Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Dítě po maturitě. Jak dlouho máte jako rodič vyživovací povinnost

Vaše dítě odmaturovalo a na vysokou školu ho nevzali. Mělo by si najít zaměstnání. Jenže by rádo mělo ještě poslední prázdniny. Jste rozvedená a jeho otec mu řekl, že od června přestává platit výživné. Je to správné? Jak dlouho má rodič vyživovací povinnost k dospělému dítěti? A má dítě právo na poslední prázdniny?
Jak dlouho má rodič vyživovací povinnost k dospělému dítěti?
Zdroj: 123RF.com

11. 06. 2019

Status studenta po střední a vysoké škole

Jiné to je u střední školy, jiné po vysoké. Ukončení tzv. statusu studenta se liší. Středoškolákovi, který nepokračuje ve studiu na vysoké škole, končí status studenta 31. srpnem. I když získal třeba již v květnu nebo červnu maturitní vysvědčení, ještě totiž pokračuje školní rok, v němž absolvoval. A do toho se počítají i prázdniny. Jestliže tedy nenastoupí do zaměstnání dříve, mají rodiče vyživovací povinnost do 31. srpna.

Vysokoškolák požívá statusu studenta pouze jeden měsíc po měsíci, v němž složil poslední závěrečnou zkoušku. Datum promoce není důležité. Faktem však je, že záleží na vztazích v rodině. Pokud dítě chápe, že rodiče nemají peněz nazbyt, určitě se bude snažit najít si práci co nejdříve. Pokud je zvyklé jen brát, bude se snažit protahovat tento stav co nejdéle.

Vyživovací povinnost a její hranice

Vyživovací povinnost rodiče k dítěti trvá po dobu, po kterou není dítě schopno se samo živit. Tak je to zakotveno v občanském zákoníku. Životní úroveň dítěte by měla zároveň být na podobné úrovni jako rodičů. Není tedy důležitá hranice 18 let, ale ani hranice 26 let, jak se mylně mnozí rodiče domnívají. Ta se uplatňuje pouze při výplatě dávek státní sociální podpory. Pokud vaše dítě studuje například do 28 let, máte k němu stále vyživovací povinnost, a to i o prázdninách. Na druhou stranu, pokud vaše dítě nastoupí do zaměstnání třeba již v 16 letech, končí tím vaše povinnost ho živit.

Studium jako životní styl? Pak ale platit nemusíte

Studium je totiž definováno jako příprava na budoucí povolání. Dítě musí chodit do školy, plnit své povinnosti a pokud možno první, nebo alespoň druhou školu dokončit. Jakmile mezi tím nastane prodleva, vyživovací povinnost se vám přeruší. To totiž jde. Pokud se dítě nedostane po maturitě na vysokou školu a jde pracovat, živí se samo. Jestliže se dostane na vysokou školu o rok později, opět vám nastává vyživovací povinnost.

K TÉMATU  Mirai Navrátil (31) odhaluje nový vztah na dovolené: Kanárské ostrovy a tajemný společník

Dítě však nemůže být věčným studentem. Hranice již několikrát určily soudy. Jestliže neustále střídá školy, žádnou nedokončí, studium si neustále rozkládá, protahuje, vyživovací povinnost zaniká. Nelze totiž hovořit o smysluplné přípravě na budoucí povolání, které se dá přirovnat k pracovní činnosti.

Živit nemusíte ženatého, nemocného ale ano

K zániku vyživovací povinnosti rodičů dochází také uzavřením manželství. Tím totiž vzniká nová mezi manžely. Na druhou stranu, pokud vaše dítě těžce onemocní a není schopno pracovat, máte vyživovací povinnost, i když je mu třeba padesát let.

Karta se obrací. Kdy musí dítě živit rodiče?

Nutno dodat, že podle občanského zákoníku existuje mezi rodiči a dětmi vzájemná vyživovací povinnost. To znamená, že pokud rodič dospělého dítěte, které už vydělává, je v situaci, že se nemůže sám uživit, musí jej živit dítě. Ve výjimečných případech přechází tato povinnost dokonce na vnoučata.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Přírodní kosmetika je vyrobena výhradně z přírodních ingrediencí – živočišného, rostlinného nebo minerálního původu přísně stanoveným postupem. Je založena na vysoké koncentraci rostlinných či bylinných olejů a extraktů a má své nesporné benefity. Jak přírodní kosmetiku vybrat? Inspirujte se našimi 6 tipy!
Dubaj je druhý největší ze sedmi arabských emirátů. Rozhodně je však nejnavštěvovanější a pro turisty nejatraktivnější. Chcete vědět proč? Níže najdete důvody, proč byste měli Dubaj navštívit.
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Víte, jakou sexuální polohu preferuje váš protějšek? Pokud vyžaduje stále hlavně jen jednu polohu při milostných hrátkách, velice snadno si podle toho můžete vyložit, s kým máte tu čest.
Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.
V dnešním světě, který se neustále mění a vyvíjí, se mění i role rodičů a způsoby, jakými vychovávají své potomky. Článek "Moderní rodičovství a výchova dětí" se zaměřuje na aktuální trendy a přístupy v oblasti péče o děti. Od respektování individuality a podporování kreativity po využívání moderních technologií – objevte, jak se rodičovství adaptuje na nové výzvy a jak můžete vytvořit harmonický vztah s vašimi dětmi v dnešním rychle se měnícím světě.
Snad každá žena má své problémové partie, na kterých se ukazuje drobná pomerančová kůže nebo větší celulitida. Boj proti celulitidě není snadný, avšak ne nemožný. Proto můžete vyzkoušet tyto účinné tipy, které vás pomerančové kůže snadno zbaví nebo zmírní její další růst. Vyzkoušejte následující triky a mějte svou pokožku pod kontrolou.
Start do nového roku je ideální doba, kdy byste se měli začít o sebe lépe starat a napravit co nejvíce hříchů z minulosti. Lednová očista, zdravější strava a více pohybu vám udělají jedině dobře. Budete se cítit lehčeji. Shodíte přebytečná kila a vhodné bylinky vás zbaví všech škodlivin, které se ve vás za poslední rok nahromadily.
I ženy rády nosí trička. Lze je totiž kombinovat prakticky s jakýmkoliv kouskem oblečení. Hitem jsou bílá trička pod šaty na ramínka. Představíme vám trička pro ženy, které letos v létě můžete nosit všude.

Výběr článků

Obývací pokoj je srdcem každého domova. Je to místo, kde trávíte spoustu času s rodinou
a přáteli, relaxujete po náročném dni, a kde se odehrávají často nezapomenutelné chvíle. Pohodlná a stylová křesla dotvářejí atmosféru obývacího pokoje a dělají z něj jedno
z nejpříjemnějších míst domova. V tomto článku se zaměříme na výběr toho pravého křesla do obýváku, které splní vaše potřeby a přinese do interiéru zároveň nádech elegance.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Tohle svému dítěti dělat nebudu! Takhle moje dítě rozhodně vychované nebude! To si nebude moct dovolit! To jsou časté věty, které člověk vypustí z úst ještě před tím, než se rodičem vůbec stane. Jenže když nastane okamžik a narodí se mu dítě, rázem ke všemu má trochu jiný postoj.

Nepřehlédněte

Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek