Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Každý za sebe? Muž za ženu, žena za muže. Kdo, za koho a kdy platí? Jak si poradit v nejrůznějších situacích?

V restauraci, v kavárně i v každodenním životě. Kdo, za koho a kdy platí, to je dobré si s partnerem vyjasnit předem. Jinak může dojít k nepříjemnému trapasu.
Při placení dojít k nepříjemnému trapasu
zdroj: 123RF.com

14. 02. 2019

Stalo se mi to kdysi dávno. S kamarádkou jsme náhodně potkaly dva přátele. Chvilku jsme stáli na ulici, když vtom jeden z nich doslova řekl: „Pojďte na kafe, zveme vás.“ Když nastala chvíle placení, pánové si zaplatili každý tu svou kávu. A my – s podivným pocitem – jsme vytáhly svoje peněženky a zaplatily svou útratu.

Když vás pozve muž, platí on. Ale platí i na prvním rande?

Ženy dnes dosahují skoro stejných příjmů jako muži. Mnoho žen si je schopno zaplatit za sebe drink, večeři nebo dovolenou, nebo zaplatit i za muže. Pokud jdete na první schůzku, doporučuji, aby každý platil sám za sebe. Ideální je ujasnit si to už tehdy, když do restaurace přijdete a budete si objednávat. Nebo už tehdy, když se budete na schůzce domlouvat. Jednak nebudete trpět pocitem, že si můžete objednat nanejvýš vodu a kávu. Co kdyby protějšek došel k názoru, že jste si schválně dala to nejdražší, co tam mají jen proto, že účet vyrovná on.

Placení na rande může naznačovat, jak bude vypadat vaše potenciální manželství

Jestliže vám při dalším rande partner naznačí, že bude platit on, a to doslova, nebraňte se. Můžete to přijmout s prostým „děkuji“, nebo s poznámkou, že příště to bude „na vás“. Pokud se budete scházet déle, můžete se střídat. Jednou zaplatí on, jednou vy. Nebo on zaplatí konzumaci, vy koupíte lístky do kina. Po čase se můžete dohodnout, jak své finanční vztahy vyvážíte. Počítejte s tím, že jak si je nastavíte v období randění, takové budou i v dalších etapách vztahu.

Co když platíte stále a on se k ničemu nemá?

Také se může stát, že jednou zaplatíte a budete pak platit neustále. Když se muž nemá k tomu, aby na oplátku pozval vás, nebo se dokonce začne vymlouvat, že si zapomněl peněženku, kartu, nepotkal bankomat, zpozorněte. Může se stát, že jste potkala sice příjemného muže, ale budete váš vztah financovat výhradně vy. Prvním pokusem by mělo být otevřeně si o věci promluvit. Nejlépe co nejdříve, dokud nejste citově zainteresovaná. Naznačte mu, že příště platí on. A jestliže to dopadne stejně, nebo se dokonce urazí, skončete to. Finance jsou ve společném životě velmi důležité, a pokud se neshodnete na počátku vztahu, nemá cenu pokračovat.

K TÉMATU  Co nás ve škole nenaučili aneb základy finanční gramotnosti

Na obchodní schůzce platí ten, kdo zve

Zde neplatí ani dohoda, ani nabídka muže, že účet zaplatí, pokud je pozvaným hostem. Je to stejné, jako by vám chtěl někdo platit, když ho pozvete domů na večírek. Placení útraty je povinností hostitele, který požádal druhou osobu o jeho čas. A za tento čas nabídl pohoštění na svůj účet. A to i tehdy, když schůzka nebyla právě úspěšná. Vyrovnání účtu by se totiž nikdy nemělo zakládat na výsledku schůzky.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.
Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!
Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Někdo se pyšní hustou a dlouhou hřívou, někdo se zase trápí se svými řídkými vlasy, které sotva dorostou po ramena. Naštěstí existuje možnost prodloužení vlasů, díky níž si řada z nás splní svůj sen – mít krásné a dlouhé vlasy. Jaké jsou metody prodloužení a na co si dát pozor?
Coca-cola je slazený sycený nápoj hnědé barvy, který dobyl celý svět. Kromě toho, že vám budou doktoři doporučovat ho pít jen výjimečně, se dá využít na celou škálu domácích problémů, se kterými by člověk jinak ztrácel drahocenný čas. Coca-cola je díky své "agresivitě" vyřeší rychle a jednoduše a budete nejspíš překvapeni, kde všude najde svoje uplatnění a s čím pomůže.
Ať už se chystáte na výlet, za nákupy, na první dovolenou nebo zkrátka jen někde chcete přenocovat, podívejte se, jestli se ve vámi vybrané lokalitě nenachází zařízení, které disponuje certifikátem „baby friendly“. Věřte nebo ne, ale ubytování nebo pouhý oběd s dítětem po boku se vám totiž může v mnohém zpříjemnit a usnadnit.
Chorvatsko je právoplatně jednou z nejoblíbenějších destinací Čechů. Pokud se letos chystáte navštívit tuto zemi, jistě se vám hodí pár tipů na krásná místa, ale také na změny platné od počátku roku 2023.
Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!
Žádné léto se neobejde bez pokrývky hlavy, otázkou ale je, co tento rok nosit? Podle módní stylistky Holly Katz: „Není v létě nic módnějšího, než si chránit obličej před sluncem."

Výběr článků

Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Vydejte se do teplých krajin za jógou. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.
Hledáte inspiraci na zajímavé knihy, které byste si mohla vychutnat ve chvilkách klidu o velikonočních prázdninách? Níže najdete hned pět tipů na čtení, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Plesy, bály, masopustní veselice. Je prostě čas se radovat a tančit. K plesovému veselí a tanci však často patří konzumace alkoholu. A není to někdy jen pár skleniček vína nebo piva. Na takových akcích se nabízí široké spektrum míchaných nápojů či destilátů. A tak se spojí tanec s dobrým pitím – ale ráno ta kocovina! Jak se s ní vypořádat?

Nepřehlédněte

Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
V pražském Rudolfínu se odehrál večer plný emocí a překvapení, kde 31. ročník cen Český lev odhalil své hrdiny. Večer, kdy se historie prolínala s novou tvorbou, přinesl do popředí talent, který čekal na svůj okamžik čtyři desetiletí. Simona Peková, jejíž výkon ve filmu "Přišla v noci" ji vyřadil z řad nekorunovaných králů českého filmu, se stala symbolem večera. Zatímco "Bratři" si odnesli titul za nejlepší film, byl to právě seriál "Volha" a snímek "Bod obnovy", kdo dominoval počtem ocenění. Které momenty letošního ceremoniálu vás nejvíce oslovily a jaký film či umělec pro vás byl objevem roku?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek