Zapomeňte na chemii z lékáren. Staré dobré přísloví říká, že léčená rýma trvá sedm dní, neléčená týden. Ale pravdou je, že s přírodními pomocníky jde všechno snáze. Můžete si díky nim vybudovat potřebnou imunitu, a když se přeci jenom nachladíte, příroda vás zase rychle vyléčí. Jaké triky proti nachlazení si osvojily naše babičky?
Šípkový čaj
Právě září a říjen jsou těmi správnými měsíci ke sklizni šípku. A pokud ho usušíte, bude vám sloužit po celý další rok. Ideální je například ve formě čaje. Tři lžičky nadrcených sušených plodů zalijte 2 dcl vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Jeden šálek denně vám zaručí, že žádnou rýmu ani kašel nechytíte. Z šípku se ovšem vyrábí i zdravé marmelády a víno. I ty dokážou naši imunitu posilovat.
Kysané zelí
Dopřávat si ho můžete k pečené kachně, huse anebo jenom tak. Obsahuje spoustu vitamínů i tělu prospěšných látek. A pokud se na vašem jídelníčku objeví dvakrát do týdne, máte o svou imunitu dobře postaráno.
Nastrouhaný křen s jablkem
Nejenže skvěle funguje jako prevence proti nachlazení, ale zároveň slouží i k léčbě rýmy, kašle a dalších projevů nachlazení. Nejlepší je samozřejmě použít čerstvý křen. Nastrouhejte si zhruba tři polévkové lžíce a přidejte jedno celé nastrouhané jablko. Pokud vás křen pálí příliš, můžete ho lehce dosladit medem nebo javorovým sirupem.
Poctivý kuřecí vývar
Není nad domácí vývar od našich babiček a prababiček. Ale pozor, musí být skutečně kuřecí, nikoliv hovězí, protože právě kuřecí maso obsahuje látky, které naši imunitu posilují a zároveň léčí. Ne nadarmo se také říká, že bychom v každém ročním období měli alespoň dvakrát do týdne snídat právě horký kuřecí vývar. Dokáže hotové zázraky.
Cibulová šťáva s medem
Tuto medicínu zná z dětství jistě každý z nás. Sice ne každému chutná, ale je skutečně léčivá. Vymačkejte šťávu z jedné velké cibule, buď v odšťavňovači anebo ji rozmixujte v mixéru a následně rozmixovanou cibuli propasírujte přes jemné sítko anebo plátýnko. Šťávu z cibule pak můžete ještě zředit horkou vodou a přidat lžičku medu. I tato medicína funguje jako prevence i jako lék zároveň.
Zázračný česnek
Čerstvý nebo nakládaný umí skutečně divy. Jeden až dva stroužky česneku každý den bychom si měli dopřávat úplně všichni. Česnek je přírodním antibiotikum, ale pozor na jeho tepelnou úpravu. Některé látky v něm sice zůstávají, ale už není tak účinný jako čerstvý nebo nakládaný.
Echinacea je jednou z nejléčivějších bylin
Ať v podobě tinktury, kterou užíváme každý den po třech kapkách, nebo v podobě bylinného čaje, je významným pomocníkem především v chřipkovém období. Posiluje buňky a také pomáhá aktivovat bílé krvinky. Chcete si připravit vlastní domácí tinkturu? Budete na ni potřebovat sušený kořen. Dvě polévkové lžíce sušené echinacey zalijte sedmi lžícemi kvalitní vodky, slivovice anebo například meruňkovice.
Pořádně promíchejte a tinkturu přelijte do uzavíratelné nádoby a nechte deset dní macerovat. Sklenici umístěte na stinné a teplé místo. Každý den sklenicí mírně protřepte. Po uplynutí doby tekutinu přeceďte přes jemné plátno a přelijte do tmavé lahvičky a uchovávejte v chladu a temnu.
Kopřivová kúra
Kopřiv u nás roste habaděj, ale jen málokoho napadne je nasbírat a usušit nebo zamrazit. Přitom právě z kopřiv si můžete připravit silný odvar, který můžete užívat nejen jako čaj, ale například také jako výluh do horké koupele. V tomto případě pomáhá proti bolesti svalů a kloubů.
Inhalujte bylinky
Šalvěj, máta nebo například meduňka jsou ty pravé bylinky určené k inhalaci. Pročišťují dýchací cesty a také nás zbaví rýmy a suchého kašle. Stačí hrst sušených nebo čerstvých bylinek spařit litrem a půl vody, promíchat a inhalovat, nejlépe tak, že si přes hlavu přehodíte ručník nebo osušku, nakloníte se nad horkou tekutinu a deset minut inhalujete. Proceduru opakujte alespoň dvakrát až třikrát týdně.
Rakytníková šťáva
Dnes už téměř všude koupíte kvalitní rakytníkovou šťávu, koncentrát, který můžete pít klidně každý den. Rakytník má antioxidační účinky a chrání naše tělo před viry a bakteriemi. Posiluje imunitu a zároveň funguje jako silný lék. Rakytníkovou šťávu si můžete připravit i v pohodlí domova. Potřebujete na ni přibližně tři litry plodů, které rozmačkáte nebo rozmixujete v silném mixéru. Pak k nim přidáte dva litry vlažné vody, 20 ml kyseliny citronové a necháte jeden den odstát.
Nakonec tekutinu propasírujete přes síto. Jakmile bude tekutina zbavena všech plodů, vlijete ji do hrnce a přidáte krystalový cukr. Na jeden litr tekutiny potřebujete jeden kilogram cukru. Vařte tak dlouho, dokud se v tekutině všechen cukr nerozpustí, poté sirup přelijte do lahví a pořádně je uzavřete.
Kustovnice čínská na snídani
Začněte den neslazeným bílým jogurtem, čerstvým ovocem, medem a kustovnicí čínskou. Funguje jako silný antioxidant, a proto posiluje náš organismus. Hodí se nejenom k müsli, do jogurtů nebo ovesných kaší, ale také například do salátů. Můžete ji také zobat u televize místo oříšků.
Priessnitzův obklad vyléčí bolest v krku
Stačí si jen namočit šátek nebo jiný kus látky do studené vody, přikrýt ho potravinářskou fólií nebo igelitovým sáčkem, poslední vrstvu tvoří ručník, díky kterému si obklad uvážete kolem krku nebo si ho jen tak položíte na hrudník. Jakmile vám z krku či hrudníku vytáhne veškerou horkost, obklad můžete sundat. Opakujte alespoň dvakrát až třikrát denně.
Černý bez snižuje horečku
Květ černého bezu obsahuje spoustu vitamínu, které pomáhají snižovat teplotu, rozpouštět hledy a také zmírňovat kašel. Dvě čajové lžičku usušeného bezu spařte 3 dcl vroucí vody. Louhujte deset minut, pak sceďte a vypijte.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jak se rychle zbavit nachlazení? Lék najdete v přírodě
Chřipka, viróza nebo nachlazení? Na očkování pozdě, na prevenci nejvyšší čas