Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Láká vás otevřený vztah? Nezapomeňte si stanovit hranice

Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.
otevřený vztah
Otevřený vztah není pro každého.

29. 05. 2023

Otevřený vztah je dneska žhavý trend. V době, kdy se objevují stále nová a nová pohlaví, se posouvají i typy a trendy v oblasti mezilidských vztahů. Ať už se bavíme o drobnostech jako placení žena za muže nebo o závažnějších záležitostech jako je věrnost. Obyčejný milostný vztah mezi mužem a ženou je dneska téměř výjimka. Zvyklosti, které teď praktikují mladí lidé, byly za dob našich babiček a dědečků neslýchané.

Co je otevřený vztah?

Charakterizuje se jako vztah, ve kterém si partneři nezaručují stoprocentní věrnost. Žijí spolu jako pár, ale když má některý z partnerů touhu po jiné osobě, nic mu nebrání. Mohou si najít „jednorázovku“, milence nebo dalšího partnera. Zkrátka se cítí v monogamním soužití příliš svázaní a touží po dobrodružství. Vše záleží na dohodě mezi partnery. Na tom, jak hodně volná pravidla si nastaví.

Jste nespokojení?

Skutečnost, že je člověk ve vztahu někdy nespokojený, je běžná. Avšak někdy negativní pocity přetrvávají delší dobu. Nefunkční vztah nemá nikdy dlouhého trvání. Pocity frustrace mohou být způsobeny dojmem svázanosti. Míváte pocit, že potřebujete tolerantnějšího partnera, který vám dá více prostoru? Dělá vám nemístné žárlivé scény, které vás dostávají do nepříjemných situací? Zkuste si s partnerem promluvit o možnosti otevřeného vztahu.

Otevřený vztah vyhledávají osoby svobodomyslné, které jsou nerady svazovány pravidly. Běžné charakteristiky milovníka otevřeného vztahu jsou upřímnost a empatické chování.

Co zvážit, než se rozhodnete vstoupit do otevřeného vztahu?  

Ať je vztah nastavený jakkoli, je důležité ho zanechat zdravý. Toxické mezilidské vztahy neprospívají nikdy. Otevřený vztah rozhodně neslouží k vyřizování účtů. Vztah tohoto typu musí chtít oba! Jasně si o všem předem promluvte, jaká je vaše představa, aby náraz s realitou nebyl krutý.

K TÉMATU  Zdeňka (25): Požádala jsem přítele o ruku. Tuhle reakci jsem nečekala

Kdy otevřený vztah prospěje?

Řešíte s partnerem, že oba máte pocit nenaplněnosti vztahu. Že vám něco chybí? Ačkoliv to zní jako nonsens, tak rozvolnění vztahu ho naopak napomáhá upevňovat a zcelovat. Přemýšlíte nad tím, ale bojíte se, že vám partner prchne za někým jiným? To se může stát v jakémkoli vztahu. Naopak. V otevřeném vztahu již nemáte touhu zkusit něco zakázaného. Jeden z největších benefitů otevřeného vztahu je objevování nových sexuálních tužeb a chtíčů. S nově nabitými zkušenostmi snadno okořeníte stávající vztah.

Je otevřený vztah udržitelný z dlouhodobého hlediska?

Bez problémů dokáže dlouhodobý vztah fungovat roky. Klíč k úspěchu je spokojenost obou partnerů. Oběma musí vyhovovat nastavené mantinely. Další důležitá věc je již zmíněná komunikace. Ta je důležitá vždy, v každém vztahu. Soustředění v otevřeném vztahu by mělo směrovat k emocím a k práci s nimi.  

polyamorie
Umíte si sebe takto představit?

Existuje i cesta zpět do ortodoxního vztahu?

Pokládáte si otázku, zda je možné z otevřeného vztahu přejít zpět do monogamního? Jde! Bude to stát hodně práce a úsilí. Navykání si bude pravděpodobně trvat. Ovoce, které následně budete sklízet, má nevyčíslitelnou hodnotu. Až překonáte „bouřlivé“ období, tak se budete chtít usadit pouze s jedním partnerem.

Ať se rozhodnete vstoupit do otevřeného vztahu, či ne, nebojte se experimentovat a otevírat nové dveře. Nezapomínejte ale na potřeby partnera. Jakmile budete mít fungující a zdravý vztah, i vy budete šťastní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Polyamorní celebrity otřásají monogamií ve švech. Komu jeden partner nestačí?

Vyznáte se ve všech pohlavích? Na výběr máte ze 112 možností

Zdroje článku:
www.self.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přivítání nového domácího mazlíčka do rodiny je vzrušující krok plný radosti a nových zážitků. V tomto článku prozkoumáme, jak se připravit na příchod nového člena rodiny, od výběru správného druhu mazlíčka až po základní potřeby, které zajistí jeho pohodlí a zdraví. Zdůrazníme důležitost zodpovědného přístupu k péči o mazlíčka, včetně výživy, výchovy a socializace. Objevte, jak může nový domácí mazlíček obohatit váš život a přinést do něj nejen zábavu, ale i lásku a společnost.
Máte pocit, že vy nebo někdo ve vašem okolí tráví v práci mnohem víc času, než je zdravé? Je pro vás práce na prvním místě a to jediné, o čem dokážete mluvit, jsou pracovní záležitosti? Možná vás dostihl workoholismus, který dnes není nic výjimečného. V době, kdy lidé chtějí především uspět, něco dokázat a být bohatými se workoholismu poměrně daří. Lidé kladou profesní život na první příčku žebříčku priorit, rodinné záležitosti se odsouvají na neurčito. Jen málokdo si ale uvědomuje, že trpět workoholismem je špatně.
Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.
Zima se nese ve znamení deprese a pochmurného počasí. Právě počasí může za pokulhávající náladou a právě špatná nálada vám dělá ty dny zbytečně dlouhé a nepříjemné. Naštěstí máme recept, jak vyzrát jak na zimní depresi, tak na pochmurné počasí. Zkrátka si jen zalezte do peřin a pusťte si jeden z filmů, který doporučujeme. Rozhodně vás zahřejí na duši!
Prach a nepořádek má rád asi málokdo. A jelikož se vysávání většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, můžete úklid výrazně zrychlit a zefektivnit, pokud se vyvarujete následujících chyb.
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Máte doma předškolní dítě a obáváte se, zda zvládne zápis na základní školu? Nestrachujte se, připravili jsme pro vás menší tahák, jak vaše dítko na tuto událost nachystat. Vašemu malému prvňáčkovi to jistě pomůže. Ale neotálejte, zápisy jsou již za dveřmi.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.

Výběr článků

Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.
S příchodem chladnějšího ročního období se pulty supermarketů začínají plnit exotickými druhy ovoce. A vedle tradičního kaki, pomela a dalších podobných vynikajících kousků, nám svou střapatou hlavičku ukazuje také ananas. Věděli jste, že se jedná o spalovač tuků? Zejména po svátcích by proto neměl chybět ve vašem jídelníčku.
Taky už se nemůžete dočkat, až bude léto? Pojďte se s námi podívat pod pokličku a nahlédněte do kuchyně módních trendů pro léto 2020.

Nepřehlédněte

U každého tu a tam přijde chvíle, kdy potřebuje nějaký ten životabudič. A mezi stoprocentní nakopávače energie patří samozřejmě i káva. Jenže, co když ji potřebujete něčím nahradit a hledáte stejně účinnou alternativu? Ano, tak právě vám se tenhle článek rozhodně zalíbí.
Všichni se souhlasně shodnou, že energetické nápoje nejsou pro děti. Osvěta v tomhle směru ale přesto trochu pokulhává: někde jsou k dostání i ve školním automatu. Proč je to špatně a jaké skrývají nebezpečí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek