Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Chodíte spolu a vztah se nevyvíjí. Možná přišel čas na rozchod. Jak to poznat včas

Rozchod dvou lidí, kteří se milovali, přátelili a byli spolu rádi, je vždy bolestivý. Často lidé setrvávají v partnerství jen proto, že se bojí kritické situace, kdy druhému řeknou, že chtějí jít dál. Ale být s někým, kdo vám už nic nedává, nemá smysl. Prostě někdy nastává čas se rozejít.
Chodíte spolu a vztah se nevyvíjí. Možná přišel čas na rozchod
zdroj: 123RF.com

26. 07. 2019

Máte si vzájemně co dát?

Někteří psychologové vyznávají teorii, že jakmile spolu chodí lidé dva roky a nepokročí dál, tedy k manželství a založení rodiny, nemá smysl držet vztah pohromadě. Ostatně, i v jednom romantickém americkém filmu ona říká: „Vem si mě, nebo mě nech být.“ Kdy vztah zachraňovat a kdy je čas zvážit rozchod?

Podobné životní vize

První půl rok je jasně provázený růžovou mlhou zamilovanosti. Další čas už může být věnován serióznímu poznávání druhého partnera. Především tomu, zda máte sladěné životní vize. Jestliže vy toužíte cestovat po světě a on má firmu, v níž musí trávit dlouhý čas, včetně víkendů, už od počátku musíte tušit, že vaše životní cesty se protnuly jen na chvíli. Po delší době byste byla otrávená z toho, že trčíte doma a váš miláček je v práci.

Stejné to je s dětmi. Nebojte se brzy ve vztahu otestovat, jestli váš nový partner plánuje v budoucnu založit rodinu. A důležité je – co je to budoucno? Za rok, za dva, nebo vágní “budoucno”? Jestliže jste opačného názoru, nemůžete si myslet, že jeho názor změníte. Většinou to nefunguje.

Pracovat na vztahu? Zkuste, jestli vám stále voní

Po dvou, třech letech se může stát, že zajedete do stálé rutiny. Práce, večeře, kino nebo televize. Případně každý svůj zájem. A pak si začnete připadat jako manželka po dvaceti letech. Neokouzluje vás romantikou, nenosí květiny. A když zkusíte doma romantiku vytvořit vy, spíš se podiví a brzy usne na gauči.

Jestliže vám to funguje v posteli, možná stačí na vztahu pracovat. Ovšem musí to být oboustranné. Ne abyste se snažila, objednávala neustále někam lístky, dovolené, lákala ho na kolo nebo do tanečních a on se vám jen snažil vyhovět. Nové impulsy by vám oběma měly přinést novou radost a posunout vztah o úroveň výš.

K TÉMATU  Spolehlivost antikoncepce. 100% účinná není žádná. Které jsou nejefektivnější a které nesou riziko

Pokud ale došel váš vztah tak daleko, že jste spíš spolubydlící nebo kamarádi, a když jdete spát, soutěžíte, kdo dřív usne (protože právě ten se nemusí omlouvat za to, že se mu do sexu nechce), zřejmě nepomůže žádná jiná energie.

Žádné společné zájmy? Televize to nespasí!

Důležité je, abyste nikdy nepotlačila svou osobnost. Máte-li své zájmy, udržte si je i ve vztahu. Partnerovi dopřejte totéž. Ovšem pak je třeba mít alespoň jeden zájem společný. Jakmile ho nebudete mít, časem přestanete sdílet zážitky, vzpomínky a nebudete si mít co říci. Přemýšlejte, zda takový vztah vydrží případné krize a desítky let. Rozchod pak nejspíš stejně přijde, dříve nebo později.

Nevěra, alkohol, drogy, násilí

Nejen tato čtveřice je vážným varováním, abyste ze vztahu co nejdříve vycouvala. Jestliže vám bude partner jednou nevěrný, možná to váš vztah vydrží. I když osobně se domnívám, že co oči nevidí, to srdce nebolí a svěřování se partnerce s nevěrou (pokud na ni sama nepřijde), je vraždou každého vztahu.

Alkohol, drogy a násilí jsou kapitolou samy o sobě. Jestliže jste to nezjistila včas a ocitla se v začarovaném kolotoči slibů, že s tím skončí, v žádném případě tomu nevěřte. Tady je rozchod nevyhnutelný. Co nejdříve se objednejte k odborníkovi, který vám případně pomůže, jak z toho ven.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Co mají společného citron, jahody, káva nebo pytlík čaje? Zdánlivě nic, ale ve skutečnosti je můžete použít jako skvělé kosmetické vychytávky. S pomocí těch nejobyčejnějších ingrediencí z vaší kuchyně můžete zabojovat proti celulitidě, černým ucpaným pórům, zamaskovat modřinu nebo cucflek, a dokonce si pěkně vybělit zuby. Nevěříte?
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.
Většina z nás si své vlasy barví, protože není spokojená se svou přírodní barvou, která je často spojená s mnoha stereotypy. Například o blondýnách se traduje, že jsou hloupé, zrzky temperamentní a brunetky atraktivní. Mnoho mužů si tak udělá první dojem o ženě na základě její barvy vlasů. Tu určuje látka zvaná melanin, která je produkována u kořene vlasových cibulek.
Poslední dva roky pro mne byly velkou životní zkouškou. Přišla jsem o spoustu přátel a iluzí. Ale našla jsem samu sebe. Největší rána pro mě byla, když se se mnou rozešel můj přítel krátce po tom, co jsem se začala léčit s rakovinou. Nyní se mi začal opět ozývat a chce, abychom se k sobě opět vrátili.
Čím můžete v jakémkoli věku svoje dítě zaručeně otrávit Když budete opakovat tyhle nejhorší rodičovské hlášky. Některé z nich jste určitě slyšely od svých rodičů a nesnášely jste je v dětství a mládí také. Zkuste se jich vyvarovat. I když vás to bude občas stát úsilí a ústa na zámek.
Už odmalička nám rodiče vštěpovali, jak důležitá je osobní hygiena. Díky dobré výchově jsme se tak naučili, že si musíme pravidelně čistit zuby, aby se nám nekazily, že se musíme pravidelně mýt, abychom byli čistí, hezky vypadali a nezapáchali. A když se jednoho dne objevila influencerka Aella, která bez ostychu přiznala, že se ročně vykoupe jen 37x, vzbudila s tím velké a opravdu šokující pozdvižení. Čím se obhajuje a je ve skutečnosti opravdu taková čunča, jak se zdá?
Občas si stěžujeme na přebytečná kila, ale spousta z nás není ochotná s tím něco udělat. Pokud jste spokojená, je to v pořádku. Pokud si ale myslíte, že je to nemožné, inspirujte se těmito proměnami!
Určitě jste to v rodině zažili. Stačí obyčejné Člověče, nezlob se! Vaše figurka je shodou náhod v domečku dřív a už dítě hází kostkou, kácí figurky, bourá hrací plán a křičí, že zase prohrálo! Měli jste ho raději nechat vyhrát? Prohra je součástí života. Nechte ho někdy prohrát a projít si smutkem, který následuje.
Proměňte jarní úklid z rutinní povinnosti na rodinnou zábavu. Zjistěte, jak motivovat děti k účasti a vytvořit z úklidu zábavnou aktivitu, která posílí rodinné pouto.

Výběr článků

Obyvatelé hlavního města mají nyní další možnost využít přelomového tréninku pomocí elektrické stimulace svalů (EMS), který umožňuje náležitě procvičit 90 procent svalů v těle za pouhých 20 minut. Společnost BodyBody, která tuto unikátní formu péče o tělo nabízí, otevřela v Praze na Karlově náměstí své šesté pražské studio. V České republice je celkem dvanáct BodyBody studií.
Jak probíhá první schůzka se mnou? Jaké nástroje mají moji klienti k dispozici, aby na sobě mohli začít pracovat? V jakých oblastech života vám Emoční rovnice pomohou? Dočtete se, jak se Nela cítila, co jí první koučink přinesl a co ji překvapilo.

Nepřehlédněte

Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek