Ingrediencí a jednotlivých komponentů je na čokoládové košíčky na první pohled mnoho. Čas a úsilí, které jim věnujete, ale stojí za to. Slibujeme!
Ingredience
Těsto na čokoládové košíčky:
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 20 g holandského kakaa
- 5 g mleté skořice
- 1 vejce
- kůra a šťáva z jednoho citronu nebo limetky
Ořechová nádivka:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 80 ml třtinového rumu
Vanilkovo-kakaový krém:
- 300 g másla
- 150 g cukru krystal
- 20 g holandského kakaa
- 5 g mleté vanilky
- 2 lžíce kakaa
- 3 vejce
- Špetka soli
Čokoládová poleva:
- 200 g čokolády na vaření
- 100 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
Kromě toho se hodí rybízová, malinová nebo jahodová marmeláda na naplnění košíčků.
Příprava
Ingredience na těsto smíchejte dohromady v dostatečně velké míse. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto napěchujte do formiček na pečení. Ty dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Košíčky budou upečené v závislosti na velikosti formiček za 15-30 minut, těsto by mělo krásně zezlátnout.
Hotové upečené košíčky dejte vychladnout. V mezičase si připravte nádivku a krém. Nádivka je velmi jednoduchá – v mixéru smíchejte ořechy, cukr, vanilkové cukry a rum. Touto hmotou naplňte košíčky, které je dobré ještě předtím vymazat vaší oblíbenou marmeládou. Do košíčků by mělo přijít tolik nádivky, aby byly téměř zarovnané.
Krém je o něco složitější. Vejce si rozklepněte, zlehka prosolte a našlehejte vidličkou. Za stálého šlehání, tentokrát však v mixéru, do nich zapracujte nejprve cukr, a pak také máslo a kakao. Nakonec přidejte i vanilku. Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladký a jemný krém. Ten navrstvěte jako „čepičku“ na košíčky.
Na vrch přijde čokoládová poleva, kterou případně můžete dozdobit nějakým sypáním nebo mletými ořechy. Čokoládu si nalámejte na kousky a rozpusťte si ji ve vodní lázni. Pak ji z lázně odstavte a rozmíchejte v ní smetanu a cukr. Hotovou polevou košíčky dozdobte. Košíčky pak dejte do lednice zatuhnout, stačit bude jedna hodina. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vánoční ořechové trubičky: skvělé cukroví, které se nepeče
Tipy na netradiční vánoční cukroví. Bez lepku, vajec a cukru