Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Zaměřeno na znaménka: Nechte své pihy zkouknout nejmodernější metodou

Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
pihy
Nová metoda dokáže naskenovat každičkou pihu na vašem těle.

09. 05. 2023

09. 05. 2023

Znaménka jsou přirozenou součástí každé kůže, jejichž četnost se odvíjí od vašeho fototypu. Velkou roli hraje také věk, zrovna tak intenzita pobytu pod slunečními paprsky, které podporují hyperpigmentaci, a tedy také rozvoj mateřských znamének. A čím víc slábne ozonová vrstva, tím víc bychom měli být ve střehu – chránit se krémy s vysokým ochranným faktorem, pravidelně si kontrolovat své pihy nejen od oka, ale i zkušeným dermatologem.

Protože při vizuální kontrole se může stát, že něco málo (a třeba zrovna dost zásadního) uteče, přišla spolu s moderní dobou i metoda FotoFinder s umělou inteligencí, která naskenuje každičkou část vašeho těla a včasně tak odhalí pihy, které nemusí být úplně v pohodě.

opalování
Chráníte se před UV zářením?

Rychlé, šetrné a velmi přesné

FotoFinder je sice mladou, zato úžasnou metodou, která vás bezbolestnou cestou, rychle, a přitom s maximální přesností nasnímkuje od hlavy až k patě a vychytá tak potenciálně riziková znaménka, která si žádají zvláštní pozornost. Zároveň také dokáže diagnostikovat melanom. Získaná data pak slouží jako důležité vodítko pro odborníka, který následně riziková znaménka ještě vizuálně zkontroluje a doporučí, zda je nutné znaménko pouze hlídat, případně navrhne termín jeho odstranění. Celé vyšetření trvá zhruba půl hodiny a ideální je ho každý rok opakovat. U rizikovějších pacientů pak nejlépe dvakrát do roka.

TIP: Na robotické skenování zpravidla přispívá i zdravotní pojišťovna, a to v rámci preventivních programů. Výše příspěvku se liší podle pojišťovny, ovšem každá sleva na vyšetření se počítá.

Pro koho se FotoFinder hodí?

Samozřejmě pro každého, který se chce starat o své zdraví, ovšem nejvíce ho ocení ti, kteří:

  • mají genetické predispozice k pihám i onemocněním kůže
  • mají velké vrozené névy anebo velký počet pih (přesahující počet 50 a více)
  • se častěji pohybují na sluníčku
  • užívají imunosupresiva nebo léky, které ovlivňují tvorbu pigmentace
K TÉMATU  Jdeme zatočit s kruhy pod očima. Co zabralo?

Jak skenování probíhá?

Pokud vás vyšetření pomocí speciálního skeneru láká, pak vás určitě bude zajímat, jak to celé probíhá.

  1. Vysvlečete se mimo kalhotek a postavíte se před speciální foťák, který má za úkol roboticky naskenovat celé vaše tělo Jak si přesně stoupnout a polohovat se, vám sdělí sestřička nebo lékař, který vyšetření bude provádět. Snímky se budou pořizovat zepředu i zezadu, zrovna tak z každého boku.
  2. Po vyšetření vyčkáte na zhodnocení lékařem, který vás poté ještě zkontroluje dermatoskopem a zaměří se zejména na znaménka, která ze skeneru vyšla jako problematická. Lékař vám následně vysvětlí, co je v pořádku, co naopak není, veškeré rizikové snímky vám ukáže.
  3. Následně se domluvíte na případné kontrole nebo rovnou na odstranění znamének, která jsou už za hranicí běžného nálezu. To probíhá chirurgicky nebo formou laseru, a to kdekoliv na těle. 
  4. Poté se ideálně po roce (nebo dvakrát do roka) dostavíte na kontrolu, která bude probíhat naprosto obdobně. Výhodou však je, že skener při dalším vyšetření porovná původní nález z předchozí návštěvy a nalezne tak i případné odchylky, tedy znaménka, která změnila svou barvu nebo velikost. 
dermatolog
Na kontrolu byste měli docházet nejlépe vždy na jaře a na podzim.

Prevence je důležitá

I když má občas někdo tendence brát to na lehkou váhu, faktem je, že melanom patří k běžnému typu rakoviny kůže, která je celkově zodpovědná za 75 % úmrtí. Jedná se vlastně o nejrychleji rostoucí tumor, který dokáže snadno zdvojnásobit svou velikost. Onemocnění si pak z věkového hlediska nevybírá a postihnout může kohokoliv. Jen u nás se každý rok na 100 000 obyvatel objeví 12-14 nově hlášených zhoubných nádorů v podobě melanomu. A vůbec nejčastěji pak postihuje muže s bílou pokožkou. Včasně odhalený melanom má velkou naději na úspěšnou léčbu, která se léčí chirurgicky i ozařováním.

K TÉMATU  Mýty o kráse: 10 největších z nich, kterým stále věříme

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se správně pečovat o mateřská znaménka

Na jaké nepříjemné změny v těhotenství se musíte připravit?

Zdroje článku:
https://www.vysetreni-znamenek.cz/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Natáčet zpravodajství naživo umožní zachytit nečekané situace. Chybu udělají samotní komentátoři, ale často se do záběru dostane skutečné překvapení. Výsledek většinou pobaví, zvlášť, když se reportáž povede odvysílat přímo v hlavních zprávách.
Máte v plánu pořízení nové kuchyňské linky? Pak jistě stojíte před důležitým rozhodnutím. Je lepší koupit si kuchyňskou linku matnou, nebo lesklou? Jasná odpověď v podstatě neexistuje, můžete však obojí zkombinovat nebo si projít všechny výhody a nevýhody. Jak se nakonec rozhodnete?
Filmy, na které se budete těšit. Možná nejsou významné svou hloubkou, ale, dámy, pozor! Ti chlapi v nich jsou prostě neodolatelní! Kdo vám zpříjemní dnešní den?
Zvlášť v dnešní pandemické době, kdy jsou kosmetické služby méně dostupné, je nutné poradit si v rámci manikúry a pedikúry. Péče o chodidla a jejich ztvrdlé části je někdy tvrdý oříšek. Pravidelnou starostí o nohy se ale všem nepříjemným stavům vyhnete. Vyzkoušejte tyto účinné tipy na krásná a hladká chodidla.
Mí rodiče jsou spolu už přes dvacet let. Vždycky jsem si myslela, že je nikdy nic nerozdělí, ale pak jsem přišla na to, že není všechno tak růžové. Nechtěla jsem se nikdy do jejich věcí plést, ale když jsme zjistila, co táta mámě provádí, rozhodla jsem se říci pravdu o tom, co vím. Táta mě ale zastavil a uplácí mě. Cítím se hrozně, ale na druhou stranu se mi to líbí.
Udělejte si letos opravdu veselé Velikonoce. Už se to pomalu blíží, a tak není na škodu inspirovat se nápady na originální velikonoční dekorace. Věnce na dveře, dekorace na stůl nebo ven do zahrádky, a hlavně samá vajíčka a zajíci!
Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Ať už je to způsobeno stárnutím, základním stavem kůže či faktory prostředí, trpět suchou kůží je velmi nepříjemné. Doma máme k dispozici mnoho přírodních produktů, o nich ani netušíme, že nám od těchto problémů mohou rychle pomoci. Které jsou ty nejúčinnější?
Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.

Výběr článků

Jógu zná v dnešní době snad každý a vysoké procento z nás jí doma nebo v tělocvičně dokonce cvičí. Tato relaxační cvičení se vždy provádějí zpomaleně a využívají všech svalů v těle. Jóga má díky tomu skvělé zpevňující a detoxikační vlastnosti. Není sice na hubnutí tak efektivní jako aerobik, nicméně je to velice funkční způsob, jak formovat své tělo. Pokud jógu milujete nebo s ní teprve začínáte, určitě se seznamte se 7 pozicemi, které tvoří samotný základ jógy a pro vaše tělo dokáží vykonat zázraky!
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.

Nepřehlédněte

Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek