Sobota , 18. 05. 2024

Nataša

Historie nejoblíbenější sladké drogy – čokolády!

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
čokolády
Historie čokolády je velmi zajímavá. Rozdělejte si tabulku a pojďme na to!

07. 12. 2022

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů a má širokou škálu využití. Používá se při výrobě cukrářských výrobků, nápojů, bonbonů a v pekařském průmyslu. Určitě všichni tuhle sladkou pochoutku znáte, ale znáte také historii čokolády?

Přínosy čokolády pro zdraví

Kvalitní tmavá čokoláda, jež by měla obsahovat alespoň 70 % kakaa, je pro lidské zdraví vysoce prospěšná. Je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, draslík, zinek, mastné kyseliny a řadu dalších sloučenin. Každá z nich tělu něčím prospívá. Hořkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, kteří drží váhu nebo se ji jakkoliv snaží zredukovat.

Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Některé čokolády dokáží s tělem napáchat více škody, nežli užitku, přestože jsou na oko i chuť tak neodolatelné.

Jak vlastně tato oblíbená a vyhledávaná pochoutka vznikla?

mayové
Mayové používali kakaové boby jako platidlo.

Známá již několik tisíciletí

Vůbec první civilizace, která je spojována s pěstováním kakaovníků, jsou více než před třemi tisíci lety žijící Indiáni v Mexickém zálivu. Po vymření jejich rodu byl kakaovník pěstován civilizacemi Aztéků, Mayů a Toltéků. Ti z jeho plodů, kakaových bobů, připravovali nápoj a zároveň pro ně boby představovaly tamní způsob placení. Až takový měli význam.

Věděli jste, že… Mayové byli vůbec první, kdo z kakaových bobů dokázal uvařit hodnotný nápoj, ten byl ale určen pouze pro ty nejvýše postavené. Současně byl využíván při náboženských obřadech.

Pro Maye čokoláda představovala potravinu hodnou bohů, kakaovník byl pro ně proto posvátnou rostlinou. Vysoce postavené byrokraty s kakaovými boby dokonce pohřbívali. Boby a další pro ně významné předměty dávali do misek, na kterých byl vyryt nápis ka-ka-w. A právě tento nápis dopomohl k rozluštění stylu jejich psaní.

mayové
Čokoláda byla zprvu plodem hodným pouze bohů.

Boby jakožto platidlo se v některých menších oblastech střední Ameriky a Mexika používaly až do konce 19. století.

K TÉMATU  Velký přehled: Finanční změny, které přináší rok 2021

Španělský průlom

Kakaové boby se do Španělska dostaly počátkem 16. století díky Kryštofu Kolumbovi, ale nebylo jich mnoho. Jak se objevily v místní kuchyni není zcela jasné. Jedna teorie praví, že aztécký vládce hořký nápoj podával španělskému dobyvateli Cortésovi, který nápoj následně ve Španělsku představil.

Až na konci 16. století do Španělska dorazila první ověřená zásilka bobů z Mexika. Na španělském dvoře si získaly velkou popularitu, a to v podobě nápoje smíchaného s vanilkou a případně i skořicí. Trvalo ale další řadu let, než se čokoláda rozšířila do okolních států a ostatních zemí. Španělé výrobu čokolády a nápojů z nich dlouho drželi pod pokličkou, prakticky po dobu jednoho století.

Produkt pouze pro bohaté

Přes velkou snahu se toto tajemství do světa pomalu rozšířilo, ať již kupci, mnichy, ale velký vliv sehrál i sňatek španělské princezny Anny a francouzského krále Ludvíka VII. Ta francouzský dvůr zasvětila do opojného pití tohoto lahodného nápoje a celému španělskému tajemství byl rázem konec.

boby
Kakaové boby ve své surové podobě.

Čokoláda byla vysoce ceněnou komoditou, ke které se dostali pouze ti movití. V hlavních městech se objevily čokoládovny, ze kterých se postupem času staly slavné soukromé kluby, kde bylo možné sázet. Tyto prostory byly využívány smetánkou, politickými stranami.

Na surový kakaový bob byla uvalena vysoká dovozní cla. Snížení nastalo až v polovině 19. století – to je moment, kdy došlo k nárůstu popularity, jelikož si ho najednou mohlo dovolit více obyvatel.

Rozšíření do zámoří a holandský proces

Mezitím se čokoláda sofistikovala a rozšířila do zámoří. V amerických koloniích její výroba započala po polovině 18. století, a to pomocí bobů, které byly do Nové Anglie přivezeny až z Indie. Touto dobou čokoláda stále zůstává konzumována výhradně dospělými, čemuž bychom v dnešní době jen těžko věřili.

K TÉMATU  Body positivity: Objevte krásu ve všech tvarech a velikostech. Milujte své tělo, i když není dokonalé
čokoláda
Věřili byste, že dříve si čokoládu dopřávali jen dospělí?

V roce 1828 si chemik Coenraad Johanes van Houten nechal udělat patent na lis na kakao, díky kterému se snížil podíl tuku lisovaných bobů. Prakticky se jednalo o polovinu hodnoty. Svým procesem dokázal oddělit kakaové máslo od kakaového prášku.

V pevném stavu čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847, přičemž trvalo dalších téměř 30 let, než si lidé mohli pochutnat na čokoládě mléčné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční kafíčko s čokoládou a perníčkem

Nejlepší horká čokoláda: klasická, mexická nebo italská. Kterou si vyberete?

Zdroje článku:
www.britannica.com, www.history.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Léčivé bylinky se dají pěstovat kdekoliv. K tomu, abyste si vypěstovali přírodní lékárnu nemusíte mít zahradu, ale postačí terasa, balkón nebo jen okenní parapet.
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?
Podzim je tady, proto je čas obout se do teplejší a pevnější obuvi. Trendy pro podzim 2022 vás nadchnou. In je pohodlí a funkčnost. Mrkněte, jaké se letos budou nosit kozačky, kotníkové boty a boty na sníh. Pro každou ženu máme spoustu tipů, ze kterých si vyberete. Využijte podzimního Black Friday a nakupte nejlepší boty za zlevněné ceny. Boty si můžete pořídit i na další sezóny, proto volte kvalitní materiály a prověřené značky.
Rouška se rychle stala přirozenou součástí našeho života. Pojďte si ukrátit chvíli a podívat se, kdo nám to o ní pěje oslavné, inspirativní, ale i dekadentní songy.
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Zimní dny přímo vybízejí naši fantazii, aby si tak trochu popustila uzdu a koukla se po nádherných a charismatických mužích, kteří se okolo nás vyskytují. Teď se podíváme na ty, kteří jsou nejen slavní, ale také naprosto nedostupní. Dali totiž přednost jiným mužům! Gayové, a přitom takoví krasavci! Fňuk!
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Jaro je oficiálně tady, a tak byste měli i ve své domácnosti navodit jarní atmosféru. K tomu vám perfektně poslouží několik jarních dekorací, co rozzáří váš interiér pastelovými barvami.
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.

Výběr článků

Jste-li ve věku 55+ a hledáte zaměstnání, můžete se s tím běžně setkat. Věková diskriminace při žádosti o zaměstnání je v naší zemi poměrně běžná. Způsobů, jak ji prokázat a jak se jí bránit, není bohužel mnoho. Ale jsou.
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.

Nepřehlédněte

Spálit přebytečné kilogramy, které nám stojí před pocitem maximální spokojenosti. I to je cíl nejednoho člověka. Jenže pokud ani sebevětší snaha vynaložená v posilovně neukazuje výsledky, po kterých tak prahneme, musíme se poohlédnout po něčem jiném. Co třeba po spalovačích tuků, které z nás dokáží dostat naprosté maximum? Nemusíte sahat hned po obrovských pilulkách. Existují přírodní spalovače, jež stačí jen zařadit do svého jídelníčku.
Je možné, že jste o chitosanu ještě nikdy neslyšeli, a není se přitom čemu divit. Poměrně nový hit v péči o zdraví okouzlil davy lidí po celém světě. Tento doplněk stravy slibuje, že učiní takové změny v organismu, že se po jeho užívání téměř nepoznáte. V čem tedy chitosan učaroval těm, kteří ho používají?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek