Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Kosmetika na míru i pro alergiky. Výroba domácí kosmetiky není složitá. Jak a s čím můžete začít už dnes

Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Výroba domácí kosmetiky není složitá
Zdroj: 123RF.com

29. 05. 2019

https://eshop.nobilis.cz/produkt/etericky-olej-bio-levanduleUž první výrobek vás přesvědčí

Mnoho základních ingrediencí si můžete vyrobit doma. Ale pokud s výrobou domácí kosmetiky začínáte, najděte si e-shop, kde si nejprve základy koupíte. Možná se vám bude zdát nějaký olej drahý. Ale vydrží vám velmi dlouho, protože do výrobku většinou použijete jen pár kapek. Později, až vyrobíte pár pleťových vod a krémů, budete mít určitě chuť experimentovat a vyrobit si i samotné základy.

Máte alergii? Složení výrobku ovlivníte tím, co do něj dáte

To je snad největší výhoda domácí kosmetiky. Víte, co je uvnitř.  Už nemusíte složitě zkoumat složení kelímků v obchodech. Důležité je respektovat typ vaší pleti. Na suchou pleť se hodí levandulová, růžová, heřmánková nebo pšeničná květová voda. Ty můžete použít i na normální pleť. Jestliže je pleť navíc citlivá, vyberte mezi levandulovou nebo heřmánkovou. Na mastnou a smíšenou například gerániová, pomerančová, mátová nebo rozmarýnová.

Z aktivních látek máte pro suchou pleť na výběr allantoin, glycerin, laktát sodný nebo ureu, extrakty ze zeleného čaje, z růže, banánový, jahodový, acai nebo okurkový. Na mastnou a smíšenou pleť pomůže například extrakt z kůry bílé vrby, malinový, měsíčkový nebo rozmarýnový. Všem typům pleti prospěje kapka aloe vera gelu.

Potřebujete také základní pomůcky

První krém můžete vyrobit s tím, co máte doma po ruce. Ale když vás to bude bavit a budete vyrábět častěji, je ideální mít potřeby, které budete používat pouze na tuto činnost. Je to v prvé řadě váha, stačí s přesností na 1 gram. Dále dvě misky z varného skla nebo jiného žáruvzdorného materiálu, pár kovových lžiček, teploměr na měření vodní a olejové fáze, trychtýř, malou stěrku, lahvičky, kelímky a mixér.

Začněte pleťovou vodou. Její výroba je velmi jednoduchá

Vyrobit si klasickou pleťovou vodu je jednoduché. Aktivní látky se smíchají s květovou vodou a přidá se konzervant. Na trhu je například cosgard, antibakteriální a protiplísňový syntetický konzervant, který prodlouží životnost kosmetiky. Budete potřebovat:

  • 94 g levandulové vody
  • 4 g sulfátovaného ricinového oleje
  • 1 g panthenolu
  • 10 kapek esenciálního levandulového oleje
  • 20 kapek cosgardu
K TÉMATU  Co pleti škodí na podzim a jak se o ni správně starat?

Rozmíchejte v mističce esenciální levandulový olej v sulfátovaném ricinovém oleji. V druhé mističce zamíchejte panthenol do levandulové vody. Nalijte vodu s panthenolem do mističky s oleji. Přelijte do lahvičky, přidejte cosgard a pořádně protřepejte.

Šlehané máslo pro hýčkání těla

  • 80 g bambuckého másla
  • 18 g olivového oleje
  • 1 g vitamínu E
  • 1 g esenciálního oleje podle vašeho výběru (protože po něm bude máslo vonět).

Do ohnivzdorné misky si navažte máslo a olej a ve vodní lázni je nechte mírně změknout. Máslo se nesmí úplně rozpustit. Vyndejte z vodní lázně, přidejte esenciální olej a vitamín E a šlehejte, nejlépe mixérem, dokud máslo nezdvojnásobí svůj objem. Přendejte do kelímku, nechte úplně vychladnout a zavíčkujte. Po několika hodinách, když máslo mírně ztuhne, je připravené k použití.

Ještě jedna rada na závěr. Domácí kosmetiku je lepší skladovat v temnu a chladu, aby déle vydržela. To se týká hlavně krémů a másel.

Máte nějaký svůj osvědčený recept na dokonalý krém nebo parfém či cokoli, co samy používáte? Pojďte nám jej napsat do diskuse nebo na redakční email.:) Předem děkujeme za inspiraci.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Karel Gott vždy byl, je a bude fenomén. Ačkoliv v Karlově životě hrály ženy důležitou roli, málokdo by řekl, že jen ta jedna jediná bude láska jeho života. Karel byl celý svůj život obklopen ženami. On miloval ženy a ženy milovaly jeho.
Letadlem, autem, autobusem nebo třeba vlakem? To je jedna z otázek, kterou si pokládáme v okamžiku, kdy se chystáme do dovolenkového ráje. Pokud však hodláte vyrazit do populárních destinací, kam se dostanete vzduchem i po souši, povíme vám, proč je právě auto ideální volba.
Cestování se stane vášní prakticky každého, kdo se do něj ponoří a kdo si začne sepisovat seznam míst, která by chtěl během svého života navštívit. Na wish listu prakticky každého cestovatele se nachází nádherná Paříž, Fontána di Trevi v Římě nebo Spojené státy, které se chtějí zažít už jenom kvůli odlišné kultuře a faktu, že se jedná o naprosto jiný svět. Co si na papír ale napsat i taková místa, o kterých se předpokládá, že za pár let zmizí z povrchu zemského?
Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
Při cestování můžete narazit na takzvané putovní kamínky, které jsou krásné, vkusné, pomalované - tím se liší od ostatních. V Česku jsou doslova fenoménem.
Opravdu to není problém jen nás, obyčejných smrtelníků. I celebrity mají občas problémy s váhovými výkyvy, jen mají tu smůlu, že jsou všem na očích. A tak se musejí vypořádat nejen se změnou velikosti oblečení, ale i s komentáři fanoušků. A ne vždy je to příjemné.
Malý pokoj má jistě své výhody – je útulný a příjemný, snadno se v něm udržuje pořádek a nemusíte se obtěžovat s tolika kusy nábytku. Přesto se zde cítíte příjemněji, když vypadá opticky větší, než ve skutečnosti je. Nemusíte hned myslet na náročnou přestavbu, stačí pár jednoduchých triků. Nechte se inspirovat.
Aby byla úroda bohatá a vaše zahradnická radost veliká, nenechávejte prořezávací pily ležet ladem. O keře a ovocné je potřeba se starat. Taková péče o strom, to je několik základních pravidel. Častá zálivka, občasné hnojení a samozřejmě – správný prořez ve správnou dobu. Víte, s jakými nástroji vám půjde řez větví rychle a snadno?
Často nás trápí už od kolébky. Není ale žádnou výjimkou, že se objeví až v dospělosti. Jeho projevy jsou různorodé, ale pokaždé nepříjemné. Naštěstí se dá s atopickým ekzémem úspěšně bojovat.
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Krásný, rovný úsměv bez bolesti a téměř na počkání slibuje inovativní systém neviditelných rovnátek Invisalign. Rovnátka jsou totiž navržena tak, aby odhalila úsměv, po kterém toužíte. Díky snímatelným rovnátkům tak opravdu během pár měsíců změníte svůj život.
S příchodem sluníčka a teplého počasí se venku neprobouzí pouze stromy a květiny, ale také komáři, klíšťata, vosy a podobná obtěžující havěť. Dnešní článek vám přinese několik receptů na zcela přírodní repelenty, které ochrání nejen vás, vaše děti, ale i čtyřnohé mazlíčky. Zároveň se také dozvíte, co dělat v rámci první pomoci, pokud se s některou z obtěžujících potvůrek léta dostanete do křížku.

Výběr článků

Ekologie se v současné době klade na první místo. Svůj podíl na tom má zjištění, že stojíme za rychle se oteplující planetou nebo že naším přičiněním mořští živočichové nežijí tak dlouho, jak by mohli, neboť se zamotají do plastových odpadků. Kromě toho, že se spustila řada kampaní bojujících proti plastům a proti nadměrné konzumaci masa, dostaly se také do popředí přírodní úklidové prostředky. Jinými slovy jsme se opět navrátily do minulosti.
Lidé ve znamení Lva jsou přirozenými vůdci, kteří se nesou stejně velkolepě jako jejich zvěrokruhový zástupce. V tomto znamení jsou lidé, kteří se narodili mezi 23. červencem až 22. srpnem.
Holčička si hraje na doktora, a jejím zvláštní pacientem je skutečně odevzdaný a trpělivý bulteriér. Je takhle klidný i u opravdového veterináře? Opravdu roztomilý páreček, který vás pobaví.

Nepřehlédněte

Každoročně je v České republice diagnostikováno více než 7 200 nových případu onemocnění karcinomem prsu, což odpovídá více než 133 pacientům na 100 tisíc obyvatel. Jedná se o jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů. Jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba. Mezi nejagresivnější formy patří zánětlivá rakovina prsu.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek