Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Pokud trpíte na akné nebo ekzém, na vině může být i špatné trávení

Jak poznáte, že nemáte v břiše úplnou harmonii? Stačí se podívat do zrcadla. Akné nebo ekzém může způsobit i špatné prostředí ve střevech. Přemnožení nepřátelských bakterií je zdrojem dermatitidy, psoriázy nebo trudovitosti. Co s tím?
Pokud trpíte na akné nebo ekzém, na vině může být i špatné trávení
zdroj: 123RF.com

Akné nebo ekzém dokáže pěkně potrápit. Co všechno ovlivňuje vzhled i kvalitu pleti? Bez většího přemýšlení se nabízí odpovědi, jako jsou třeba hormony, jídelníček, míra fyzické aktivity, dědičnost či vystavování se UV záření. Možná vás napadnou i zlozvyky v podobě kouření, časté konzumace alkoholu nebo používaní nevhodné kosmetiky. Ano, tyto faktory mají na vizáž skutečně takřka zásadní vliv, nicméně za náchylností k široké škále nedokonalostí může stát i problémové trávení, a to bez legrace.

Problém, který je ukrytý hodně hluboko

Akné, dermatitida, psoriáza nebo ekzém. Už nějaký ten pátek vám tyto kožní stavy nekompromisně sráží sebevědomí? Jejich hlavní příčinou může být přemnožení nepřátelských bakterií v tenkém střevě, označované jako SIBO. Tato situace vede mimo jiné i k poškození střevních stěn, což vyvolává chronický zánět. A právě jemu lze “poděkovat” za to, že z každého pohledu do zrcadla doslova šílíte. Voláte po důkazech? Tady jsou.

Uhříky jako varovné znamení

Závěry jisté americké studie informují o tom, že až 54 % pacientů trpících pupínky má co dočinění s výše uvedeným bakteriálním nepoměrem ve střevním prostředí. Takže ano, kdo chce docílit dokonalé pokožky, ten musí náležitě pečovat o svůj trávicí systém. Mimochodem, víte, co všechno mu škodí a nahrává tak vývoji všemožných kosmetických neduhů?

Stres jako nepřítel. Všeho a všech

Odborníci i výživoví poradci se jednohlasně shodují, že harmonii střevní mikroflóry nejvíce narušuje nadměrné užívání antibiotik, chronický stres a nedostatek spánku, stejně jako zvýšená spotřeba tučných a nezdravých potravin i dlouhodobý deficit vlákniny. Když se prý vyvarujete těchto hříchů, změn k lepšímu se nepochybně dočkáte.

Pomohou probiotika

Velký důraz se klade i na “užívání” probiotik, která podle závěrů korejského výzkumu z roku 2010 mohou omezit vznik chronických onemocnění epidermu, do nichž spadá i trudovitost, a to až o 40 %. Sluší se dodat, že probiotické potraviny zároveň posilují imunitu, podporují regeneraci tkání, regulují chuť k jídlu a zlepšují náladu. Mezi ty nejvyhledávanější patří podmáslí, kysané zelí, jogurty, kefíry, acidofilní mléko, brynza a nakládané okurky. Čemu dáte přednost právě vy?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Úspěšné složení závěrečných zkoušet se musí oslavit. Promoce je jedinečnou možností, kam uzavřít jednu kapitolu života a otevřít další. Všichni chceme absolventa překvapit krásným dárkem, který se mu bude líbit. Poradíme vám, co pořídit pro ženy i muže. Uvidíte, že nakonec ten nejlepší dárek vyberete.
Léto se nezadržitelně blíží a zcela jistě se nemůžete dočkat, až vyrazíte na dovolenou. Naše tělo však může na změny prostředí a počasí reagovat negativně. Také změna stravy je pro lidský organismus zátěží a mohou ji doprovázet nepříjemné obtíže, které by vám vysněnou dovolenou mohly překazit. A od toho je tu cestovní lékárnička, kterou si můžete přibalit s sebou. Co by měla obsahovat a jak si léto ve zdraví užít?
Začali jste pracovat z domova a zařizujete si proto svou domácí kancelář? V takové domácí kanceláři by rozhodně neměla chybět kvalitní židle, díky které si nezruinujete svou páteř. Jenže jak takovou kvalitní kancelářskou židli vybrat?
Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?
Slovenský designér Pavol Dendis představil v rámci Mercedes Benz Prague Fashion Weeku svoji kolekci již po několikáté. V minulosti jsme u něj byli zvyklí na absenci barev. Letos je tomu jinak.
Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Marta Jandová, žena s rockovým srdcem a hlasem, který dobyl nejen českou, ale i německou hudební scénu, oslaví padesáté narozeniny. Dcera legendárního Petra Jandy, Marta je ženou mnoha talentů – od průlomového úspěchu s Die Happy po sólové projekty a významné televizní role.
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?
Ve světě stále více posedlém zdravím vzkvétá trh s fitness technologiemi. Ať už jste v tělocvičně nebo si v sobotu ráno jen tak běžně zaběhnete po místním parku, každý chce mít na ruce fitness tracker, který zaznamenává jeho data. Nebuďte však na omylu, fitness trackery nejsou vymyšleny jen pro běžce a vášnivé návštěvníky tělocvičny.

Výběr článků

Pití vody se šťávou z citronu, pomeranče nebo limety je zdravé a v rámci hubnoucích režimů a zdravého živoního stylu se těší velké oblibě. Nástrojů na vymačkání šťávy z plodů je k dostání nepřeberné množství, ale co takhle nějaký pěkný kousek? Designové odšťavňovače nejen, že odvedou svojí práci, ale ve vaší kuchyni se budou vyjímat! Na citrusové plody jsou nejvhodnější odstředivé ošťavňovače, ale můžete použít i ty klasické ruční. Které si vybrat?
Přestože má jít o svátky klidu a míru, jsou Vánoce často spojené s nákupním šílenstvím. Lidé v České republice nakupují čím dál tím více dárků a zvyšují se i výdaje spojené s Vánocemi. Kolik tedy v průměru Češi za Vánoce utratí? A je vůbec možné při nákupu vánočních dárků výrazněji ušetřit? Na to se podíváme v tomto článku.
Tu a tam asi každá z nás vypadá unaveně. Stačí probdělá noc, delší flám nebo nějaký zdravotní problém, který nám nedá spát, a ráno na nás vykoukne v zrcadle nepěkný odraz a v něm unavená pleť vyžadující okamžitou vzpruhu.

Nepřehlédněte

Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Spánek je komplexní proces (přesněji několik různých procesů), který se nám i po mnohaletém zkoumání nepodařilo zcela probádat. Co však bezpečně víme, je to, že jeho kvalita významně ovlivňuje celkový stav organismu. Zarážející je, že podle statistik zhruba třetina populace čelí problémům s usínáním. U deseti procent jde o potíže dlouhodobé, jež se mohou nepěkně podepsat na zdraví. Je to i váš případ a hledáte klíč k rychlejšímu usínání a potažmo klidnějšímu spánku? Máme pro vás hned několik doporučení a tip na „must have“ interiérový prvek.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek