Sobota , 28. 06. 2025

Lubomír

Jak poznáte kvalitní čokoládu? Po takové se nepřibírá, ale hubne

Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
čokoláda
Čím kvalitnější kakaové boby, tím lepší výsledný produkt dostanete. (foto: 123RF)

28. 02. 2022

Kvalitní čokoláda si žádá kvalitní kakaové boby. Hned na začátku si vysvětlíme, co to je vlastně za plodinu. Jejich název už jsme v životě jistě párkrát slyšely. Možná jsme je viděly na vlastní oči, ale nikdy nás nezajímalo, z čeho se skládají a kde se vůbec berou. Kakaový bob se nachází uvnitř kakaových plodů, které rostou na rostlině zvané kakaovník. Velikostí připomínají oříšek, jsou nahořklé a křupavé. Obsahují 50 % tuku a 50 % kakaa.

Nekvalitní čokoláda je levná a přeslazená

Nekvalitní čokoláda je většinou velmi levná, kakaa je v ní poskrovnu, nechutná ani příliš lichotivě, jindy je až moc přeslazená. A co je také důležitým ukazatelem nekvalitní čokolády – struktura. Jakmile se v řezu tvoří bublinky a prasklinky, je to jasné. Existují ale i další indicie, jak se pozná kvalitní čokoláda. Které to jsou?

Za čtyřicet korun levnou čokoládu nepořídíte

Samozřejmě cena u kvalitní čokolády je mnohem vyšší. Kvalitní čokoláda zkrátka něco stojí. Tabulku tak nepořídíte za dvacet nebo čtyřicet korun, ale od osmdesáti korun výš. Výjimkou není ani čokoládová tabulka, za kterou zaplatíte i dvě stě korun. Při její výrobě se totiž používají kvalitní ingredience. Jaké?

Stačí jen pár surovin

Kupodivu jich nepotřebujete mnoho, o to kvalitnější však musí být. Čokoládu samozřejmě tvoří kakaové boby a také sušená třtinová šťáva. Čím delší seznam surovin na obalu najdete, tím nekvalitnější čokoláda bude. Používají se totiž také různá dochucovadla, aromata, stabilizátory nebo kakaové máslo a cukr. Ani boby v tomto případě nebývají příliš kvalitní, a tak se jejich chuť výrobci snaží nějak zamaskovat a dohnat. Proto si dobře pohlídejte, zdali je na obalu psáno, že je čokoláda vyrobena ze skutečných kakaových bobů nebo z odděleného kakaového másla a prášku. Někteří výrobci dokonce do čokolády přidávají rostlinný tuk, jakým je například palmový olej.

K TÉMATU  Milujete Nutellu? Pak vyzkoušejte tyto rychlé a skvělé muffiny!

Čím vyšší procento, tím lépe

Procenta ovšem také hrají velmi důležitou roli. Čím jich má čokoláda víc, tím je kvalitnější. Procenta však nemusejí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale objem kakaové hmoty v sušině. To však u většiny výrobců znamená, že tím udávají množství kakaa a kakaového másla, tedy meziproduktů, které se z bobů vyrábějí. Taková čokoláda už ale není kvalitní, natož snad zdravá. Zato je chuťově velmi výrazná a na to stále lidé slyší.

Víte, jak se kvalitní čokoláda vyrábí?

Zajímala jste se někdy, jak se čokoláda vyrábí? Ne? To byste ale rozhodně měla. Než si proto příště nějakou čokoládu koupíte, podívejte se na stránky výrobce (není-li proces výroby uveden rovnou na obalu) a přesvědčte se, jestli skutečně používá jen ty kakaové boby, které byly vypěstovány bez jakýchkoliv průmyslových zásahů. Zároveň si také dejte pozor na to, jak se tyto boby praží. Šetrným pražením se v bobech zachovává veškerá jejich přirozená chuť a také našemu tělu prospěšné látky. Důležitý je ale i proces šetrného mletí, kterým výrobci dosáhnou hladké tekuté hmoty bez již zmíněných drobných bublinek a prasklinek, které nekvalitní čokoláda po ztuhnutí obsahuje.

čokoláda
Na struktuře záleží. Díky ní také poznáte kvalitu. (foto: 123RF)

A nyní se podíváme na jednotlivá složení kvalitní hořké, mléčné a bílé čokolády.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové sušiny. Znalci té nejkvalitnější čokolády se ovšem shodují na tom, že v ideálním případě by měla obsahovat alespoň 60 – 80 % sušiny. Hořká čokoláda by také měla být prostá všech rostlinných tuků, umělého vanilkového aroma a dalších příměsí, třeba sójového lecitinu.

Mléčná čokoláda

Mléčná čokoláda kromě kakaové hmoty, kakaového másla a cukru obsahuje, jak její název napovídá, také mléko. Je však velmi důležité, aby obsahovala plnotučné sušené mléko, a ne mléko odtučněné. Právě to se používá do méně kvalitních čokolád, protože se na nás výrobce snaží ušetřit.

K TÉMATU  Uspořádejte party, na kterou nikdo nezapomene

Bílá čokoláda

Sice se bílá čokoláda nazývá také čokoládou, ale kakao byste v ní hledali marně. Protože kdyby tam bylo, logicky by nebyla bílá. Proto se do tohoto typu sladké pochoutky přidává pouze kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, cukr a přírodní vanilkové aroma. Vy jste to vážně nevěděla? Ale ano, je to pravda!

Co všechno kvalitní čokoláda s naším tělem dokáže?

Kvalitní čokoláda působí na naše zdraví skutečně blahodárně. A to je hlavní důvod, proč byste si měla dopřávat ne to nejlevnější, ale to nejkvalitnější. V první řadě slouží jako prevence proti infarktu a dalším srdečním chorobám. Zlepšuje prokrvení celého těla a snižuje krevní tlak. Taktéž snižuje riziko cukrovky. Z kvalitní tabulky vám cukrovka rozhodně nehrozí. A co víc, čokoláda nám pomáhá s hubnutím a prokrvuje nám i mozek, čímž předcházíme možné Alzheimerově chorobě nebo stařecké demenci.

Jenže sníst tabulku čokolády denně, i té kvalitní, rozhodně zdravé není. Když si však dopřejte jen pár kostiček, nemusíte mít žádné výčitky. Vždyť přece hubnete, mlsáte a k tomu podporujete své zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznáte kvalitní kávu?

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy jsou v posledních letech takřka zaklínadlem, bez nichž se zdravý životní styl neobejde. Blahodárně působí na naše zdraví, ale jsou opravdu lepší, než ovoce a zelenina v přirozeném stavu?
Letní počasí láká ven nejen lidi, ale také velké množství různých zástupců hmyzí říše. Ať narazíte na komára, včelu, vosu, klíště, muchničku, mravence nebo třeba ováda, ne vždy taková blízká setkání třetího druhu dopadnou dobře. Podívejte se, jak si po bolestivém seznámení správně „olízat rány“.
Ve věku 92 let zemřel zpěvák, legenda české dechovky a představitel prince v pohádce Princezna se zlatou hvězdou Josef Zíma. Informaci zveřejnil na Facebooku zpěvák Pavel Skalický.
Pohodlně se usaďte a pojďte si projít komiks, který u vás doma způsobí změnu. Je váš protějšek vaším skutečným partnerem?
Někdy se to stává a máte pocit, že vás pošle partner brzy k šípku. Položila jste si však otázku, co všechno ho k tomu vede? I my ženy jsme mnohdy nevyzpytatelné. Milé dámy, představte si, že ani muž s vámi nechce někdy mluvit, protože má svou náladičku a mnohokrát je naštvaný či přepracovaný. Když na něj tlačíte, tak celou situaci leda zhoršíte. Bude-li se to opakovat pokaždé, vás nakonec opustí.
Opravdu to není problém jen nás, obyčejných smrtelníků. I celebrity mají občas problémy s váhovými výkyvy, jen mají tu smůlu, že jsou všem na očích. A tak se musejí vypořádat nejen se změnou velikosti oblečení, ale i s komentáři fanoušků. A ne vždy je to příjemné.
Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.
Bez bezmezné důvěry žádný vztah fungovat nebude. Alespoň ne dlouhodobě. Jak to ale udělat tak, abyste si s partnerem takové silné pouto vypěstovala?
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.

Výběr článků

Uznávaný a oblíbený šéfkuchař, porotce soutěže MasterChef, odborník přes gastronomii, tím vším se po profesní stránce může Přemek Forejt pyšnit. O to větší šok je jeho spolupráce s nejoblíbenějším fast foodovým řetězcem McDonald's.
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Párů, kterým se nedaří otěhotnět „přirozeně“ je spousta. Dneska se nepodíváme co je příčinou, ale když už postupujete IVF, tak jak vše zvládnout co nejlépe.

Nepřehlédněte

Dítě sice někdy přijde zcela nečekaně, jindy je však součástí plánu, který si dva stanoví. V takovém případě je to mnohdy lepší. Příchod dítěte je vítaným, milým překvapením, nikoliv něčím, co zaskočí a co člověka vede k pohrávání si s myšlenkou, jestli potrat není řešením. Abyste se takovému scénáři vyhnuli, udělejte několik věcí ještě předtím, než začnete dítě plánovat a následně se o něj pokoušet.
Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek