Pátek , 22. 11. 2024

Cecílie

Nejlepší saláty, po kterých nebudete mít hlad. Konec jednodruhových salátů? Zkuste je a uvidíte!

Ano, saláty jsou lehké, plné vitamínů a osvěží. Že vás ale nezasytí a máte po nich hlad? Prozradíme vám, jak to udělat, aby vám po salátu nekručelo v žaludku a ještě patřil do dietního jídelníčku. Pak vám hubnutí půjde samo. Zkuste to!

Kdy jindy než právě teď v horkých letních dnech jsou nejvíce v kurzu? Saláty plné zeleniny, vitamínů i jemných bylinek, které mohou potěšit vaše smysly i žaludek. A že jde jen o jídlo pro modelky, kterým nevadí hladovět? Omyl! „Když mezi zeleninu zamícháte také kousky masa, vajíčko, fazole či zkrátka bílkoviny, hned máte skvělou večeři či lehký oběd, jenž vám pomůže i s hubnutím,“ říká výživová poradkyně Lada Nosková s tím, že dobře připravený salát uspokojí i muže. Aha?

Dochucujte zlehka a jemně

Současným trendem nejsou saláty jednodruhové, tedy ty co znáte jako rajčatový, okurkový či jen zeleninový. Vybrané restaurace se předhánějí v neobvyklých kombinacích, ať jde zeleninu s masem (přidává se krůtí, kuřecí, hovězí), sýrem (halloumi, pecorino), zdravou potravinou (bulgur, tempeh, kuskus, quinoa) či ingrediencí (sušená rajčata, ořechy, semínka…).

Co je trendy?

Míchá se také zelenina studená s teplou, či se dochucuje ovocem (meloun, lesní plody). A samozřejmě se chutí už zmíněnými čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, bazalka)… Přesně tím se inspirujte! Místo svého obvyklého řeckého salátu přidejte k zelenině ještě třeba kousky ryby, hovězího masa či fazole. Hned máte více bílkovin a ty jak známo zahánějí hlad.

Popusťte uzdu fantazii

Opatrní ale buďte se zálivkami a solí, té raději méně než více. Susan Bowermanová, expertka na hubnutí, radí vynechávat majonézu, smažené krutony, ale i různé dresinky. Právě zálivky a dresinky je třeba si ale hlídat, tam se kalorie při špatné volbě zvyšují. Místo dietního jídla pak máte kalorickou bombu. Vsaďte raději na jogurtovou či olejovou zálivku – skvělý je nejen olej olivový, ale třeba ořechový. Výborně také dochutí dijonská hořčice s medem, balzamikový ocet, limetková šťáva či kyselý ume ocet…

K TÉMATU  Zahradní houpačky pro chvíle pohody. Ideální místo pro relax na vaší zahrádce

A naše tipy?

Salát se zelenými fazolkami a vejcem

Uvařte 60 g zelených fazolek v horké vodě (stačí zhruba 3 minuty). Uvařte jedno vejce na tvrdo. Na pánvi lehce osmahněte na oleji 35 g žampionů nakrájených na plátky. Dejte je stranou. Nakrájejte 80 g šunky na kostičky. Připravte dresink z octa, hořčice, lisovaného česneku, sirupu, vody, soli, pepře a bylinek. Do hlubokého talíře dejte 40 g mixu listových salátů. Na něj orestované žampiony, zelené fazolky, červenou papriku (70 g) nakrájenou na kostičky a mrkev (50 g) nakrájené na proužky, šunku na kostičky, červenou cibuli (15 g) nakrájenou na plátky. Promíchejte a ozdobte vejcem natvrdo. Zalijte dresinkem. Posypte sezamovým semínkem (3 g) a pažitkou. A třeba večeře, co má jen 1200 kJ, je hotová.

Mrkvovo-ředkvičkový s kozím sýrem

Dvě mrkve i svazek ředkviček očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Stejně tak čtyři datle nasekejte na kousky, petržel nadrobno. Můžete přidat i polníček či rukolu, zhruba dvě hrsti. Vše smíchejte a dejte na talíř, přidejte čerstvý kozí sýr (nejlépe gervais, dvě lzíce) i pár kapek zálivky z medu, citronové šťávy, ořechového oleje, soli a pepře.

Inspirujte se, ať vás léto ve společnosti zdravého jídla baví! Tělo se vám pak odmění kily, která půjdou dolů. A to není špatná zpráva, viďte?

Autor: bk

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
Zjistěte, jak a kde začít s houbařením, jaké vybavení je nezbytné pro úspěšný sběr, a naučte se správné techniky sběru, abyste chránili přírodní prostředí. Přinášíme praktické rady pro začátečníky i pokročilé, díky kterým si můžete užít bohatou úrodu a příjemně strávené chvíle v lesích České republiky.
Možná právě teď zjišťujete, že vaše maminka nebo babička na ledasco nestačí. Jak je zabezpečit a co všechno zajistit? Ptali jsme se za vás.
Jak vlastně zní definice dobré mámy? Je být matkou povolání ženy a má snad zapomenout na svůj vlastní život a na své ambice? Přečtěte si příběh Katky, která má tři děti, které vychovává sama. Našla si práci snů. Když se jí začalo dařit, okolí ji odsoudilo. Co si o tom myslíte vy?
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Rozhodli jsme se, že se pro procházky přírodou vybavíme repelenty proti klíšťatům.
Geneviève Grad, francouzská herečka a nezapomenutelná dcera četníka ze Saint-Tropez, zemřela ve věku 80 let po dlouhém boji s rakovinou. Široké veřejnosti se vryla do paměti jako Nicole Cruchot v prvních třech dílech slavné série s Louisem de Funèsem. Svou kariéru začínala jako baletka, aby se později stala ikonou francouzské kinematografie 60. let.
Ovdověla jsem velice brzy, bylo mi dvaačtyřicet, když můj manžel zemřel na infarkt a od té doby jsem zůstala sama. Abych svůj život nějak vyplnila, hodně jsem se upnula na dceru, která byla ráda. Vždyť jí alespoň měl kdo pomáhat s jejími třemi dětmi, na které neměla čas, protože chtěla budovat kariéru.
Premiéra filmu Zápisník alkoholičky přináší autentický pohled na ženský alkoholismus. Režisér Dan Svátek se inspiroval blogem a knihou Michaely Duffkové a vytvořil snímek, který otevřeně zobrazuje boj hlavní hrdinky s alkoholem. Film stojí na výborném hereckém výkonu Terezy Ramby, ačkoli scénář a režijní zpracování místy trpí povrchností a zkratkovitostí. Navzdory těmto nedostatkům nabízí Zápisník alkoholičky důležitý příspěvek k diskusi o závislostech, který stojí za zhlédnutí.
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Proměňte svůj domov či byt v harmonickou oázu, kterou nebudete chtít už nikdy opustit. Udržování prostoru v Zenu není jen o stylu.
Banán je ovoce, které všichni milujeme a často ho jíme téměř denně. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by se jeho slupka nedala využít nějakým způsobem v domácnosti. Světe div se, dala! Máme pro vás několik rad a tipů, jak slupku využít před tím, než ji s konečnou platností vyhodíte do odpadkového koše. Můžete si být jisti, že po přečtení tohoto článku už banánové slupky nikdy jen tak nevyhodíte.

Výběr článků

Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
V dnešním společenském kontextu se stále více mluví o fenoménu známém jako 'Incely'. Ale kdo jsou vlastně Incelové a co tato identita znamená? Tento článek se zaměřuje na rozklíčování termínu 'Incel' a poskytuje pohled do života mužů, kteří se identifikují jako involuntary celibate. Přinášíme vám analýzu, příčiny, a zkoumáme, jaká společenská témata a výzvy mohou přispívat k formování této specifické komunity.
Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.

Nepřehlédněte

Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
Protiklady se zpočátku mohou přitahovat. Pak přijde společný život a všechno je často jinak. Mají tedy šanci na společný život partneři, kteří jsou naprosto jiní?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek