Neděle , 12. 05. 2024

Pankrác

Proč je šnečí sliz tak žádaným kosmetickým přípravkem?

Šnečí sliz můžeme stále častěji vidět jako součást drahých kosmetických přípravků. Než se stal trendem pro podporu krásy, byl ve starověkém Řecku lékem na záněty. Mnoho žen o něm ještě neslyšelo a některé na něj jen nevěřícně koukají v obchodních regálech. Představíme si, co to šnečí sliz je a jaké má potenciální přínosy.
sliz
Šnečí sliz je vyhledávanou přísadou luxusní kosmetiky

27. 09. 2023

27. 09. 2023

Co je šnečí sliz?

Šnečí sliz – či také hlemýždí sliz – je přirozenou látkou, kterou hlemýždi produkují, aby se chránili před stresory. Filtrát hlemýžďového sekretu nabízí výhody proti stárnutí, má antioxidační účinky a v korejských kosmetických produktech ho už před lety používali jako důležitou složku péče o pleť. Historie jeho používání sahá až k řeckému lékaři Hippokratovi (asi 460 př. n. l. až asi 375 př. n. l.), který předepisoval rozdrcené hlemýždě na záněty. V 80. letech minulého století si chovatelé šneků v Chile všimli, že při manipulaci se šneky je jejich kůže měkčí. Chilská společnost Elicina tehdy vyrobila první balený šnečí krém. Nakonec se stal šnečí sliz základní složkou korejských produktů péče o pleť. Nyní je to celosvětový trend v péči o pleť.

Jak se sklízí?

Nepochází ze slizu, kterým šneci bez námahy klouzají po zemi, ale ze specifického typu hlenu, který šneci produkují, když se cítí ve stresu. Komerční výrobci hlemýžďového slizu extrahují hlen kontroverzní metodou stresování hlemýžďů, a to buď popichováním něčím ostrým, nebo krmením slanou vodou. Výrobci sliz shromažďují a podrobují procesu filtrace a čištění, díky čemuž je vhodný pro produkty péče o pleť.

4 výhody hlemýžďového slizu

Hlemýždí sliz obsahuje základní chemikálie a proteiny, které pomáhají hlemýžďům zotavit se z poškození ulity a podobně může pomoci vaší pleti znovu získat mladistvý lesk. Údajné výhody hlemýžďového slizu zahrnují:

1. Vlastnosti proti stárnutí : Šnečí sliz obsahuje kyselinu glykolovou, chemický exfoliant, který urychluje přeměnu kožních buněk a podporuje produkci kolagenu, čímž snižuje výskyt jemných linek.

2. Rovnoměrný tón pleti: Peptidy mědi v hlemýždím slizu mohou pomoci léčit hyperpigmentaci (tmavé skvrny), jizvy po akné a zarudnutí způsobené zánětem. Peptidy mědi také pomáhají normalizovat hladinu bakterií, což pomáhá omezovat vyrážky na pokožce náchylné k akné.

K TÉMATU  Ideální módní doplněk? Stylové sluneční brýle, které vám budou slušet

3. Hydratace: Hydratační účinky hlemýždího slizu pocházejí z alantoinu a kyseliny hyaluronové, dvou zvlhčovačů, které zklidňují suchou pokožku a pomáhají opravit kožní bariéru.

4. Hojení ran: Sliz obsahuje antimikrobiální peptidy, které zabíjejí choroboplodné zárodky a mikroby a urychlují hojení ran.

Vedlejší účinky

Ačkoli mnoho dermatologů souhlasí s tím, že je hlemýždí sliz bezpečnou, jemnou a účinnou složkou, kterou většina typů pleti dobře snáší, nedostatek výzkumu této složky znamená, že si nikdo není jistý možnými vedlejšími účinky. Pokud máte citlivou pokožku, proveďte nejprve test na malé oblasti předloktí, než si na obličej nanesete přípravky na bázi hlemýždího slizu. Pokud máte již existující kožní onemocnění nebo si nejste jisti těmito produkty, poraďte se se svým dermatologem.

Jak šnečí sliz používat?

Produkty ze šnečího slizu najdete v mnoha formách – včetně hydratačních krémů, očních krémů, sér a masek. Hledejte receptury s dalšími složkami prospěšnými pro pokožku, jako je retinol nebo vitamín C. Sliz můžete používat jednou nebo dvakrát denně, ráno nebo večer. Funguje dobře, když ho aplikujete na čistou pokožku, vrstvíte jej s jinými produkty péče o pleť nebo jej používáte jako závěrečný hydratační krém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 tipů, jak správně vybrat přírodní pleťovou kosmetiku

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.
Být lepší verzí sebe samých. Snažíme se o to každý den. A když se o to nesnažíme my, chtějí to po nás druzí. V současné době jsou na nás kladené obrovské nároky, během nichž jsme vystavováni nesmírnému tlaku. Co kdybychom vám ale řekli, že každá životní situace se dá zvládnout s nadhledem a lehkostí. Jen potřebujete člověka, který vás pošťouchne tím správným směrem.
Pokud jste se rozhodli, že regál je skvělým způsobem, jak dosáhnout úspory místa i zpřehlednění uskladněných věcí (může jít o potraviny, nářadí, nástroje, kanystry, přístroje a další), nyní stojíte před rozhodnutím, jaký regál si vlastně vybrat. V úvahu je třeba vzít hned několik parametrů.
O každém svém rozhodnutí dobře popřemýšlejte. Chcete na plastickou operaci obličeje? Určitě můžete. Co dalšího vás dnes čeká?
Důvodů pro sledování tohoto žánru bývá několik. Romantické filmy nás na emoční rovině dokážou pozvednout. Ostatně – kdo z nás by nechtěl věřit, že tam někde se skrývá ta pravá a nepodmíněná láska? Že tam někde je náš dvojplamen, spřízněná duše, která je nám souzená?
Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Trochu zpomalit čas? To dnes díky mnoha kosmetickým vychytávkám opravdu lze. Jednou z nich je i vychvalovaná kyselina hyaluronová, kterou však nemusíte používat jenom jako součást krémů. Jaké jsou další možnosti?
Vzhledem k neustálému nárůstu cen je obzvláště potřebné přemýšlet, co vše si opravdu nezbytně musíme pořídit a zároveň i kde výhodně nakoupíme. Zdražuje vše, zato výše platů zůstává prakticky stejná, a proto se řada občanů uchyluje k nouzovým řešením. Jedním z nich jsou nákupy v Polsku.
Jedna z prvních věcí, kterou spatříte, jakmile vejdete. Designové věšáky jsou nápaditými a originálními kousky, které doladí interiér podle vašich představ. Na věšák patří všechno, co potřebujeme mít po ruce tak často, že to neschováváme do skříně. Designové věšáky ale nenajdou svoje místo jen za vchodovými dveřmi. Vyjímat se budou i v ložnici nebo dětském pokoji.

Výběr článků

Čokoláda. Komodita, která dokáže hýbat světem. Člověka umí zbavit stresu a navodit nám pocity štěstí, a to díky uvolňování dopaminu, po kterém se cítíme zkrátka šťastní a uvolnění. Je to zdroj rychlé energie právě proto, že je bohatá na sacharidy. Čokoláda svou vůní a chutí na jazyku dokáže vyvolat krásné vzpomínky a nám navodit příjemný pocit po celém těle.
Na zimní období přicházejí do módy hranaté špičky bot. Přesto většina žen dobře ví, že nejvíc sexy jsou boty do špičky a na podpatku. Opticky prodlužují a zeštíhlují nohy. Hned se cítíme sebevědoměji a působíme více žensky i tím, jak musíme držet tělo rovně. Ovšem pozor na rizika, před kterými lékaři varují. Vy, které nosíte podobné boty denně, už o nich možná něco víte.
Na oslavu svých 65. narozenin, které Peter Nagy, legendární slovenský zpěvák a frontman kapely Indigo, slavil 9. dubna, chystá ve velkém stylu koncert v pražské Lucerně. Tato výjimečná událost přinese na jednom pódiu jeho největší hity, jako jsou "Kristínka iba spí", "Láska je tu s vami", a další, které si získaly srdce posluchačů napříč generacemi.

Nepřehlédněte

High Desert Modern house se nachází v malém městě Bend v americkém Oregonu, v dosahu horských sjezdovek. Překrásná rezidence vás svým řešením uchvátí. Hlavní myšlenkou domu jsou posuvné panely, které mohou úplně oddělit a doslova skrýt jednotlivé prostory navzájem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek