Na světě je spousta zajímavých plodů a jejich odrůd, a pokud máte na své zahrádce nějaké to místo navíc, proč něco nového nevyzkoušet. Začít můžete třeba ačokčou, která vám nejenže poskytne bohatou úrodu, na které si pochutná celá rodina, ale také vám v případě toho, že chcete zabránit pohledům zvědavých sousedů, vykouzlí i nádherně zelenou zástěnu. Co to ta popínavka je a jak s ní pracovat v kuchyni a jaké nezbytnosti je třeba vědět o jejím sázení a péči? Pojďme se na ni podívat..
Atraktivní popínavka z Jižní Ameriky
Ačokča (známá jako cyclanthera pedata či caigua) je rostlina původem z Jižní Ameriky, která se pěstuje jako zelenina. Patří do čeledi tykvovitých a má válcovité plody připomínající okurky, které jsou obvykle 20 – 30 cm dlouhé, dle odrůdy ale mohou být i o něco menší. Samotná rostlina je jakousi liánou a zpravidla dorůstá výšky až sedm metrů. Bohaté lodyhy jsou docela tenké, avšak nesou na sobě velké množství listů i samotných plodů. Plody ačokči se konzumují jako zelenina a jsou oblíbené v kuchyni mnoha zemí. Mají jemnou chuť a jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Kromě toho je ačokča používána také v tradiční medicíně pro léčení různých onemocnění, včetně zažívacích problémů, hypertenze a diabetu. Protože obsahuje flavonoidy a alkaloidy, má rovněž antioxidační i protizánětlivé účinky.
Snadné pěstování je výhrou
Ačkoli její jméno zní exoticky a zdá se, že pěstování bude náročné, nebojte, není tomu tak. Ačokča potřebuje asi tolik péče, jako okurky či rajčata, které si každý rok předpěstováváte. U ačokči pak postupujete tak, že kolem března si vezmete semínka (ty si mimochodem vždy „nasyslíte“ do zásoby, když budete ačokči sbírat, protože každý plod obsahuje spoustu černých semínek, která vždy nechte usušit a ponechte je v suchu a v teple do příští sezóny), která umístíte na ubrousek tak, aby byl neustále vlhký. Pokud však s jejím pěstováním začínáte, semínka jsou samozřejmě dostupná ve specializovaných obchodech se semeny. Jakmile spatříte první klíčky, je čas semínka umístit do hlíny, přenést na světlo a mírně zalévat. Předpěstované rostlinky je pak nejlepší vysadit ven až po zmrzlých, tedy ideálně v květnu. Pozor však na slimáky, jejich chuť totiž milují, takže si rovnou připravte zbraně proti otravných slizounům, ať si na ačokče nestihnou pochutnat dřív než vy.
Chuťové dokonalá, hezká, a přitom praktická
Ačokča nejenže hezky vypadá na zahrádce, skvěle chutná a tím pádem nabízí až nespočet využití, ovšem má i svou praktickou funkci. Tím, že je popínavou rostlinou, jí ke štěstí stačí relativně málo, aniž by zabrala příliš prostoru. Pro její pěstování je nesmírně důležitá především pevná opora – buďto plot, pergola nebo sítě, a také dobře vyživená půda, teplé i chráněné stanoviště. A pokud se ačokče bude dařit tak, jak by mělo, nejenže sklidíte velké množství plodů, ale také s její pomocí vytvoříte nádherný živý plot. To se bude hodit především tehdy, pokud máte „věčně čumící sousedy“ a rádi si na zahrádce užijete trochu soukromí.
Zajímavá ingredience v kuchyni
Ačokča je velmi všestranná zelenina a díky tomu ji využijete v mnoha kulinářských receptech. Dobré je vědět, že co se chuti týče, připomíná něco mezi okurkou a paprikou. Na co ji tedy použít?
- Pro naložení do octa – funguje totiž obdobně jako okurky, proto můžete připravit lák a zavařit ji podobným způsobem. Stejně skvěle funguje i v různých zavařovaných zeleninových směsích.
- Pro saláty – ačokču perfektně využijete i pro zpestření odlehčených salátů. Tím, že je chuťově jemná, se shodne s ostatní zeleninou i zálivkami.
- Pro smoothie – využít ji však můžete i pro přípravu zeleninových nápojů, opět ji snadno sladíte rovněž s bylinkami a jinou zeleninou.
- Pro pomazánky – ačokča funguje taktéž jako skvělá přísada do zeleninových pomazánek a je jen na vás, zda ji využijete v syrové nebo pečené formě.
- Pro pečení i smažení – z ačokči hravě vymyslíte řadu pokrmů. Upéct ji můžete třeba s brambory či masem, ovšem využití má i jako smažená – buďto obalovaná nebo ve stylu zdravých chipsů.
- Pro plnění – větší kusy ačokči jsou výborné také plněné a zapečené, stejně jako třeba paprikový lusk. Připravit můžete nejrůznější masové, zeleninové nebo sýrové směsi.
- Pro omáčky – výborně poslouží i jako základ pro zeleninové omáčky, a to nejen pro chuť, ale i z hlediska zahuštění.
- Pro přílohu – závěrem ji můžete využít jen jako přílohu v neupravené formě, i tak chutná báječně.
A třeba příště se spolu vrhneme i na samotné recepty. Už se vám sbíhají sliny?
Mohlo by vás zajímat: