Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Nenávist k práci? Víte, co je to Ergofobie?

Znáte to? Bušení srdce, pocení, bolest v žaludku? Trápí vás tyto potíže pokaždé, když jdete do práce? Můžete mít co dočinění s ergofobií – tím nejzazší záhubou pracovního života.
ergofobie
Ergofobie není vhodné brát na lehkou váhu.

Ergofobie, neboli strach z práce, je reálným problémem, který ovlivňuje mnoho lidí a jejich schopnost těžit z pracovního prostředí. V tomto článku se podíváme na to, co ergofobie znamená, jaké jsou její příčiny a jak s ní můžete efektivně bojovat.

Co je Ergofobie?

Ergofobie je psychický stav, kdy jedinec pociťuje nepřiměřený strach nebo úzkost před pracovními situacemi. Tento strach může být způsoben různými faktory, včetně stresu, nedostatečné sebedůvěry, nevhodné pracovní situace nebo traumatizujících zkušeností v minulosti. Ergofobie může mít vážný dopad na kvalitu života a pracovní výkonnost jedince.

Příčiny Ergofobie

Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vzniku ergofobie:

  1. Stres na pracovišti: Pracovní místa s vysokým stresem mohou způsobovat a zhoršovat ergofobii. Dlouhodobý tlak a nedostatek podpory mohou způsobit, že pracovník se cítí nejistý a úzkostlivý.
  2. Nedostatečná sebedůvěra: Nedostatek sebedůvěry může způsobit, že jedinec pocítí, že není dostatečně schopen zvládat pracovní úkoly. To vede k úzkosti a strachu z neúspěchu.
  3. Negativní pracovní zkušenosti: Traumatizující zážitky z minulosti v pracovním prostředí mohou vést k ergofobii. Pokud někdo zažil třeba mobbing nebo šikanu, může mít strach z opakování těchto zážitků.

Jak s Ergofobií bojovat?

Pokud se cítíte, že trpíte ergofobií, není třeba zoufat. Existuje několik kroků, které můžete podniknout k tomu, abyste se s tímto problémem vyrovnali:

  1. Hledání podpory: Mluvte o svém problému s rodinou, přáteli nebo odborníkem. Podpora blízkých vám může pomoci zvládnout úzkost a strach.
  2. Pracovní změny: Pokud je vaše práce hlavním zdrojem úzkosti, zvažte změnu pracovního místa nebo kariéry. Najděte pracovní prostředí, které vám vyhovuje.
  3. Psychoterapie a léčba: Pro některé lidi může být psychoterapie nebo léčba účinným způsobem, jak se vypořádat s ergofobií.
  4. Samopomocní nástroje: Relaxační cvičení, meditace a další techniky mohou pomoci snižovat úzkost a zvládat strach z práce.
K TÉMATU  Zdraví na pracovišti: Jak si udržet fyzické a mentální zdraví

Ergofobie může mít vážný dopad na psychické zdraví a kvalitu života. Je důležité hledat pomoc a pracovat na tom, abyste se s tímto problémem vyrovnali. Pokud trpíte ergofobií, nejste sami, a existuje mnoho způsobů, jak zlepšit svou situaci.

Pokud potřebujete další informace nebo podporu, obraťte se na odborníky, kteří vám mohou poskytnout konkrétní rady a pomoc při řešení ergofobie. Vaše psychické zdraví je důležité, a zasloužíte si pracovní prostředí, ve kterém se cítíte dobře.

Mohlo by se vám hodit:

Současná doba se zdá snadnější. Tak proč jsme pořád ve stresu a nic nestíháme?

Jindřiška (45): Moje šéfová je příšerná. Jsme pro ni jen čísla!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!
V průběhu letních měsíců se častěji vydáváme mimo domov. Tím se ovšem dostáváme do hledáčku klíšťat. Co nám tito roztoči mohou způsobit, jak se jim bránit a co dělat, když už se zakousne? Zapomeňte na staré rady, dnes už je vše jinak. Žádné krémy, aby se pustilo apod.
Módní průmysl zažívá boom v mnoha ohledech. Na scénu se vrací devadesátkové trendy, mini střihy jsou po letech znovu v popředí a geometrické tvary na vrcholu. A právě u posledního zmíněného se pozastavíme. Pokud totiž chcete oživit své outfity, proč nezačít právě u vzorovaných modelů, které rozzáří váš šatník?
Kdo nemá sociální sítě, jako by nebyl. Poví vám jistě každý, když mu s radostí oznámíte, že nejste majitelem žádného profilu na takových platformách. V současné době mluvíme o velmi důležitém pomocníkovi každého úspěšného podniku. Je to fantastický marketingový nástroj a základ toho, že budete v kontaktu s rodinou i přáteli. Pojďme si více do hloubky rozebrat, proč to už bez sociálních sítí nejde.
Součástí našeho vzhledu je samozřejmě i chrup. Když se na někoho usmějeme, někoho tím ohromíme, jiného zastrašíme. Abychom se těšili jen z té první reakce, měli bychom se o své zuby řádně starat, ať předejdeme nejen žloutnutí, ale také vypadaným zubům nebo kazům, které jen ničí náš zářivý úsměv.
Strie představují typ jizev, které se objevují v případě rychlého natažení nebo zmenšení kůže. Pokožce dodávají pružnost dva proteiny – kolagen a elastin. Díky náhlým změnám se tyto proteiny roztrhnou a kůže ztrácí elasticitu. Její hlubší vrstva zůstane odhalená a objevují se malé jizvičky. Strie se nejvíce objevují v těch místech, kde se ukládá tuk – oblasti břicha, hrudníku, hýždí, boků. Ničím neobvyklým nejsou strie vyskytující se na stehnech, rukách nebo zádech.
Záleží nám na tom, jak se cítíme. Chceme vypadat stylově a šik za všech okolností a občas kvůli tomu děláme i věci, které nám ve skutečnosti tak úplně neprospívají. Nevěříte? Pokud nosíte brýle, nejspíš právě teď nastal čas na přehodnocení některých vašich návyků.
Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Proč se trápit, že letos dovolená v cizině nevyjde, když i v Česku je krásně! Hory, lesy, řeky a rybníky doslova lákají k objevování. Ovšem abyste si dovolenou užili bez potíží, dbejte na prevenci, zvláště jste-li náchylní k tzv. letním zánětům. Dobře vybavená lékárnička vám pomůže rychle se potíží zbavit a najít v ní můžete i posilu pro vaši vitalitu, proto soutěžte s námi o balíček přípravků Naturevia.
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?

Výběr článků

Vpravo, vlevo nebo raději zůstat, kde jsem? Umíte se jasně rozhodovat, kudy se v životě vydat? Nebo občas tápete a zvažujete? Jak se naučit rozlišovat vlastní cestu a naslouchat svému srdci?
Vstupujeme do roku 2024 s očekáváním nových trendů a výzev na pracovním trhu. Článek "Trh práce v roce 2024: Kde a jak hledat nové příležitosti?" nabízí exkluzivní pohled na oblasti s rostoucím potenciálem a zaměřuje se na klíčové aspekty, které ovlivní profesní prostředí. Zjistíte, jaké nové příležitosti se formují v technologických inovacích, nových odvětvích a měnících se pracovních modelech. Přinášíme vám průvodce pro orientaci v rychle se měnícím pracovním prostředí a radíme, kde hledat nové možnosti pro rozvoj kariéry. Nezmeškejte příležitost seznámit se s trendovými odhady na pracovním trhu v roce 2024 a připravit se na úspěšné nalezení nových perspektiv pro váš profesní růst.
Svou domácnost můžete zpestřit různými věcmi. Zatímco někdo sází na bytový textil, jiný si raději pořizuje pokojové rostliny, které dokážou vdechnout interiéru život. Pakliže patříte také mezi pěstitele, kteří touží po jedinečném prvku ve svém domově, naučte se pěstovat amarylis. Působivou pokojovou rostlinu, která je stokrát hezčí než barevný povlak na polštář.  

Nepřehlédněte

Když se řekne jóga, každému z nás se vybaví vyrovnanost, sebejistota, harmonie, správné držení těla. Jóga není jen cvičení, ale je to celkově životní styl, kterému propadli miliony lidí po celém světě. Chcete s jógou také začít, ale nevíte jak?
Existuje tolik různých způsobů, jak si s rodinou vyrobit vlastní ozdoby. A při jejich tvorbě můžete využít spoustu různých materiálů! Každý jistě máme doma třeba nějaký přebytečný papír, že ano? Máme pro vás jednoduché vánoční ozdoby, které si dnes večer můžete s dětmi vytvořit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek