Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Chyby při dietě. Jak si správně upravit hubnutí nejen v letních měsících

Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?
jídla
Nad jídlem přemýšlejte, i když je obecně zdravé. (foto: 123RF)

Chyby při dietě, které děláme nevědomky

Která žena by nechtěla zhubnout. Děláme proto doslova psí kusy. O mnohých si myslíme, že nás k vysněné postavě přivedou stoprocentně jako jezení salátů, pití ovocných šťáv a další. Není tomu ale vždycky tak. Jaké chyby při dietě děláme, aniž bychom si to uvědomovaly?

Salát k obědu za každou cenu

Ano, salát si všechny spojujeme se zdravým jídlem, které představuje dobrou variantu oběda. Ne vždycky je ale k dobru věci.

Co můžete: Můžete zkusit například kombinaci různých druhů zeleniny, doplněnou o nějaký protein a přelitou bylinkovým octovým dresinkem.

Když jste v restauraci: Když si dáte salát v restauraci, počítejte s tím, že bude obsahovat velké množství tuku. Jak to? Příčinou není jen zálivka, v jejíž jedné lžíci se ukrývá až 75 kalorií. Při hubnutí to může být dvojsečná zbraň. Co tedy dělat?

Objednejte si dresink zvlášť

Můžete si jednoduše objednat dresink zvlášť. V restauraci, kde zákazník je náš pán, to jistě nebude problém. Budete tak mít pod kontrolou, kolik toho sníte.

A co maso v salátu

Není maso jako maso. Dbejte proto i na to, jakým způsobem je připravené maso, které je součástí salátu nebo jako hlavní chod, ke kterému si salát přidáte místo přílohy.

Například grilované kuřecí je v pohodě. Pozor třeba na smažené kuřecí stripsy. Všímejte si také tučných přísad jako sýr, slanina nebo maso s vysokou energetickou hodnotou. Kalorie dokážou raketovou rychlostí vyhnat nahoru i tortillové chipsy, nudle, smetana nebo mastné krutony.

Špenátový salát s grilovanými krevetami

Ano, zní to jako zdravý oběd. Je tomu tak pouze, pokud jsou špenátové listy čerstvé. Mohou být dokonce doplněné i o jinou zeleninu a grilované krevety. I když k tomu přidáte několik lžic octového dresinku, pravděpodobně se nedostanete přes 500 kalorií. Špenátový salát se ale může vyšplhat až na 44 gramů tuku a 1 000 kalorií, které odpovídají čtyřem tabulkám čokolády. Toho dosáhneme, když vše doplníme o ořechy, slaninu a pálivý slaninový dresink. Takže na všem záleží.

K TÉMATU  Výživové chyby, kterých se dopouštíme. Vyvarujte se jim

Džus, džus a zase džus

Mnoho lidí se snaží zvýšit příjem ovoce a zeleniny tím, že do svého jídelníčku zařadí šťávy z nich. Ve skutečnosti ale mohou představovat velký problém. Dalším prohřeškem vůči linii je fakt, že zeleninové šťávy kombinujeme s ovocnými. Důvod je jednoduchý, většiou nejsou tak chutné. Tím se ale opět rapidně zvyšuje obsah kalorií v jídle. Na půl litru to klidně udělá i 350 kalorií navíc, což například představuje 11 hrnků syrové kapusty.

Samotné ovocné šťávy jsou kalorická bomba

Pokud dáte přednost samotným ovocným šťávám, pohybujeme se v úplně jiných číslech. Je jasné, že mnohem vyšších. Když navíc odstraníte dužinu při odšťavnění, vypijete jich větší množství, neboť dužina obsahuje vlákninu, která by vás za normálních okolností nasytila.  Pro představu středně velký pomeranč v sobě skrývá 60 kalorií. Pro přípravu jedné sklenice jich potřebujete 4 kusy. A to je množství, které byste jistě v kuse nesnědly. Proto je lepší, když si dáte pomeranč celý nikoli jako fresh.

Vyloučení lepku z jídelníčku

Častá věc. Spousta lidí, kteří nemají na lepek intoleranci, často věří, že jeho vyloučením z jídelníčku dosáhnou snížení váhy. Navíc ještě před pár lety nebyly bezlepkové výrobky tak snadno dostupné jako dnes. Omezit lepek není řešením, jak se zbavit přebytečných kil, pokud si zároveň nehlídáte kalorie. Mnohem důležitější je pečlivě číst složení výrobků.

V mnoha případech nahrazuje pšenici rafinovaný škrob z rýže, kukuřice nebo brambor, který vám žádné kalorie neušetří. Navíc některé bezlepkové produkty obsahují zbytečně moc tuku a cukru, které mají zlepšit jejich chuť nebo strukturu. Vhodnějším řešením je vyměnit zdroje obsahující lepek jako pšenice, ječmen, žito a další za ty bezlepkové, jako quinoa nebo proso.

K TÉMATU  Dejte si lahodné smoothie hned po ránu a nastartujte svůj den

Velká svačina po cvičení? Další mýtus!

Stejně tak si mnoho lidí myslí, že při cvičení spálí mnoho kalorií, které mohou následně klidně tělu dodat zdravou svačinou. Během cvičení  sice spálíte nějaké kalorie, ale pokud si nestanovíte přesný výdej, který máte, může se lehce stát, že se zbytečně přejíte a kila dolů nepůjdou.

Důvodem menšího spalování může být, že při tréninku nepracujete dost tvrdě nebo dlouho. Pokud potřebujete další důkaz, veďte si klidně přesnou tabulku, jak moc doopravdy cvičíte a kolik toho sníte. Když pak zjistíte, že k tomu, abyste spálily dvě sušenky, musíte jet 20 minut na kole, určitě si příště rozmyslíte, co sníte. A to bude asi nejlepší lék na tento zlozvyk.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V domácnosti se mohou vyskytovat různí nepřátelé. Máme tím na mysli malé tvorečky, kteří jsou v přírodě velmi pilní a silní, i přesto, že jsou tak malí. Mezi ně patří i mravenci, co se mohou objevit jak v bytě, tak i domě nebo chalupě. Jak se jich zbavit?
Být matkou je jedinečnou cestou plnou radosti, ale i výzev. V našem článku "Podpora a komunita pro matky" se zaměříme na sílu spojení a sdílení mezi matkami. Prozkoumáme různé způsoby, jak mohou matky najít podporu ve svém okolí, a jaký přínos může mít aktivní zapojení do komunitních sítí. Přineseme příběhy, tipy a zkušenosti, které mohou pomoci vytvořit síť solidarity mezi matkami v různých životních situacích. Přijměte naši pozvánku do světa, kde sdílení zkušeností posiluje a vytváří pevné pouto mezi matkami, a kde vzniká bezpečné a podporující prostředí pro všechny, kdo mají to nejcennější – své děti.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.
Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.
Máte chuť oživit nebo nějak upravit starší džíny z vašeho šatníku? Žádný problém! Podívejte se, co všechno lze s džínovinou udělat a jak skvělý je výsledek.
Babí léto nám o víkendu přinese dobrou náladu. Volné dny věnujte péči o pokožku, troše zdravého pohybu venku, a večery si nechte pro sebe. Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová?
V dřívějších dobách bylo soužití generace s generací naprostou samozřejmostí. Dnes se do toho už mnoha lidem nechce. Příčiny jsou jasné – vznikají třecí plochy, o které nikdo nestojí. Když je však dokážete zvládnout, můžete si naplno vychutnávat pozitiva: například mít možnost hlídání a péče o dům, děti, zvířata a květiny, i když jste pryč.
Každou milovnici nakupování a módní intelektuálku teď nezajímá nic jiného, než co bude trendem letošního podzimu. Někteří už možná mají nastudováno z módních časopisů či procházkách po obchodech, jiní však stále netuší, do čeho se na ulici obléknout.
Viber, jedna z nejpopulárnějších komunikačních aplikací na světě, vám přináší zábavnou velikonoční hru. Hledejte vajíčka, která schovali zajíčci a vyhrajte naše velikonoční ceny!
Vytřete návštěvě zrak, až ji usadíte na originální zahradní posezení. Venkovní nábytek z palet má tu výhodu, že si ho můžete poskládat podle sebe jako lego. Palety mají přirozeně svůj daný tvar, ten je ale možné půlit nebo jinak upravovat. Rohová sedačka se stolkem na kolečkách vypadá skvěle. Stačí vše natřít barvou podle vaší chuti a opatřit matrací a polštářky.
Péče o sebe je v dnešní době pro mnoho lidí synonymem nákupních horeček, drahých lázeňských procedur, brunchů či kosmetiky. Stalo se to jakýmsi symbolem pro kosmetický a fitness průmysl. Mnoho lidí ale zapomíná investovat také do zcela jiné formy péče o sebe. A to do péče o své duševní a emocionální zdraví o které je rovněž třeba se starat. V tomto článku si řekneme, jak na to.
Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.

Výběr článků

Pokud chcete dbát na zdravý jídelníček, zaměřte se na naklíčená semena. Obsahují totiž všechny důležité a hodnotné látky, potřebné k životu.
Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
Začít si vztah se šéfem není vůbec jednoduché. Intimní vztahy na pracovištích jsou vždy složité, a pokud jde o nadřízeného, je to ještě komplikovanější. Přitahuje vás? Dává vám najevo svůj obdiv? Bude to jen flirt, nebo snad láska? Jak si poradit, a přitom si udržet práci.

Nepřehlédněte

Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek