Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Rodiče mají vždycky pravdu a neustále se před nimi obhajujete. Nehádejte se, když to nemá smysl

Také někdy odcházíte, práskáte dveřmi a za druhým rohem vám tečou slzy, i když máte pravdu? Být dospělá a prosadit svůj názor před rodiči bývá někdy velmi obtížné. Stále ve vás vidí tu malou nevědomou holku? Stále mají vždycky pravdu? Nehádejte se, nemá to cenu.
Rodiče mají vždycky pravdu
zdroj: 123RF.com

06. 05. 2019

Nepochopení bolí

Možná jste byla vždycky jejich malá, ale trochu nešikovná holčička. Svoji autoritu rodiče na malých dětech často uplatňují právě tímto stylem. A některým to zůstává do dospělosti.
Nemáš pravdu. Buď zticha, ještě nic nevíš. Prosím tě, vždyť tomu vůbec nerozumíš!“ Pokud jste od nich slyšely některé z těchto vět, jste jedna z těch, jejichž rodiče nechtějí přiznat, že jejich dcery dospěly a mají často větší zkušenosti a znalosti, než oni sami.

Ve styku s rodiči máte pocit, že nejste dost dobrá

Když přinesete dárek, nelíbí se jim. Když nepřinesete nic, jste nevděčná dcera. Když se snažíte pomoci, vaši nabídku odmítnou. Když budete sedět a pít čaj, rozzlobí se, že jste jim nepomohla.
Tohle si možná pamatujete z dětství a trochu bláhově jste se domnívala, že to přejde. Ale teď, když jste dospělá, soběstačná a úspěšná, stejně nepřešlo. V práci vás chválí, v partnerství jste spokojená, a jak přijdete na návštěvu k rodičům, najednou je z vás zase ta malá nešikovná holka. Už se vám tam vůbec nechce chodit. Jenže pak si řeknete, že přece jsou to vaši rodiče a vám na nich záleží.

Zřejmě netuší, jak vám ubližují

Pokud má dospělý člověk rodiče, kteří mu neustále servírují, jak je strašné dítě, jak je hrozně nevděčný a jak by se v tom a tom měl polepšit, nemá často příliš smysl snažit se takovýmto rodičům zavděčit. Je totiž pravděpodobné, že takto negativističtí rodiče budou svému dospělému dítěti neustále něco vyčítat, budou si neustále stěžovat, a pravděpodobně nepůjde udělat nic, co by je v jejich výčitkách uklidnilo nebo změnilo, jak by si mnohé děti přály,” říká psycholožka Alex Hroužková. Vztah rodič – dítě funguje po celý život. Někteří rodiče však nedokážou včas akceptovat, že jejich dítě dospělo a nemusí se chovat tak, jak ho oni učili, nebo jak jsou oni zvyklí.

K TÉMATU  Single na Vánoce? 11 důvodů, proč se tím nemusíte trápit

Řekněte jim, jak vás trápí, i že je máte ráda

Někteří rodiče jsou dostatečně vnímaví, aby pochopili, jak se cítíte a jak je vám to nepříjemné. Stačí si o tom promluvit. Možná se to neobejde se bez slz a dalších výčitek, ale zkusit to musíte.
Třeba příště přijdete a oni se dokážou ovládnout. Někdy se sice mohou jejich „dobře míněné rady“ nebo výčitky vrátit, ale když to dokázali jednou, dokážou to znovu. Jestliže vidíte snahu z jejich strany vztah narovnat, trpělivě znovu poukazujte na to, že jste dospělá a zvyklá dělat si věci po svém. Že je máte ráda a děláte vše pro to, aby to věděli. Ale že pokud budete chtít poradit, o radu si řeknete.

Vždycky to nepomůže, smiřte se s tím a nehádejte se

Někteří rodiče to nikdy nepochopí. Umění naslouchat je dovednost, kterou nemá každý. Je dost možné, že vaši rodiče jsou jedni z těch, kteří ji postrádají. Schopnost diskutovat je vázána na dovednost naslouchat. Bez ní je možné jen kritizovat a moralizovat. Jediné, co můžete udělat, je respektovat jejich názory, ale zároveň respektovat svůj život. Žít si svobodně a rozhodovat se sama za sebe. Nenechat nikoho jiného řídit a kritizovat vaši životní cestu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Ten pocit, když na pásu ne a ne se objevit vaše zavazadlo. Nepotěší nikoho. A dokáže zkazit třeba i celou dovolenou. Každý rok se ztratí až 25 milionů kufrů. Co máte dělat, když se tato nepříjemná situace stane vám?
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Slyšeli jste již někdy pojem hypermobilita? Hypermobilitou mnohem častěji trpí ženy než muži a jde o nadměrnou pohyblivost, která se týká zejména kloubů. Při pohybu pak dochází k uvolnění kloubů nad hranici normální fyziologické meze. Jak vlastně vzniká a jak se s ní dá žít v běžném životě? Existuje nějaká léčba?
Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
Vánoční čas je magickým obdobím plným tepla, radosti a pohody. A jedním z nejlepších způsobů, jak vytvořit tu správnou vánoční atmosféru, je osvětlit svíčky. Voňavé svíčky dokáží proměnit váš domov na místo, kde se budete cítit jako v pohádce. Ale jak vybrat ty pravé voňavé svíčky, které vás nejenom potěší svou vůní, ale také dodají prostoru tu správnou atmosféru? Dnes se podíváme na užitečné tipy a rady, které vám pomohou vybrat ty správné voňavé svíčky pro váš domov.
Odhodláváte se začít cvičit? V tom případě by vám mohly pomoci ty správné aplikace, s nimiž bude pohyb mnohem jednodušší a zábavnější. Proč? Protože v nich uvidíte své výkony, pokrok, kterého jste dosáhli a také se můžete porovnávat s ostatními.
Málokdo z nás by tomuto oblíbenému a nadanému americkému herci odhadoval jeho skutečný věk, a to 60 let. Tento fakt jistě potvrdíte, pokud jste v nedávné době zhlédli film Top Gun: Maverick. Zdá se, jako by to nemohlo být už neuvěřitelných 36 let. Ale je! A Tom Cruise vypadá pořád skvěle. Jak to dělá?
Malý pokoj má jistě své výhody – je útulný a příjemný, snadno se v něm udržuje pořádek a nemusíte se obtěžovat s tolika kusy nábytku. Přesto se zde cítíte příjemněji, když vypadá opticky větší, než ve skutečnosti je. Nemusíte hned myslet na náročnou přestavbu, stačí pár jednoduchých triků. Nechte se inspirovat.
Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
Rakovina je druhou z nejčastějších příčin úmrtí. Odborníci se shodují na tom, že má mnoho původců, jako je dědičnost, stres, kouření, životní prostředí a další vnější vlivy. A až ze třetiny příčin považují nesprávné stravování. Vhodnou skladbou jídla tak můžete hodně ovlivnit a zachránit. Známe potraviny, které fungují jako prevence proti této zákeřné nemoci!

Výběr článků

Šedá v interiéru vládne! Nejsou to pastelové barvy ani zářivé kombinace, které bychom chtěli vidět doma. Trendy a zájem zákazníků jasně ukazují, která barva se těší oblibě. Obývací pokoje, kuchyně, ložnice i koupelna, tam všude lahodí oku šedá. Žádná jiná barva se nemůže pochlubit takovým množstvím odstínů. Šedá maximálně těží z toho, že se ze všech barev nejvíc hodí k bílé, což je tradiční barva stěn v interiéru. Právě v kombinaci s černou nebo dalšími odstíny šedé spolu potom mohou vytvořit zázraky i u vás doma.
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.

Nepřehlédněte

Jméno Sofie Švejdová si dobře zapamatujte, protože o ní ještě hodně uslyšíte. Kdo to je, čemu se věnuje a co byste o ní měli vědět?
V našem aktuálním článku se zaměřujeme na problematiku překonávání emocionálních výzev v průběhu ledna, často označovaného za nejdepresivnější měsíc v roce. Přinášíme deset odborně podložených tipů, jak proaktivně zvládnout toto období, zahrnující strategie podporující duševní pohodu a vhodné metody copingového chování. Náš článek vychází z psychologických a sociálních aspektů, poskytujících čtenářům nástroje ke zlepšení svého emocionálního stavu v průběhu této často náročné fáze roku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek