Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

České prvorodičky rodí stále později. Lékaři před tímto stavem varují. Rizika se s věkem výrazně zvyšují

Ženy v České republice otálejí s těhotenstvím stále častěji. Průměrný věk prvorodičky se zvyšuje a během několika posledních let překročil hranici třiceti let. Lékaři před tímto trendem pravidelně varují a upozorňují, že i na reprodukční kliniky vyráží ženy až v příliš vysokém věku.
prvorodičky
zdroj: 123RF.com

18. 10. 2019

18. 10. 2019

Statistiky mluví jasně. České prvorodičky rodí často po 30tce i déle

Statistiky ukazují, že v první polovině 90. let rodily prvorodičky v České republice v průměru do svých 25 let. Aktuální čísla ukazují, že je tato hranice vyšší než 30 let a v Praze dokonce dosahuje průměrný věk maminek při narození prvního dítěte 31 let a výše. V roce 2017 byl průměr v hlavním městě 31,1 let. Na opačném konci tohoto žebříčku byl Ústecký kraj, kde byl ve stejném období průměrný věk prvorodiček 27, 4 let.

Rodí se i po 35. roku

Za tento nárůst mohou matky prvorodičky, které rodí až po 35. roce věku. Těch stále přibývá a celkový průměr tak šplhá nahoru. Přestože je porodnost v České republice během posledních let kolísavá, počet narozených dětí je stále nedostačující.

Porodnost v Evropě je alarmující

Výsledky statistik hovoří jasně: pro udržení reprodukce v Evropě je zapotřebí míra porodnosti alespoň 2, 1 dětí na jednu matku. Aktuální průměr v Evropské unii je ale 1,59 dítěte na matku, což je nedostačující.

Mezi roky 2001 a 2017 se snížil počet novorozenců, narozených maminkách do věku 24 let, o celou jednu třetinu. V tomto období tak mladých rodiček postupně ubývalo, z celých 29 tisíc novorozenců v roce 2001 na 16 tisíc novorozenců v roce 2017, narozených matkám mladším 24 let.

Mateřství odkládáme

Na tomto trendu se podílí právě odklad mateřství na později. V roce 2001 představovaly matky nad 40 let v celkové porodnosti pouhých 0,9 %. V roce 2017 jejich zastoupení narostlo na 3,7 %. Výjimku tvoří opět hlavní město, kde se během stejného období narodil stejný počet dětí ženám ve věku 40 až 44 let, jako v celé České republice. Opakovaně se tak ukazuje, že v Praze ženy s narozením dítěte váhají nejdéle.

K TÉMATU  Ponorková nemoc. Jak se v rodině bránit a úspěšně ubránit velmi vypjatým vztahům

Páry mají problémy s početím

Počet párů, které mají problémy s početím, narůstá také. Lidé stále častěji vyhledávají služby asistované reprodukce, ale i s tímto krokem čekají příliš dlouho. Průměrný věk žen, které se rozhodnou využít metodu mimotělního oplození, se už teď zvýšil na téměř 39 let. Lékaři upozorňují, že i toto číslo je příliš vysoké. Před deseti lety byl tento průměr 34 let, v roce 2016 už dosáhl na 35, 6 let. Věkový průměr partnerů žen využívajících asistované reprodukce byl v tom samém roce ještě o 3 roky vyšší.

Asistované těhotenství

Reprodukční medicína zaznamenala veliké pokroky. Zmrazování vajíček nebo embryí dosáhlo vysoké úrovně a riziko poškození buněk při procesu zmrazení se výrazně snížilo. I tak se ale lékaři snaží najít cesty, jak zvýšit povědomí o asistovaném těhotenství. Průměrný věk žen i mužů, kteří přicházejí k této léčbě, se totiž také každý rok pomalu zvyšuje.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každá žena ví, jak je důležité, aby spodní prádlo dokonale sedlo. Zejména pak podprsenka, jejíž nepadnutí může vyvolat nepříjemné bolesti zad. Bohužel jen málokterá ví, jak správně by měla dobře padnoucí podprsenka vypadat a jak si ji ostatně vybrat, aniž bychom si museli zkoušet.
Nabídka kroužků pro školní, ale i předškolní, děti je v současné době mimořádně bohatá. Potřebují děti organizovanou zábavu? Mají si mimo školu rozvíjet své znalosti ve vzdělávacích kroužcích? Určitě ano, ale musíte zvážit, kdy je třeba nechat svoje ambice spát. Pro děti je prospěšný i čas, kdy doma jen tak lelkují. Kolik kroužků už je moc? Jaký kroužek dítěti sedí nejlépe?
Tato stavba klame tělem. Na první pohled vypadá jako obyčejná stodola, ale uvnitř se skrývá moderní rezidence. Obrovský prostor v prvním patře, překrásný dřevěný interiér a obrovské prosklené čelo budovy, skýtající výhled na nedaleké hory. Kdo by nebral takové bydlení?
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.
Jak poznáte, že nemáte v břiše úplnou harmonii? Stačí se podívat do zrcadla. Akné nebo ekzém může způsobit i špatné prostředí ve střevech. Přemnožení nepřátelských bakterií je zdrojem dermatitidy, psoriázy nebo trudovitosti. Co s tím?
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
Mnoho lidí nevěří, že vztah na dálku by mohl někdy fungovat. Možná vám to budou rozmlouvat rodiče, kamarádi, kolegové v práci – ale to nejdůležitější rozhodnutí je přeci jenom na vás. Jedno vám ale musí být jasné – nebude to vůbec nic lehkého. Můžete se ale inspirovat pár radami, které vám toto nepříjemné období vzdáleného partnera zjednoduší.
Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
Pokud jste nadšený cestovatel, a soustavně pracující člověk, pak asi jako každý bojujete s omezenými dny na dovolenou. Jak ale najít kompromis - tedy cestovat, a přitom si neplácat v práci volno? Řešením mohou být víkendové pobyty a my jsme si pro tentokrát vybrali jedno lákavé místo – evropské lákadlo v podobě Londýna. Co navštívit v Londýně, když nemáte moc času?
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Při plánování dovolené je jedním z klíčových rozhodnutí výběr mezi all inclusive balíčkem a pobytem na vlastní stravování (self-catering). Každá možnost nabízí odlišný zážitek z dovolené, odpovídající různým preferencím a stylům cestování. Ať už si vyberete hotel, airbnb nebo jiný typ ubytování, budete moci najít řešení, které vám bude nejlépe vyhovovat.

Výběr článků

Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
Filosof Jean-Paul Sartre kdysi napsal, že každý má jiný koeficient neštěstí. Zatímco někteří lidé procházejí životem jako nůž máslem, jiným jakoby osud házel klacky pod nohy. Mnozí se přesto dokázali svému handicapu postavit.
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.

Nepřehlédněte

Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek