Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Láska na první pohled očima vědců. Opravdu existuje? Pravda vás asi trochu zaskočí!

Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!

10. 09. 2018

10. 09. 2018

Že stačí jeden jediný pohled a hned je ruka v rukávě? Ano, o takové sladké momenty, kdy se při náhodném setkání dvojice zamiluje na „první dobrou“, není v romantických filmech nouze. Jenže může to takhle fungovat i v reálném životě? Podle oborníků ani náhodou. Vážně jsme doteď věřily něčemu, co nikdy neexistovalo?

Vítejte v realitě, co si na city moc nehraje

Závěry nizozemské studie, které byly publikovány v časopise Journal of the International Association for Relationship Research naznačují, že momentální vzájemné sympatie jsou pouhou fyzickou přitažlivostí – nic víc, nic míň. V náklonnosti založené výhradně na vzhledu opačného pohlaví má prý „prsty“ celkem dvanáct oblastí mozku, jež dokáží vyhodnotit situaci během několika málo vteřin.

Tedy alespoň takhle to vidí experti, kteří ke svému neoptimistickému postoji došli na základě zkoumání několika stovek jedinců, přičemž své poznatky konzultovali i s psychology, neurology a manželskými poradci. No vida, podle všeho si tedy lásku na první pohled jenom namlouváme. A co hůř – tohle není jediný názor, kvůli kterému možná odhodíte růžové brýle. Hodně daleko.

Nepodceňujte sílu tělesného pachu

Další překvapivý pohled na celou záležitost přináší uznávaná švýcarská socioložka Joelle Apter. Specialistka, která dlouhodobým i krátkodobým vztahům a seznamování zasvětila již několik výzkumů, si troufá tvrdit, že za všechno může tělesný zápach. Ani na tomhle by červená knihovna příliš stavět nemohla…

„Láska na první pohled? Z vědeckého hlediska nic takového není a nikdy nebylo. Já osobně se domnívám, že jde hlavně o to, že můžeme toho druhého cítit a zjistit, jestli se nám zamlouvá jeho chemie. Každý má totiž svůj osobní tón vůně, který vnímáme podvědomě, když se s daným člověkem setkáme tváří v tvář. O sympatie či naopak nesympatie se pak postará biologie a genetika,“ vysvětluje výše zmíněná odbornice. To je vcelku pragmatické stanovisko, ale co se dá dělat. Buď jak buď, na ty romantické filmy se podíváme rády vždycky, nebo snad ne?

K TÉMATU  Rozlučka se svobodou: 7 neotřelých tipů, co podniknout

A co vy, věříte v lásku na první pohled? Nebo jste ji dokonce zažily? Napište nám o tom.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Je spousta úžasných přípravků, které nám během pár vteřin pomohou zdokonalit naše vlasy. Jenže... Pokud jste majitelkou bohémských vlnek nebo roztomilých kudrlinek, pak víte, jaký je to s nimi občas kříž, aby vypadaly opravdu zdravě. Oproti jiným vlasům totiž mají větší tendenci k lámaní, třepivosti a suchosti. Naštěstí jsou ale k mání různé přípravky pro podporu vln, z nichž některé jsme za vás otestovali.
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.
Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Letošní první úplněk je tady! Začínáme ve znamení Lva, kde zdánlivě nepřekonatelné osobní ego pohlcuje vše ostatní! V této fázi se setkáváme s napětím mezi individuálním nárůstem a kolektivní solidaritou, což vyvolává otázky ohledně toho, zda naše osobní pocity nepřinášejí nečekané otřesy k druhým! Nezapomeňte, že úplněk ovlivňuje jak dny před úplňkem, tak dny po úplňku.
Vrstvený sestřih je stylistická stálice, která je pro svou efektnost a praktičnost dosud vyhledávána v kadeřnických studiích. Zároveň ženy a dívky zkoušejí a experimentují, jak i bez složitých sponkování a vrstvení vlasů tohoto sestřihu vlasů dosáhnout i svépomocí.
Peru je velmi zajímavá země oplývající především mnoha kulturními památkami starověkých civilizací a koloniální architekturou. Jedná se o neuvěřitelně rozmanitou zemi a ráj pro každého cestovatele. V našich představách může znít Peru jako zapadlá zemička, kde nic nenajdeme, ale opak je pravdou! Tajemné džungle, ztracená města, jezero Titicaca, delta Amazonky – právě za těmito zázraky turisté do Peru míří. Tato země Jižní Ameriky jim poskytne příležitost ocitnout se ve zcela jiné dimenzi.
Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.

Výběr článků

Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Bohužel alergie trpí nejen lidé, ale také naší čtyřnozí kamarádi. Počet alergických onemocnění se zvyšuje. Nejvýznamnější alergie u psů jsou alergie na parazity, alergie na inhalační alergeny, alergie na potraviny a nebo kontaktní alergie. Podívejte se na několik tipů, které dokážou alergickou reakce u psa zmírnit.
Letní povlečení by mělo být prodyšné a savé. Zimní naopak teplé, měkké a hřejivé. Jaké materiály byste si měli vybrat, abyste se královsky vyspali po celý rok?

Nepřehlédněte

Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek