Máte za sebou první víkend suchého února, takže jestli jste při první příležitosti nepolevili, už to asi vydržíte do konce. Únor je nejenom poslední zimní měsíc, ale často také měsíc bez alkoholu. Víte proč suchý únor vznikl a proč právě v souvislosti s ním mluvíme o mocktailech? Trpělivost, všechno se dozvíte.
Co je suchý únor?
Výzva nebo také osvětová kampaň tzv. suchej únor pochází z nápadů členů Ligy otevřených mužů (zkráceně LOM), kteří se „hecovali“, kdo vydrží měsíc bez alkoholu. Tato výzva se také zaměřuje na zvýšení povědomí o tom, jak moc nadměrné pití alkoholu škodí a jak je abstinence pro naše zdraví prospěšná.
Věděli jste, že… Jedná se o poměrně novou záležitost. Suchej únor začala LOM pořádat teprve roku 2013.
Důvody, proč držet suchý únor
Je obecně známo, že malé množství alkoholu, jako je pivo či víno, našemu tělu svědčí. Ovšem ten, kdo si rád libuje v něčem tvrdším a ve větší míře, by měl zpozornit. Následující benefity vám představí, co vše vaše tělo dokáže, když si alkohol dáte jen příležitostně.
- To, že bez alkoholu se zlepšuje kvalita spánku, snad ani nemusíme vzpomínat.
- Díky kvalitnímu spánku se ráno probudíte se spoustou energie, která vám vydrží celý den.
- Alkohol dokáže pořádně zamávat s vaší váhou, takže pokud chcete zhubnout, rozhodně se mu vyhněte.
- Také vaše trávení nebude tak zatížené, jak po pár panácích whisky. Ovšem pozor, v některých případech alkohol také může trávení naopak podporovat, například sklenička piva po vydatném obědě vám udělá dobře.
- Vaše mysl znovu nastartuje a budete se moct lépe soustředit.
- A hlavně! Ušetříte nemalé peníze, které můžete raději do něčeho investovat.
Věděli jste, že… Střízlivé tělo a mysl je čím dál populárnější? Ano, podle gastro trendů 2023 začíná být pití alkoholu nemoderní a narůstá počet zájemců o nealkoholické cocktaily.
Uvolněte místo mocktailům
Myšlenka mocktailů se zrodila v Americe a poměrně rychle se začala šířit do celého světa. Konečně se začalo myslet na všechny ty lidi, kteří si v baru potřebují dát nealko, ale už je nebaví věčně pít limonády nebo vodu. Chtějí mít před sebou také šmrncovně vypadající drink, který zároveň uspokojí chuťové pohárky.
Mocktaily tedy mají všechny přirozené vlastnosti koktejlu, ovšem bez kapky alkoholu. Ať máte lepší představu, přinášíme vám rovnou několik receptů, abyste viděli, že ani za střízliva o zábavu nepřijdete.
4 recepty na mocktaily
Broskvovo hroznová Sangria
Tento nápoj je podobný klasické Sangrii, která se podává v obrovském džbánu pro více lidí. Stejně se podává i tento nápoj, který vás dostane svou kombinací chutí hroznů a broskví.
Suroviny:
- 1 l hroznového moštu
- 300 ml broskvového nektaru
- 1 l pomerančového džusu
- 1 l minerální vody perlivé
- kousky broskví, hroznového vína, citrusů
Postup:
- Nejdříve si nakrájejte broskve a citrusy na plátky, hroznové víno můžete nechat vcelku.
- Do velkého džbánu nebo mísy dejte nakrájené ovoce, zalijte hroznovou šťávou, broskvovým nektarem, pomerančovým džusem.
- Nápoj dejte do lednice vychladit.
- Půl hodiny před podáváním do nápoje nalijte minerální vodu a přidejte několik snítek máty.
- Nakonec nápoj obohaťte ledem.
Okurkový mocktail s bazalkou
Máte rádi okurkovou limonádu a nebo ještě lépe, bylinkový gin s okurkou? V tom případě musíte vyzkoušet kombinaci okurky a bazalky v tomto perlivém nápoji.
Suroviny:
- 1 okurka
- 10 lístků čerstvé bazalky
- 1,5 l perlivé vody
- 2 polévkové lžíce medu
- šťáva z jednoho citronu
- špetka sušeného estragonu
Postup:
- Okurku omyjte a nakrájejte na kousky.
- Všechny ingredience kromě vody rozmixujte.
- Nápoj rozdělte do sklenic.
- Nakonec sklenice dolijte perlivou vychlazenou vodou.
- Dozdobte citronem a mátou.
Jablečná margarita s ledem
Tento recept je verzí alkoholového nápoje s tequillou, ovšem ti, kdo ho vyzkoušeli, se shodli, že chutná mnohem lépe jako nealko drink.
Suroviny:
- 500 ml jablečného džusu
- 450 ml perlivé vody nebo perlivé jablečné šťávy
- šťáva z půlky limetky
- 2 čajové lžičky nastrouhané kůry z bio limetky
- plátky zeleného jablka
- led
Postup:
- Do mixéru nalijte džus, vodu, limetkovou šťávu, kůru a vhoďte pár kostek ledu.
- Všechno rozmixujte – led by měl být ve formě ledové tříště.
- Nápoj nalijte do sklenic, ozdobte plátkem zeleného jablka a limetkové kůry.
Melounový mocktail
Tento typ mocktailu je spíše vhodný na letní horké dny, ovšem za vyzkoušení stojí už nyní.
Suroviny:
- 1,5 kg červeného melounu
- ½ hrnku cukru krupice
- 2 hrnky vychlazené perlivé vody
- šťáva ze dvou limetek
- 2 čajové lžičky nastrouhané kůry z bio limetky
- svazek čerstvé máty
- led, plátky z limetky
Postup
- Ze všeho nejdříve svařte cukr s hrnkem vody v cukrový sirup.
- Mezitím si nakrájejte meloun na kousky a rozmixujte ho.
- Do velkého džbánu vložte plátky limetky, které hmoždířem rozmačkejte.
- Přidejte rozmixovaný meloun, perlivou vodu, šťávu z limetky a vychlazený cukrový sirup. Nakonec vše pořádně promíchejte.
- Nápoj nalijte do sklenic, do kterých předem vložte kostky ledu a ihned podávejte.