Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Chcete zvýšit plat? Kdy a jak to udělat?

Zdroj: 123RF.com

11. 08. 2017

Máte pocit, že vaše práce je nedostatečně ohodnocena? Nestačí vám již vaše příjmy? Nebo zkrátka chcete pokusit štěstí u šéfa, jestli přeci jen nějakou tu kačku nepustí? Ať už je to jakkoli, rozhodně si musíte o zvýšení platu umět říci.

V praxi se často nestává, že by zaměstnavatel samovolně přistoupil ke zvýšení mzdy zaměstnance, i když takové případy samozřejmě existují. Některé firmy např. zvyšují plat každý rok podle inflace. Toto chování je vůči zaměstnancům férové. Jiné firmy stanovují mzdy podle vlastní úspěšnosti. To může být problém, jelikož stane-li se, že firma neplní svůj plán dostatečně, můžete dokonce o finance přijít.

Dva seznamy

V každém případě byste si měla udělat dva seznamy. Do prvního si napište své povinnosti. Ve druhém si zaznamenejte vše, co skutečně děláte. Jsou-li oba seznamy stejně dlouhé, můžete pokusit své štěstí, i když šance jsou tak 50:50. Došlo vám, že bez protestů plníte spoustu úkolů navíc? Dřete za tři lidi, ale plat máte jenom jeden? Pak se jistě svěřte svému nadřízenému. I špatný výsledek vašeho osobního testu může být k něčemu dobrý. Zjistíte-li, že řadu ze svých úkolů neplníte stoprocentně nebo jste na ně dokonce zapomněla. V takovém případě je na čase raději ještě nějaký čas počkat a pustit se svědomitě do práce.

O kolik?

I otázka zvýšení platu není jednoduchá. Buď to necháte na svém zaměstnavateli a vyhnete se tak případným problémům. Nebo si budete stát za svým a určíte částku, která pro vás bude akceptovatelná vzhledem k vzniklým dalším okolnostem. Ideální je, když se předem, ještě před uzavřením smlouvy, dohodnete na časovém horizontu, kdy bude v případě oboustranné spokojenosti docházet ke zvýšení mzdy, a také na částce, o kterou se plat navýší. Pak už je to jen na vás, jak si budete v práci počínat. Říci si o dohodnuté zvýšení nebude problém.

K TÉMATU  Jak ušetřit na jídle a ještě si pochutnat

Vhodná doba pro zvýšení mzdy je po zkušební lhůtě. Tehdy můžete apelovat na zaměstnavatele, zda je s vámi spokojený a zjistit danou situaci. Pokud vám nepřidají, zkuste si předem domluvit další termín, kdy se budete o zvýšení bavit, jestliže požadavky kladené vedením na svou funkci splníte na 100 a více procent.

Po roce…

Dalším takovým mezníkem bývá odpracovaný rok. Pakliže se na zvýšení intenzivně připravujete, můžete využít situace, kdy se vám ve firmě daří a jste aktivní. Ten „správný“ okamžik je ale třeba přeci jen vnitřně vycítit. Když má šéf dobrou náladu, když jste byla pochválena, když pracujete nad rámec svého pracovního zařazení apod. Jestliže se váš nadřízený neustále na něco vymlouvá a zvýšení platu stále odsouvá na neurčito, přičemž vy plníte vše, co vám stanovil, je třeba se poohlédnout po jiné práci.

Podařilo se vám vyjednat si vyšší plat? Pojďte nám poradit…

Autor: red

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?
Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.
Krásné umění, inspirované oceánem, vlnami a příbojem. Neobvyklé techniky použití barev a přírodních materiálů vytváří skutečné skvosty, které si můžete udělat také. Stačí trochu tvořivosti a váš originální kousek je na světě. Je to i inspirace na perfektní dárek pro někoho z rodiny, přímo z vašich rukou.
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
Na stůl o vánocích prostě patří. Adventní věnec je jedním ze základních prvků vánoční výzdoby. Tahle dekorace se stane vaší chloubou, když jí vyrobíte sama! Možná už v tom máte praxi, možná to zkusíte poprvé, ale v každém případě se můžete inspirovat. A pokud věnec vyrábět nechcete, alespoň si nějaký vyberete.
Ať už je to způsobeno stárnutím, základním stavem kůže či faktory prostředí, trpět suchou kůží je velmi nepříjemné. Doma máme k dispozici mnoho přírodních produktů, o nich ani netušíme, že nám od těchto problémů mohou rychle pomoci. Které jsou ty nejúčinnější?
Deprese a úzkosti jsou dnes běžné jevy, se kterými se potýkáme. Zatímco někdo k těmto stavům sklouzne z důvodu špatného rodinného zázemí, jiný se do depresí dostane z důvodu až příliš velké snahy uspět. A někdy - někdy je na vině takzvaná obsedantně-kompulzivní porucha. O co konkrétně jde?
Filmy, na které se budete těšit. Možná nejsou významné svou hloubkou, ale, dámy, pozor! Ti chlapi v nich jsou prostě neodolatelní! Kdo vám zpříjemní dnešní den?
Nebojte se, nechceme vás nijak strašit, je už je čas na vánoční přípravy. Ale co si budeme povídat, doma vyrobený adventní kalendář zabere nějaký čas a v době, kdy bude aktuální, budete mít jistě dost jiné práce. Co si to tedy letos trochu ulehčit a připravit se. Užijete si i samotnou výrobu kalendáře třeba v rodinném kruhu.
Máte obývací pokoj vybavený podle posledních módních trendů, ale přijde vám nudný a zcela bez života? Chtěli byste mu dodat šmrnc nebo naopak tento prostor zútulnit a vykouzlit si tak harmonický domov? Tak se zkuste podívat na několik zajímavých typů, jak vykouzlit z vašeho obýváku opravdu útulný společenský prostor.
Dnes je ten správný den pro návštěvu kadeřníka. A pozor na náhodné setkání! Můžete se skutečně zamilovat! Co dalšího radí astroložka Naďa Šmídová pro dnešní den?

Výběr článků

Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.
Výrazná změna zasáhla do české hudební scény, když zpěvák, hudebník a skladatel David Koller oznámil svůj odchod ze skupiny Lucie. Informaci potvrdil i jeho manažer Tomáš Staněk, ačkoliv zatím zůstává tajemstvím, co přesně stojí za touto změnou.
Saláty k obědu, svačiny po cvičení nebo šťávy z ovoce jsou obecně považovány za zdravé, ale pokud s nimi nezacházíte správně, vašemu hubnutí spíše uškodí. Dresing na salátu je často stejně kalorický, jako kdybyste snědly hamburger, a ovocné šťávy mají energetickou hodnotu jako tabulka čokolády. Jak si správně poradit s přípravou jídla při hubnutí?

Nepřehlédněte

Čeká nás opravdu studený víkend. Co přinese napoví astroložka Naďa Šmídová. V sobotu se hlídejte při komunikaci, a v neděli si nezapomeňte pěkně odpočinout. Co dalšího prozradil horoskop krásy a duševního zdraví?
Venku je sychravo, zima, a druhý den svítí slunce a sundaváte vrstvu oblečení. Právě tohle období je nejnáročnější na náš imunitní systém. Jak se dá zvýšit obranyschopnost organismu?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek