, které tu máme.
Sladkou chuť miluje většina z nás už odmalička. Ostatně kdo by neměl rád chutné bonbónky, dortíčky nebo třeba sušenky. Ale upřímně – cukr je jed, a přestože nám chutná, ve finále nám škodí. A představa, že se za pár let budeme bahnit v obezitě, trpět srdečním onemocněním nebo si píchat inzulín, není zrovna lahoda. O důvod víc, proč si navyknout na život bez cukru. Jenže, jak na to?
Začít si vztah se šéfem není vůbec jednoduché. Intimní vztahy na pracovištích jsou vždy složité, a pokud jde o nadřízeného, je to ještě komplikovanější. Přitahuje vás? Dává vám najevo svůj obdiv? Bude to jen flirt, nebo snad láska? Jak si poradit, a přitom si udržet práci.

Nepřehlédněte

Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
Správně sestavená kuchyň je rájem pro každého kuchtíka, protože ušetří spoustu času, ale i kroků. Ovšem takové plánování kuchyně není vůbec jednoduché. Od čeho byste se měli odrazit? Jak sestavit kuchyň tak, aby dávala smysl?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek