Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Nejčastější problémy v těhotenství. Které to jsou a jak je řešit?

Nechcete mít na svém břiše navždy důkaz toho, že jste se stala matkou? Zvolte účinnou prevenci v podobě každodenního mazání mandlovým či slunečnicovým olejem. A proč byste měla do jídelníčku zahrnout otruby a lněná semínka?

18. 09. 2018

18. 09. 2018

Jaké mají budoucí maminky problémy v těhotenství?

Těhotenství je jedním z nejkrásnějších období v životě každé ženy, ovšem co si budeme nalhávat – není každý den posvícení. V důsledku hormonálních a tělesných změn totiž dochází k jistým komplikacím, které mnohdy nemile překvapí. Co všechno vás během čekání potomka může potkat a jak z této situace elegantně vybruslit?

Nadýmání a pocit, že jste snědla balón

Otravné nadýmání je v „jiném stavu“ naprosto běžným jevem, bohužel. Vlivem zvýšené hladiny ženského pohlavního hormonu progesteronu se totiž zpomalují trávicí procesy a ve střevech ochabuje hladká svalovina, což způsobuje plynatost. Svojí troškou do mlýna přispěje i zvětšující se děloha, která tlačí na střeva. Kudy z toho ven?

Řešením může být podávání léků s obsahem simetikonu. Důležitá je však i úprava běžných návyků a samotná skladba jídelníčku. Je třeba omezit cukry a těžké pokrmy. Vyhýbat byste se měla syceným nápojům a potravinám, jež nadýmají samy o sobě. Pěstujte také přiměřený pohyb, to napomáhá lepší pohyblivosti střev. Pokud si s výběrem vhodné aktivity nevíte rady, požádejte o radu svého ošetřujícího lékaře.

Zácpa? I s tou se lze snadno vypořádat

Dalším nechvalně známým „vedlejším účinkem“ gravidity bývá také zácpa. Co na ni platí? Kromě zmíněného pravidelného pohybu i konzumace vlákniny. Tu můžete čerpat třeba z celozrnného pečiva, otrub, lněných semínek a ovesných vloček. Vůbec nic nezkazíte ani tím, když si častěji dopřejete probiotika v podobě mléčných výrobků, jako jsou jogurty, kefíry a tvaroh. Odborníci jsou toho názoru, že k „prolomení ledů“ hodně přispěje i to, když každé ráno vypijete nalačno sklenici teplé vody s citronem.

Strie? Kapitola sama pro sebe

Pro mnoho z nás představují strie nejen kosmetický, ale i psychologický problém. Příčiny jejich vzniku jsou jasné – mechanické napětí plynoucí z toho, že se pokožka nadměrně napíná. Prsty v nich mají také hormonální změny – jako ve všem. Rozbouřená hladina steroidních hormonů totiž omezuje produkci kolagenu a elastinu, což snižuje pružnost pojivových tkání. Jako velice účinná prevence se jeví přírodní oleje. Přímo se nabízí třeba mandlový, jojobový, olivový a pozor, také slunečnicový. Jejich obsažené látky pronikají hluboko do pokožky a zlepšují její elasticitu. Hlavní pravidlo tedy zní? Mazat, mazat a zase jenom mazat! Pro jistotu i dvakrát denně…

K TÉMATU  Tai Chi: Bojujte proti stresu přírodní metodou

A s jakou těhotenskou patálií se potýkáte vy? Napište nám o tom, společně s vámi můžeme najít řešení!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
Sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu se v současné době podepisují na zdravotním stavu velkého procenta populace. Tyto každodenní návyky přinášejí mimo jiné i bolestivé otoky nohou a podporují vznik křečových žil. Jak se s těmito běžnými, avšak velmi nepříjemnými problémy vypořádat?
Mí rodiče jsou spolu už přes dvacet let. Vždycky jsem si myslela, že je nikdy nic nerozdělí, ale pak jsem přišla na to, že není všechno tak růžové. Nechtěla jsem se nikdy do jejich věcí plést, ale když jsme zjistila, co táta mámě provádí, rozhodla jsem se říci pravdu o tom, co vím. Táta mě ale zastavil a uplácí mě. Cítím se hrozně, ale na druhou stranu se mi to líbí.
Čisticí prostředky na nás útočí reklamou, podle které je každý z nich ten nejúčinnější a nejvoňavější. Jsou látky v pracích prostředcích nezávadné? Laik to nepozná, ale existuje úsporné i efektivní řešení. Vyrobte si doma vlastní prací prášek. A nebojte, nejedná se o žádnou neúčinnou náhražku - tohle vám plně nahradí běžně kupované výrobky. Jak na to?
Do pračky se dává především prací prášek a aviváž. Napadlo vás někdy, že byste do ní dali i něco jiného?
Dnes se připravte pomáhat, když to bude třeba. Budete za to odměněni! Co dalšího radí na pátek asrotroložka Naďa Šmídová?
Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování
Sedací souprava je obvykle jedním z nejvýznamnějších kusů nábytku v celém bytě. Tvoří dominantu každého obývacího pokoje, takže vybrat si tu pravou pro vás je nesmírně důležité. Nejen že by měla být pohodlná a pěkně vypadat, ale také je potřeba ji zasadit do okolního interiéru tak, aby ladila s ostatním nábytkem a použitými barvami ve vašem obývacím pokoji.
Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Děti nutně nemusí trávit svůj volný čas hraním počítačových nebo mobilních her, které je nijak nerozvíjí. Daleko lepší je rozvíjet jejich kreativitu a motoriku s pomocí hraček, které vyplní jejich volný čas stejně dobře a u nichž si užijí stejnou porci zábavy. Těmito hračkami myslíme dětské stavebnice, které jsou mezi námi už dlouhá staletí.

Výběr článků

Dnes, 10. února 2024 začíná Nový čínský rok, který nám přináší energii Dřevěného Draka. Symbolizující proměny, sílu a odvahu, Rok Dřevěného Draka slibuje emocionální a společenské výzvy, ale také obrovský potenciál pro růst a rozvoj.
Po delší odmlce zapříčiněné zdravotní stopkou Nely se opět začínáme potkávat a obracet zažité vzorce v její hlavě. Co se doteď díky koučinku u Nely dělo?
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?

Nepřehlédněte

Designový sprchový kout na míru bude jedinečný. Koupelna může vypadat přesně podle vašich představ! Prohlédněte si netradiční sprchové kouty, a třeba se necháte inspirovat a dostanete nápad na vaše vlastní provedení.
Také jste čekala na sluneční paprsky, až vám prozáří každý den? Konečně jaro! Ale jen do té doby, než sluníčko zasvítí přes zaprášená okna a vy najednou vidíte svůj byt v mnohem jasnějších konturách. Chtělo by to jarní úklid? Neztrácejte čas a jděte na to hned. Zvažte, jestli zapojit rodinu. Někdy si opravdu důkladně uklidíte jedině sama!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek