O možnostech jarní detoxikace jste už určitě četli mnoho. Existuje spousta variant, jak tělo očistit od všeho, co by v něm být nemělo. Tentokrát se ale mrkneme na očistu organismu trochu z jiného pohledu, a to ve smyslu podpory důležitých orgánů s vylučovacími schopnostmi. Právě ty se totiž výrazně podílí na přirozené detoxikaci organismu a správné funkci metabolismu. Pokud tedy vhodnou cestou podpoříte jednotlivé orgány, naberou dostatek síly na to, aby z vašeho těla vyloučily přebytečný odpad a zajistily celému organismu tu správnou harmonii. A přesně o to v rámci jarní detoxikace jde. Jak tedy na to?
Obecná příručka se vždycky hodí
Opakování je matkou moudrosti. Ještě než probereme, jak s jednotlivými orgány pracovat, je vhodné si shrnout pravidla účinné detoxikace. V rámci očisty se určitě vyhýbejte škodlivým látkám (alkoholu, kouření a podobně). Stejně tak tučným, smaženým, sladkým a chemicky upraveným jídlům. Dodržujte i poctivý pitný režim. Samozřejmostí by měla být také pravidelná pohybová aktivita a dostatek spánku. Proč je tohle důležité si připomenout, je jednoduché.
U každého orgánu uvidíte seznam potravin či bylinek, které jsou pro jeho podporu opravdu významné. Spolu s nimi a zdravě vypadajícím jídelníčkem pak vytvoříte přirozeně detoxikační stravu bez nutnosti podpůrných přípravků či půstu. Neznamená to ale, že když během dne podpoříte svá játra třeba citrónovou šťávou, tak si večer můžete s klídečkem dopřát dvojku vína. Snažte se proto dodržovat obecný manuál jarní detoxikace, ke které přidejte ty správné potraviny či bylinky pro podporu konkrétních orgánů.
Játra
Játra jsou mocným orgánem, který úžasně čistí i filtruje krev a mění škodlivé chemikálie v látky, které tělo snadněji vyloučí. Kromě těch špatných látek metabolizuje pochopitelně i ty dobré. Aby játra ve své činnosti mohla pokračovat a pracovat na očistě organismu, je vhodné se zaměřit na detoxikaci jater s pomocí hořkých jídel či potravin. Ty podporují produkci vnitřních antioxidantů v těle, zejména glutathionu.
Součástí jaterní očisty by měly být:
Zelí, brokolice, česnek, řepa, saláty, zelená jablka, citronová šťáva, hořké bylinky (pampeliška, žlutý dok), olivový olej, čekanka, mořské řasy, kapusta, ostropestřec mariánský či kurkuma.
Ledviny
Úlohou obou ledvin je odstraňovat různé odpadní látky, které se tvoří v těle při zpracování potravin či práci svalů. Odstraňují také přebytečnou vodu, kterou přefiltrují do moči. Pro podporu jarní detoxikace je nutné vypít alespoň 2 litry vody denně. Vhodná je také konzumace zeleniny. Dále bylinek i čajů, které působí slabě diureticky, čímž podporují detoxikaci ledvin, aniž by jejich činnost vyvedly z rovnováhy. Zatímco některé potraviny ledviny spíše proplachují, další působí jako skvělé ledvinové tonikum, které vyplavuje přebytečné toxiny a zabraňuje hromadění bakterií.
Součástí ledvinové očisty by měly být:
Voda, petržel, koriandr, zelený čaj, kopřiva, vojtěška, brusinky, jalovcové bobule, zlatobýl, stračka révolistá, libeček, bříza, lichořeřišnice, šípek, jahodník, kopřiva, klikva a další.
Plíce
Plíce jsou orgánem, který je zodpovědný za filtrování oxidu uhličitého, výparů, plísní, alergenů i vzduchem přenášených toxinů. Dokáží se samy o sobě čistit za pomocí hlubokých nádechů a výdechů. Pro jejich správnou činnost je také důležitý zdravý spánek bez spánkové apnoe či nadměrného chrápání. Pro podporu funkce plic je vhodné dýchání slaného vzduchu (tak buď šup na pláž, nebo pro himalájskou solnou dýmku). Zatímco pro detoxikaci jsou nejlepší potraviny s pikantní/štiplavou chutí a kluzkou texturou.
Součástí plicní očisty by měly být:
Černé semínko, hořčice, tuřín, ředkev, wasabi, kajenský pepř, hrozny, ananas, celer, mrkev, chlorella, oregano, lékořice, eukalyptus, máta a další.
Lymfa
Lymfatický systém úzce spolupracuje s krevním oběhem a spolu s ním odstraňuje z oběhu vedlejší produkty infekce, stejně tak bakterie, viry a další patogeny. Lymfatické uzliny se nacházejí v řetězcích po celém mozku i těle. Pokud zrovna odstraňují z těla infekci a toxiny, mohou být citlivé a oteklé.
Pro podporu lymfy je důležitý zejména pohyb, stimulovat jej však můžete i kardiovaskulárním cvičením, masáží prsou a pocením. Podle odborníků je pro dobrý pohyb lymfy vhodné pravidelně poklepávat na brzlík, který se nachází za hrudní kostí. Pro detoxikaci lymfy je ideální jemné masírování jemným kartáčkem nebo mořskou houbou, případně také krouživým čistěním pokožky od chodidel nahoru k srdci a od krku a konečků prstů až k srdci.
Součástí plicní očisty by měly být:
Zázvor, kurkuma, mandarinky, pomeranče, limetka, citron, grapefruit, mořské řasy, česnek, echinacea, kozinec blanitý, vodilka kanadská, měsíček lékařský, pampeliška, kopřiva, bříza a další.
Tlusté střevo
Také tlusté střevo dokáže vyloučit odpadní látky, aniž by byly recirkulovány do krevního řečiště. A aby se tělo takových toxinů zbavilo, je zapotřebí se pravidelně vyprazdňovat. V tlustém střevě ale sídlí i ochranné bakterie, které tvoří ekosystém těla, takzvaný mikrobiom. Pro pravidelný a správný odchod stolice je vhodné zvýšení příjmu rozpustné i nerozpustné vlákniny, vody, probiotik, jedlého bentonitového jílu či jemných bylinných nebo solných laxativ.
Součástí plicní očisty by měly být:
Čočka, fazole, chia semínka, ovesné vločky, lakto-fermentované potraviny (jablečný ocet, kysané zelí, kimchi), kořenová zelenina (batáty, řepa, tuřín), cibule, česnek, jablka, psyllium, aloe vera, pampeliška a další.
Kůže
V rámci jarní detoxikace se o ní mluví mnohem méně, než o jejích orgánových parťácích, nicméně i ona je pro správnou očistu těla naprosto důležitá. Její rolí je samozřejmě detoxikace ve formě vypocení škodlivin. I pokožka dokáže absorbovat odpad a poté jej uvolnit prostřednictvím slaného potu nebo teplotou.
Ačkoli odborníci neznají všechny odpadní látky, které se vstřebávají nebo uvolňují z kůže, jedno je jisté. Je to nás největší živý orgán, který vyměňuje kyslík a odpad. Pokožce velmi prospívá zejména cvičení, čištění pokožky, koupele s epsomskou solí i saunování. Také je podstatný pitný režim, protože hydratace je klíčem ke zdravému pocení.
Součástí kožní očisty by měly být:
Borůvky, fialové zelí, řepa, vlašské ořechy, slunečnicová semínka a másla, ovesné vločky, kopřiva, výhonky zeleniny, římský kmín, koriandr, kurkuma, jablka, citrusové plody, meloun a okurka.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Digitální detox: Vypněte se na pár hodin denně. Prospěje to vám i okolí