Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Rostlinné kmenové buňky využívají sílu přírody. Pochází z jabloně, která téměř vyhynula

Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
kmenové buňky
Příroda je mocná čarodějka.

25. 05. 2023

25. 05. 2023

Vývoj nejde zastavit a tak všude kolem nás se dnes a denně objevují novinky, které představují průlom v jednotlivých oblastech. Samostatnou kapitolou je i beauty sekce, jejíž hvězda jen tak nezeslábne. A tak jasně, kdo by nechtěl mít obličej bez vrásek, vypadat pořád krásně jako ve dvaceti a chlubit se zdravě vyhlížející pletí? Na to konto pochopitelně reagují nejen výrobci různých přístrojů, ale také kosmetiky. Ostatně je to už nějaký ten čas, kdy světlo světa spatřily kmenové buňky, o kterých nikdo v té době neměl ani tušení, a přitom se zdálo, že jsou díky svým účinkům tak bezchybné. I dnes mají stále větší a širší potenciál a je velmi pravděpodobné, že se časem posunou zase o level výš.

Jak se rostlinné kmenové buňky pěstují?

Rostlinné kmenové buňky se obvykle vyrábějí v laboratořích, kde jsou drženy v kontrolovaných podmínkách bez zásahu pesticidů, znečištění nebo jiné ekologické zátěže. To zajišťuje, že extrahované kmenové buňky jsou tak čisté, jak jen mohou být. Z tohoto důvodu také jsou mnohem udržitelnější, než jak je tomu u tradičních metod – spotřebovává se totiž méně vody a vzniká podstatně menší procento odpadu.

Kmenové buňky z rostlin jsou považovány za „dediferencované“, což znamená, že jim byly odstraněny jejich specializované vlastnosti. Normálně by totiž tyto vlastnosti buňce řekly, aby vyrostla do kořene, stonku nebo listu. Namísto toho se tyto kmenové buňky pěstují ve velkých suspenzních komorách, kde rostou v masách a shlucích místo řetězců. Toto shlukování totiž vede ke změnám v genetických vlastnostech buněk, z nichž výzkumníci shromáždí nejvíce proliferující buňky pro další kultivaci.

Kromě toho, že jsou geneticky jedinečné, mají rostlinné buňky kromě rychlého růstu a množství antioxidačních sloučenin také schopnost sebeobnovy. Díky tomu jsou vysoce žádané v kosmetickém průmyslu a spoustu ohlasů si získávají i u těch, kteří je již vyzkoušeli. Ingredience získané z běžně pěstovaných rostlin jsou však často omezeny problémy se sklizní a dostupností. Přesto, protože rostlinné kmenové buňky jsou kultivovány v laboratořích, tyto problémy nejsou překážkou. Navíc odborníci jsou schopní regulovat kvalitu rostlinných kmenových buněk takovým způsobem, že svým zákazníkům vždy zaručí jen to nejlepší.

K TÉMATU  Horoskop krásy a duševního zdraví na týden od 15. 10. do 19. 10. 2018. Najděte si čas jen pro sebe!

Kde najdeme jejich prvopočátky?

Příběh rostlinných kmenových buněk se poprvé začal psát u švédské jabloně z 18. století. Jablka z odrůdy zvané Uttwiler Spätlauber byla jedinečná v tom, že i když ještě rostla na stromě, vykazovala téměř nadpřirozené samoléčebné schopnosti. Při poškození došlo k rychlé regeneraci jejich slupky, zatímco jiná jablka by byla značně poničená a trvale poškozená. Této neobvyklé omlazovací schopnosti si vědci všimli až v době, kdy bylo téměř pozdě. Odrůda jablek Uttwiler Spätlauber totiž byla téměř vyhynulá, v té době už rostlo méně jak dvacet stromů, což bylo zoufale málo. I tak se ale povedlo a rostlinné kmenové buňky byly o pár let později na světě.

Jak fungují rostlinné kmenové buňky?

Aby bylo jasno, rostlinné kmenové buňky nejsou skutečnými živými kmenovými buňkami, ale spíše tím, co se v nich nachází (tedy takzvané aka extrakty). Rostlinné kmenové buňky v produktech tedy nejsou technicky živé, ale to neznamená, že nepůsobí jak slibují. Ve skutečnosti nabízí mnoho pozitivních viditelných účinků – především snižují výskyt vrásek, tmavých skvrn a zarudnutí.

Celkově mohou rostlinné kmenové buňky a extrakty obsažené v produktech docílit zdravěji vypadající pleti. V kombinaci s lidskými kmenovými buňkami vědci zároveň zjistili, že jablečné buňky mohou nejen zvýšit celkovou přirozenou produkci kmenových buněk, ale mohou také podpořit hojení pokožky, která trpí vráskami, striemi či poškozením vlivem slunce.

jabloň
Příběh rostlinných kmenových buněk se začal psát díky švédské jabloni.

Jaké rostliny se používají?

Zatímco rostlinou, která zahájila většinu výzkumů, byla právě švédská jabloň, pro extrakci rostlinných kmenových buněk se používá velké množství ovoce, květů, zeleniny a dalších rostlin. Jedná se zejména o rajčata, šeřík, bobulovité plody, řasy, hroznová semena či zázvor, které patří mezi vegetaci poskytující rostlinné kmenové buňky. Mnoho z nich má obvykle různé výhody. Například výtažky z kmenových buněk zázvoru prokázaly jakýsi zmatňující efekt, který zmenšuje póry, zatímco extrakty ze vzácné švýcarské jabloně Uttwiler Spätlauber jsou účinné proti vzniku očních vrásek.

K TÉMATU  Proč začít doplňovat kolagen, když se z těla začne ztrácet?

Aktuálně se podle všeho jednou z nejslibnějších rostlin, která se nyní používá v různých výzkumech, jeví Leontopodium alpinum (Plesnivec alpský). Tato rostlina obsahuje extrémně silné protizánětlivé vlastnosti, stejně jako řadu různých antioxidantů. Při použití v testovacích laboratořích se navíc prokázalo, že kmenové buňky z plesnivce podporují tvorbu kolagenu a redukují hloubku vrásek, stejně tak snižují viditelné projevy způsobené sluncem a stárnutím.

Jaké jsou výhody kmenových buněk? 

  • Pomáhají vyhlazovat vzhled pokožky
  • Podporují plnější a zdravější vzhled pokožky
  • Sjednocují barevný tón pokožky
  • Udržují hydrataci po delší dobu během dne
  • Snižují výskyt vrásek, tmavých skvrn a velkých pórů
  • Zlepšují hyperpigmentaci a snižují riziko poškození pleti sluncem
  • Zpomalují stárnutí pokožky

Čím více času je věnováno výzkumu kmenových buněk z různých druhů květin, keřů a stromů, tím víc se neustále nacházejí další příznivé účinky a zdokonaluje se také jejich použití v kosmetických produktech. Dnes je k dispozici řada rostlinných výtažků, které dokážou pomáhat aknózní pleti, chránit jemnou pokožku před poškozením UV zářením a oxidačním stresem, podpořit buněčnou reprodukci i tvorbu kolagenu. 

Jak se kmenové buňky budou vyvíjet v budoucnosti?

Pokračující studie na rostlinných kmenových buňkách už nyní ukazují mnoho příznivých výsledků. Do budoucna však chtějí odborníci využívat proti stárnutí i živé rostlinné kmenové buňky, což je v tuto chvíli nemožné. Odhaduje se, že pokud kmenové buňky budou živé, měly by přinášet ještě víc výhod proti stárnutí. Otázkou ale je, jak se vyřeší způsob, aby účinné látky mohly pronikat co nejhlouběji do pokožky. Je zřejmé, že je třeba dalších výzkumů, ovšem už teď vše vypadá velmi slibně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kmenové buňky: Účinný pomocník v kráse nebo klamavý trend?

Třicet, čtyřicet, padesát. Co platí na vrásky v každém věku

Zdroje článku:
https://imageskincare.com/blogs/skincare-blog/5-things-you-need-to-know-about-stem-cells-in-skin-care
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Umíte si představit, že by někdo nenápadně sledoval všechny vaše denní aktivity?
V zahradě nám přináší radost, uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Zahradní jezírko vytváří příjemnou atmosféru a jeho realizace není nic těžkého. Můžete vytvořit klasický rybníček s kameny a okrasnými rostlinami, případně do něj umístit nenáročné kapry Koi. Zahradní jezírko může být ale i designově čisté a s pravidelným tvarem, jak si můžete prohlédnout v naší galerii. Které se nakonec stane srdcem vaší zahrádky?
Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Avokádo je jedním z nejdiskutovanějších druhů ovoce, které na této planetě existují. A to z mnoha důvodů, zejména těch ekologických. Ale už jste slyšeli o takzvaném ecovadu?
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.
Jak poznat menopauzu? Otázka, kterou si po čtyřicítce začne klást mnoho žen. Menopauza, klimakterium či přechod, je přirozené období v životě každé ženy, kdy dochází útlumu funkce vaječníků a v důsledku toho k vymizení menstruace.
Jak zabalit vánoční dárek? Použít vánoční papír, nebo si ho nechat zabalit od profesionálů? Nebude pak obal dražší než vlastní dárek? Doma vyrobený obal může povýšit vánoční dárek o třídu výš. Navíc to bude jedinečný originál. Tak se do toho pusťte.
Ložnice je místo pro váš odpočinek, relax a spánek. Zařiďte si ji v jednotném stylu a obklopte se nábytkem podle vašeho gusta. Udělejte si ložnici snů.
Léto je bohužel u konce. Spolu s tím přišel ten správný čas naladit se na podzimní atmosféru a sladit s ní také barvy v šatníku. Rok co rok módní návrháři přicházejí s novými trendy a ani letos tomu nebude jinak. Na co se v případě podzimní módy můžete těšit?

Výběr článků

Jistěže si můžete koupit klasické hnojivo na pokojové či venkovní rostliny a hnojit bez obav jím. Ale proč nevyužít to, co třeba máte běžně doma? Vyzkoušejte osvědčené tipy a triky všech zkušených pěstitelů.
V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Koronavirus nezmizel. Spíše naopak, čísla nakažených opět rostou. Ve velkém se šíří rýma a přibývá nachlazených. K tomu všemu klepe na dveře pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas posílit svou obranyschopnost. Během letošního podzimu bude čelit pořádnému náporu. Chcete-li zůstat fit, pak nezapomínejte na vitaminy a minerály. Pomoc najdete také v přírodě.

Nepřehlédněte

Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek