Úterý , 07. 05. 2024

Stanislav

Černé potraviny: Zdravím nabyté poklady. Zařaďte je do svého jídelníčku

Ve světě dobrot je spousta potravin, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň jsou cenným zdrojem mnoha látek. A zatímco při jejich výběru se zpravidla zaměřujeme na nutriční hodnoty a samozřejmě chuť, někdy není od věci řešit i barvu, která u některých typů potravin hraje velkou roli. Věděli jste třeba, že některé černé potraviny jsou díky své přirozené barvě zdravější než jejich světlé verze? A právě několik takových společně prozkoumáme a mimo jiné vám prozradíme, v čem spočívá jejich výhoda.
černé potraviny
Všichni známe příznivé účinky zelených potraviny, ale ani ty černé rozhodně nejsou k zahození.

06. 06. 2023

06. 06. 2023

Proč jsou černé potraviny zdravější?

Barva dokáže prozradit o potravinách mnohé, a v případě těch přirozeně černých to platí dvojnásob. Pokud totiž narazíte na černé potraviny, pak se vám do rukou dostal malý poklad s kvalitním zdrojem živin a antioxidantů. Je to tím, že přirozeně černé potraviny obsahují spoustu pigmentů zvaných anthocyaniny, které jsou proslulé tím, že snižují riziko rakoviny, cukrovky i onemocnění srdce. Bylo navíc prokázané, že právě černé potraviny jsou výjimečné svými účinky na lidské tělo, což je o to větší motivace, proč jejich příznivý vliv do svého organismu načerpat.

Černých potravin je k mání celá řada, my se však zaměříme na ty, které jsou nejen dostupné na každém rohu, ale hlavně vám poskytnou maximum pro vaše zdraví. Které černé krásky to jsou?

Černá čočka

Čočku známe jako žlutou, červenou, ale v potravinových regálech jste už určitě zahlédli i její černou variaci, která nejenže chutná naprosto famózně, ale hlavně je oproti svým jinak barevným kolegyním o něco nutričně bohatší. Tahle černá drobotina se pyšní nejen velkým množstvím vlákniny, ale i překvapivě značným množstvím železa, díky čemuž je vhodná jako prevence proti chudokrevnosti. Navíc posiluje imunitní systém a snižuje hladinu krevního cholesterolu. 

Černé fazole

Další luštěnina v podobě fazolí je dostupná v mnoha barvách, a tušíte správně, mezi nimi najdete i černé fazole, které jsou vitamínovou i minerální bombou. Obsahují nejen vydatné množství vlákniny, bílkovin, ovšem bohatá je i na cenné aminokyseliny, železo, draslík či vápník a další stopové prvky. Vzhledem k tomu, že má hodně nízkou hladinu nasycených tuků, neovlivňuje cholesterol a díky přítomnosti bioflavonoidů pomáhá chránit buňky proti rakovině. 

salát
Černé fazole jsou jedna ze základních potravin mexické kuchyně.

Černá sója

Klasickou sóju milují hlavně příznivci vegetariánství, přičemž nejčastěji ji známe v její tradiční verzi, tedy té světlé. Ovšem tušili jste, že je k dostání i v černém hábitu? Pokud ne, nenechte si ji utéct, je totiž nutričně bohatá a plná různých látek, kterými se jen málokterá potravina dokáže pochlubit. Určitě zmíníme, že mimo riboflavinu, hořčíku, mědi i železa či manganu obsahuje také vitamín K a značný podíl fytourientů. Navíc z lékařského hlediska má tu schopnost, že působí proti ucpávání cév a je tedy výbornou prevencí proti trombóze.

K TÉMATU  4+1 důvody, proč jíst rajčata. Jsou skvělé nejen pro oči

Černá rýže

I v oblasti rýže si můžete vybrat mezi bílou i černou. Ačkoli také ta bílá je nutričně zajímavá, ta černější vás bude bavit o něco víc, a sice nejen chutí, ale díky obsaženým látkám. Černá rýže je totiž hodně silným antioxidantem (má jich dokonce víc než borůvky) a kromě toho, že chrání buňky před poškozením, také díky vlivu vitamínu E posiluje imunitní systém. 

Černý čaj

Není sice potravinou, ale i tak stojí za to se o něm zmínit. Čaje už v dnešní době seženete v mnoha podobách, a pokud pomineme ovocné či bylinkové směsi, je tu pak zelený, bílý a právě černý čaj. Ten patří k takové klasice a mnozí mají dojem, že nedokáže ničím zvláštním překvapit. Je tomu ale přesně naopak. Černý čaj totiž dokáže snížit riziko srdečních onemocnění, zároveň je silným antioxidantem díky přítomnosti theaflavinů, které chrání buňky proti poškození a také udržují svaly v kondici, dokonce i po náročném cvičení. 

Černé ostružiny

U ostružin moc barev na výběr zrovna není (když pomineme červenou alternativu), ovšem i ony patří mezi zástupce černých potravin, a právě proto se je hodí nepochybně zmínit. Ostružiny jsou nejen populární díky své sladké chuti, ale zajímat by vás měly i z nutričního hlediska. Jsou totiž nabyté vlákninou, antioxidanty, ale i polyfenoly, které jsou tím nejlepším bojovníkem proti stárnutí. 

ostružiny
Ostružiny jsou nesmírně chutné a také zdravé.

Černé vlašské ořechy

Černé vlašské ořechy, které jsou bohaté na omega-3 alfa-linolenové kyseliny, jsou známé tím, že zlepšují zdraví srdce. Bylo také prokázáno, že vlašské ořechy jsou bohaté na kyselinu ellagovou, která má údajně kardioprotektivní účinek. Černé vlašáky jsou mimo jiné bohaté i na nenasycené tuky, které zvyšují pocit sytosti, a tím napomáhají hubnutí. Jsou bohaté na antioxidanty, jako je melatonin, který pomáhá zlepšit délku i kvalitu spánku.

K TÉMATU  Ráno brzy vstáváte, a přitom nemůžete v posteli zabrat? Nespavost může mít různé příčiny. Kdy už máte problém a jak mu předejít?

Černé Olivy

Černé olivy jsou zase bohaté na mononenasycené tuky, vitamín E, polyfenoly a oleocanthal. Úžasné jsou nejen do salátů, těstovin, smažených hranolků, ovšem hodí se i do některých nápojů. Mimo to pomáhají chránit tepny před ucpáním, předchází poškození DNA, podporují dobré zdraví pokožky, očí i vlasů.

Černý seznam

I černý sezam je spojený s obrovskou řadou výhod. Jeho semínka jsou nabytá vlákninou, bílkovinami, hořčíkem, draslíkem, železem, vápníkem, zinkem, mědí, selenem a vitamínem E. Obsahují také sesamin, který působí protizánětlivě a proti bolestem.

sezam
Černý sezam je zdravý a na talíři skvěle vypadá.

Černé hroznové víno

Černé hrozny sladké chuti obsahují sloučeniny jako lutein a zeaxanthin, které brání poškození sítnice a makulární degeneraci. Je známo, že resveratrol v hroznech má protirakovinné vlastnosti, snižuje hladiny LDL a podporuje zdraví srdce. Proanthokyanidiny přítomné v tomto ovoci také podporují zdraví a pružnost pokožky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Máte pocuchané nervy? Tyhle potraviny jsou lepší než hrst antidepresiv

Nevyhazujte jídlo, naučte se správně skladovat potraviny: Průvodce krok za krokem

Zdroje článku:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/10-black-foods-that-are-healthier-than-superfoods/photostory/86671852.cms?picid=86671891
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Už odmalička nám rodiče vštěpovali, jak důležitá je osobní hygiena. Díky dobré výchově jsme se tak naučili, že si musíme pravidelně čistit zuby, aby se nám nekazily, že se musíme pravidelně mýt, abychom byli čistí, hezky vypadali a nezapáchali. A když se jednoho dne objevila influencerka Aella, která bez ostychu přiznala, že se ročně vykoupe jen 37x, vzbudila s tím velké a opravdu šokující pozdvižení. Čím se obhajuje a je ve skutečnosti opravdu taková čunča, jak se zdá?
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Doba koronavirová z nás udělala `domácí` sportovce. Kupujeme si švihadla, činky, jógamatky, rotopedy, ale hlavně běžecké pásy. Na většinu z nich se ještě před půl rokem čekalo několik měsíců. Ale který je ten správný přímo pro vás? Na co byste měla klást při jeho výběru důraz? Cena rozhodně není ten nejdůležitější faktor, kterým byste se měli řídit, je jich mnohem víc.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?
Občas se to stane každému. Protáhneme se ze strnulé pozice a v tu ránu uslyšíme křupnutí. Nevábný zvuk, po kterém zpravidla pocítíme příliv úlevy. Co když ale takový zvuk slyšíme o něco častěji, několikrát za den, a stává se z něj železná pravidelnost? Je to problém, nebo můžete být v klidu? Pojďme tomu přijít na kloub.
Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Asi každý nám dáte za pravdu, že hraní je důležitou součástí vývoje dítěte. Když odloží miminko chrastítko, tak se přesouvá jeho zvídavost k okolí. Navíc se mu v tomto období (1 až 3 roky) rozvíjí pohyb, řeč i myšlení. Jaké vhodné hračky pořídit právě těmto dětem?
Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.

Výběr článků

V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?
Léto je v plném proudu a s ním i studentské prázdniny. Přemýšlíte, jak naložit s volným časem a zároveň si přivydělat nějaký ten peníz? Projděte si náš přehled, který vám usnadní výběr té pravé brigády.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.

Nepřehlédněte

Se slovem umělec se často pojí různé výstřednosti, z nichž některé plní stránky novin a o jiných se zase tak moc neví. Pojďme se podívat na to, v čem zvláštním vynikají některé známé osobnosti.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek