Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

3 recepty na limonády, které vás přenesou na tropický ostrov

Léto je v plném proudu a častuje nás nevyzpytatelným počasím. Vyzrajte na něj s limonádami plnými ovoce. Horké dny si žádají osvěžení a během těch deštivých zase potřebujete vitaminy, abyste předešli nachlazením. Přinášíme proto tipy na limonády z exotického ovoce, které zahrnují jak osvědčené klasiky, tak netradiční kombinace. Nejenomže vám budou chutnat, ale zároveň vás – alespoň pomyslně – přenesou tropického ráje.

Populární kombinace mango–kokos

Mango pochází z jihovýchodní Asie a současný název mu dali v 16. století Portugalci. Obliba tohoto ovoce v Česku v posledních letech stoupá a dnes si nápoj s příchutí manga můžete dopřát v mnoha gastronomických provozech. Mangovou limonádu si ale snadno připravíte i doma. Vybrali jsme recepturu, v níž se snoubí s kokosem pro ještě exotičtější chuť.

Na přípravu potřebujete:

  • 120 ml mangového pyré
  • 500 ml kokosové vody
  • 6 lžiček cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 200 ml vody
  • čerstvé lístky máty

Ve džbánu smíchejte lístky máty s cukrem a přidejte vodu, aby se cukr rozpustil. Tuto směs pak nechte 15 minut odpočinout. Poté přidejte mangové pyré, kokosovou vodu a citronovou šťávu. Vše dobře promíchejte a dejte na 2 až 3 hodiny do lednice. Podávejte vychlazené.

drinky
Mango orange

Příjemně sladké dračí ovoce

Pitahaya červená neboli dračí ovoce má svůj původ v oblasti jižního Mexika a podél tichomořského pobřeží Guatemaly, Kostariky a Salvadoru. Dnes se ale pěstování rozšířilo také do Asie, Karibiku či Austrálie. Dračí ovoce je známé pro svoji jemnou a sladkou chuť připomínající kiwi.

Na přípravu potřebujete:

  • polovinu dračího ovoce
  • 100 g cukru
  • 850 ml vody
  • kůru ze 2 citronů
  • 250 ml citronové šťávy

V malém hrnci smíchejte cukr, zhruba 100 ml vody a citronovou kůru. Přiveďte k varu a poté na střední teplotě míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. To zabere zhruba 3 až 5 minut. Nechte vychladnout a poté vzniklý sirup sceďte, abyste odstranili kůru. Sirup následně smíchejte ve džbánu s 500 ml vody a citronovou šťávou. Nakrájejte dračí ovoce a spolu s 250 ml vody rozmixujte v mixéru. Obě směsi následně spojte a promíchejte. Podávejte ve sklenici na limonádu naplněné ledem.

drinky
Dragon Fruit

Vitamíny nabité yuzu

Byť si yuzu mnozí spojí s Japonskem, původně se tento citrus pěstoval ve střední Číně a v oblasti Tibetu. Do země vycházejícího slunce se rozšířil až během éry dynastie Tchang, která vládla v Číně od 7. do začátku 10. století. Citrusy yuzu jsou oblíbené nejen pro svou specifickou chuť, ale také díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů.

K TÉMATU  Dvoubarevná zmrzlina s oplatkou, kterou si zamilujete!

Na přípravu potřebujete:

  • 60 ml šťávy z yuzu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 250 g cukru krystal
  • 250 ml vody
  • 500 ml perlivé vody

Nejprve si připravte cukrový sirup. V malém hrnci přiveďte k varu 250 g cukru a 250 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Následně smíchejte ve džbánu 120 ml tohoto sirupu se šťávou z yuzu, citronovou šťávou a perlivou vodu. Před podáváním naplňte sklenice ledem.

Drinky
Mint Lemonade
Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hledáte inspiraci na zajímavé knihy, které byste si mohla vychutnat ve chvilkách klidu o velikonočních prázdninách? Níže najdete hned pět tipů na čtení, u kterého se rozhodně nudit nebudete.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.
The Pole House se nachází 40 metrů vysoko nad Fairhaven Beach v Austrálii. Tenhle nádherný výhled si může dopřát každý, kdo si luxusní pobyt pronajme třeba na víkend. Od nás je to ale trochu daleko, takže vám nezbývá, než si alespoň prohlédnout, jak tohle hnízdo vypadá.
Je kabelka vaší nepostradatelnou společnicí, bez které málokdy vyjdete z domu? Přesně pro vás jsme sepsali průvodce, jak si takovou dokonalou kabelku vybrat, aby byla nejen elegantní, ale i praktická. A hlavně ladila k vaší postavě!
Chtěli byste naší planetě pomoci od nadbytečného odpadu, ale nevíte, jak na to? Nemusíte ze dne na den začít kompostovat a stloukat si doma vlastní máslo. Stačí se jen řídit několika jednoduchými radami, které zvládne opravdu každý.
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Brouzdáte po Netflixu nebo HBO GO a nevíte, co si pustit? Připravili jsme si pro vás TOP 5 seriálů, které byste si určitě neměla nechat ujít. Na své si přijdou romantické duše, milovnice napětí a dramatu a také ty ženy, které se chtějí zasmát a zkrátka žasnout.
Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.
Stavby, které vznikají vyřazením lodních kontejnerů, si získávají stále více příznivců. Pokud jste se ještě s takovými domy nesetkali, pravděpodobně si myslíte, že výsledek nebude vypadat nijak vábně a obyvatelně. Nicméně opak je pravdou. Proč kontejnerové domy získávají na popularitě, když dnešní trh nabízí další, již ověřené alternativy bydlení v podobě rodinných či panelových domů?
Zavodnění lidského těla je problém, se kterým v dnešní době bojuje mnoho lidí z moderního světa. Příčin může být hned několik. Zbavit se přebytečné vody je přitom velmi snadné. Podívejte se na příznaky zavodnění a na pár tipů, díky kterým se vody lehko zbavíte.
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?

Výběr článků

I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?
Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.

Nepřehlédněte

Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Sobota bude velmi mystická. Co nám slibuje Luna v Panně? Co dělat a čemu se o víkendu vyvarovat? Více se dozvíte v našem pravidelném horoskopu krásy a duševního zdraví astroložky Naďi Šmídové.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek