Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Proč a kdy je oblečení toxické. Důvodem jsou nevhodné materiály a chemikálie z výroby

Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.
toxické
Běžná výroba oblečení zahrnuje zpravidla mnoho toxických chemikálií a toxické mohou být i látky samy o sobě.

12. 07. 2023

Kůže je největší orgán a skrze ni nejen dýcháme, ale také přijímáme toxické látky z okolí. Nespadá sem však jen vzduch okolo nás, ale i to, do čeho se oblékáme. A co máte na sobě celý den, každý den.

Nevhodné materiály

Jedním z kritérií pro výběr oblečení by měl být materiál. Ne všechny materiály jsou totiž zdravotně nezávadné. Proto si teď něco povíme o materiálech, na které byste si měli dát extrémní pozor. Nebezpečné jsou hlavně z toho důvodu, že mohou způsobovat nejrůznější vyrážky a ekzémy, alergické reakce, bolest hlavy nebo třeba nevolnost či závrať.

Polyester

Jedním z nejnebezpečnějších materiálů je polyester. Není ani trochu prodyšný, proto naše pokožka trpí. Může svědit a pálit. Polyester navíc škodí životnímu prostředí, neboť výrobci při jeho zpracovávání používají obrovské množství vody a chemie (to je ale i případ bavlny a oděvního průmyslu obecně). Ačkoliv šaty z polyesteru mohou na první dobrou vypadat dobře, hlavně na obrázku, jakmile si je vyzkoušíte, nejspíš všechny jejich vady odhalíte do několika málo minut.

Viskóza

Jde o trochu lepší variantu polyesteru, tedy alespoň podle mnohých prodejců a výrobců oblečení. Ve skutečnosti tomu tak ale rozhodně není. Škodí člověku i životnímu prostředí. Protože se vyrábí z celulózy, během nošení oblečení se z ní uvolňují nebezpečné látky. Tyto toxiny zapříčiňují například bolest hlavy, nespavost anebo nepříjemný tlak na hrudi.

Nylon

Z nylonu se vyrábějí punčocháče nebo silonky, ale také spodní prádlo. Jenže je stejně neprodyšný jako polyester. Spodní prádlo z tohoto materiálu vám proto může po čase v intimních partiích způsobit nejrůznější plísně a kvasinkové nemoci. Mužům zase z nylonového spodního prádla hrozí to, že jejich spermie nebudou dostatečně kvalitní.

Akryl

Akryl se využívá především k výrobě mikin, rukavic nebo čepic. Na většině akrylového oblečení tak najdete cedulku s upozorněním, že ho máte držet dále od ohně. Proč? Protože dobře hoří. Také se snadno srazí nebo naopak vytahá. Na oblečení se tvoří žmolky, a proto vám akrylové svetry příliš dlouho nevydrží.

K TÉMATU  3 tipy na outlety kousek za hranicemi a jeden tip na outlet v Praze

Toxické látky v oblečení

Nyní si povíme něco o toxických látkách, která se v oblečení dají najít. Jde například o takzvaná azobarviva. Tyto škodlivé sloučeniny mohou být dokonce karcinogenní. Proto je u nás zakázáno tyto látky používat při výrobě oblečení pro děti nebo dětských hraček. Než si proto jakýkoliv kus oblečení pořídíte, ujistěte se, že disponuje certifikátem o jeho nezávadnosti. V sázce je vaše zdraví.

Ftaláty

Ftaláty se využívají hlavně u potištěných triček a mikin. Přitom mohou zapříčinit neplodnost. Ftaláty se používají především jako změkčovadla při výrobě plastů, ale ani v oblečení nejsou žádnou výjimkou. Pak se nám dostávají při kontaktu s kůží nebo sliznicí do těla a mohou vyvolat astma, nejrůznější alergie, oslabují imunitu a taktéž mají negativní vliv na srážlivost krve.

Formaldehyd

Formaldehyd obvykle obsahuje oblečení kvůli tomu, aby se nemačkalo. Jenže i tato toxická látka má velmi negativní vliv na naše zdraví. Dokonce se o této látce říká, že je karcinogenní. Právě karcinogenita byla prokázána při testování na zvířatech. U lidí ale obvykle způsobuje podráždění očí a dýchacích cest, kašel, únavu nebo nadměrnou žízeň. Někdy také může zapříčinit zánět průdušek nebo plic a v některých případech i astma.

Toxické kovy

A pak tu ještě máme třeba chrom, nikl nebo například rtuť. To všechno jsou toxické kovy, které na sebe vážou barvivo a udržují tak stálou barevnost oblečení. Jenže jakmile se kovy nahromadí v lidském těle, mohou na nás mít velmi negativní účinek.

oblečení
Oblečení před prvním nošením vždy vyprat.

Které materiály jsou těmi nejlepšími?

Než si příště vyberete nějaký nový kus oblečení do svého šatníku, přemýšlejte o tom, ze kterého materiálu je ušitý. Nejlépe samozřejmě uděláte, když si budete kupovat oblečení jenom z přírodních materiálů. Mezi ty nejoblíbenější patří hlavně len, bambusové vlákno nebo biobavlna. Populární je i oblečení z konopí nebo tencelu. Tencel se vyrábí z eukalyptového dřeva a je to velmi ekologický materiál. Navíc absorbuje o padesát procent více vlhkosti než bavlna a je dokonce antibakteriální.

Proč oblečení před prvním nošením prát?

A na závěr si zodpovíme jednu velmi důležitou otázku. Proč bychom měli i nové oblečení po nákupu ihned vyprat? Ženy, které se již staly matkami, moc dobře vědí, že než své miminko oblečou do nového oděvu, musejí ho vyprat. Proč ale to samé nedělají i s oblečením pro sebe? Schválně, perete nové oblečení nebo si ho hned vezmete na sebe?

K TÉMATU  Proč byste vždy měly mít ve své šperkové kolekci stříbrný náhrdelník?

Pokud pro vás platí druhá možnost, pak vězte, že nové oblečení je plné chemických látek a bakterií. Když se oblečení vyrábí, dochází k jeho bělení, barvení a nakonec prochází procesem zvaným apretace. A jakmile se oblečení vyrobí, musí se zabalit, někde uskladnit a následně odeslat k zákazníkovi nebo na prodejnu. Všechny tyto procesy zapříčiňují to, že oblečení chrání proti hmyzu a molům nebo třeba proti vlhkosti. I nitě bývají napuštěné všemožnými chemikáliemi. Pokud tedy chcete předejít nejrůznějším zdravotním komplikacím, je záhodno oblečení ihned po jeho nákupu vyprat, a to na teplotu doporučovanou samotným výrobcem.

Někdy je rovněž doporučováno oblečení po vyprání umístit do sušičky, aby prošlo aspoň jedním horkým cyklem. Co se týká samotného praní (nemáte-li informace od výrobce), postačí oblečení obrátit naruby a vyprat ho ve studené vodě. Jestliže jste si pořídili hedvábné oblečení či oblečení z jiných citlivějších materiálů, vyperte ho alespoň v ruce pomocí šetrného prášku přímo určeného na danou tkaninu.

Pozor na prací prášky a aviváže

Toxické však pro mnoho žen i mužů mohou být rovněž klasické prášky a aviváže. V případě, že ještě nemáte žádnou vlastní ověřenou značku pracích prostředků, zkuste v tom právě zakoupeném vybrat jenom pár kousků oblečení. Někdy se totiž může stát, že jakmile si vyprané oblečení vezmete na sebe, alergická reakce, především v podobě vyrážky, na sebe nenechá dlouho čekat. Pozor si samozřejmě dejte i na aviváž. Nejlepší je volit tu na přírodní bázi, kterou mohou používat i lidé s velmi citlivou pokožkou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kam zmizela holčička z legendární reklamy na Kofolu? Je zpátky v televizi

Udržitelná móda: Trend, který miluje nejen příroda, ale i my!

Zdroje článku:
medicast.cz, arnika.org, aktualne.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Natáčení komedie 3Bobule z vinařského prostředí začalo v první polovině července sice překvapivě v Praze, ale po třech natáčecích dnech se filmaři přesunuli na jižní Moravu. Tady s přestávkami pracovali do poloviny srpna. Co si o filmu myslí sám režisér a hlavní protagonisté?
Doby, kdy existovala pouze dvě pohlaví, muž a žena, jsou dávno pryč. Fyzicky se lidé rodí stejní, ale psychicky se mění. S tím jsou také spojené nároky na to, aby si člověk mohl vybrat takové pohlaví, jaké mu je nejbližší. Znáte všechna pohlaví? Jejich výčet vás možná překvapí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
V okamžiku, kdy propukla koronavirová krize se zhmotnil nedostatek pracovníků ve zdravotnictví a také v psychoterapii. Zatímco první zmiňovaní se starali o to, aby se nemocní lidé postavili na nohy, psychoterapeuti se o to samé starali v trochu jiném slova smyslu. Bohužel se mezi námi stále našli i ti, kteří si k nim nechtěli zajít pro pomoc. Mysleli si, že navštěvovat je je spíše jedna velká ostuda, ale opak je pravdou. Dnes je to zcela normální. 
Taky už vám tohle období přijde zdlouhavé? Cítíte se stále více unavení a bez elánu. Počítáte dny za dnem a doufáte, že se svět vrátí už brzy zpět do starých kolejí. Jenže to stále nepřichází... Co tedy dělat v této době, abyste se cítili lépe? Abyste neprožívali stres, strach, úzkosti, únavu a taky nudu? V dnešním článku vám to prozradím, tak pokračujte ve čtení, abyste si i vy mohli karanténu více užívat!
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Co vyrazit na hory? Vyhlášená lyžařská destinace Méribel ve francouzských Alpách patří mezi ty nejluxusnější. Tahle překrásná horská chata je k pronájmu! Celých 330 m² a 3 patra, kde je 6 ložnic, prostorný obývací pokoj s panoramatickým oknem nebo vlastní kuchyně. Dole najdete krytý bazén a k dispozici je i sauna. Navíc dodávka s řidičem. Stejně ohromující jako vzhled a interiér chaty je i ceník služeb. Tohle zkrátka něco stojí.
Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Domácnost jako ze žurnálu, to je snem mnohých. Inspirovat se můžete buďto na sociálních sítích nebo v magazínech, které o bydlení pojednávají. Anebo si prostě a jednoduše můžete pustit nejlepší seriály, které vám prozradí, jak k zařizování nebo správě vašeho domova přistupovat. Všechny přináší Netflix, který je svou nabídkou známý široko daleko.
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Nakupování v second handech má své výhody. Předně jsou zde nízké ceny a značkové oblečení, které byste si jinak možná nemohli dovolit. Také na jednotlivých kouscích oblečení nenajdete chemikálie, jež se drží hlavně na tom nově koupeném.
Christian Dior, ikona módního světa. Zakladatel francouzské značky Dior, jejíž historie sahá do 40. let 20. století. Zákazníkům z celého světa nabízí jedny z nejkrásnějších oděvů, ať už jde o běžné modely nebo haute couture, šaty vysoké krejčoviny. Jaký příběh stojí za vznikem této značky?

Výběr článků

Asi každý nám dáte za pravdu, že hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Když odloží miminko chrastítko, tak se přesouvá jeho zvídavost k okolí. Navíc se mu v tomto období (1 až 3 roky) rozvíjí pohyb, řeč i myšlení. Jaké vhodné hračky pořídit právě těmto dětem?
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.
Zjistili jste, že jste bez takzvaného hotovostního polštáře? Tudíž kdyby přišla další mimořádná situace podobná té na jaře, neměli byste, z čeho žít? Pak je načase začít s financemi lépe hospodařit. Abyste se však radovali ze zisků a nikoli ze ztrát, které na konci měsíce vykážete, stáhněte si mobilní aplikace, které vám se správou osobních financí pomůžou.

Nepřehlédněte

Dětská postýlka by nebyla kompletní bez dětské matrace. Jak ale matraci pro dítě vybrat a dopřát mu tak během spánku co nejlepší podmínky a bezpečí? S výběrem nejlepší dětské matrace se pojí celá řada tipů a doporučení, kterými byste se měli řídit.
Zpěvačka Ilona Csáková uvádí na hudební scénu svůj nový singl "Afrodiziaka", vytvořený ve spolupráci s kapelou No Name. Režii k připravovanému videoklipu zastává Václav Noid Bárta, s premiérou naplánovanou na 1. května 2024. V měsíci květnu, který tradičně oslavuje lásku, "Afrodiziaka" přichází okouzlit svou melodií a atmosférou, přesně v čase, kdy srdce nejvíce touží po kouzlu a spojení.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek