Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Amsterdam za jeden víkend: Tipy na památky i nejlepší jídla

Při zmínce výletu do nizozemského hlavního města se málokomu nevybaví tulipány či projížďky na kole mezi romanticky nasvícenými kanály. Amsterdam je živé a kulturně nabité město. Pojďme se společně podívat na zajímavá místa, která určitě stojí za návštěvu.
Amsterdam
Amsterdam zvládnete pěšky, na kole nebo lodí.

04. 05. 2023

Po příjezdu do neznámého města je nejlepší se rychle zorientovat. K tomu jsou nejlepší prohlídky, díky nimž během pár hodin (někdy doslova) poznáte klíčová místa. Především si uděláte představu, kde se co nachází a jak je to daleko od sebe. V Amsterdamu máte tři možnosti – pěšky, na kole nebo lodí. Záleží pouze na vašich preferencích.

Dům Anny Frankové

Důkladnou prohlídku Amsterdamu můžeme začít domem Anny Frankové. Řadí se mezi nejpodstatnější kulturní památky z období holocaustu. Navštivte dům, ve kterém se Anna se svou rodinou a dalšími židy schovávali před hrozbou nacistů po celé dva roky. Začala zde také psát svůj legendární deník. Nachází se tu malé muzeum o životě statečné dívky. Pokud se chcete vyhnout čekání ve frontě, zarezervujte si lísky předem online.

socha
Socha Anny Frankové.

Homomonument

Cestou z domu Anny Frankové na náměstí Dam se zastavte u homomonumentu, který upozorňuje na nerovná práva LGBT komunity ve společnosti. Nachází se na břehu kanálu, je sestaven ze tří růžových trojúhelníků. Jeden z nich se tyčí nad hladinu. Trojúhelník je symbol, kterým se museli lidé této komunity označovat během útlaku nacisty.

Náměstí Dam

Náměstí Dam není nikdy bez turistů. Je velmi rušné a hlučné, protože je zde k vidění mnoho památek. Na východní straně náměstí se tyčí Národní památník připomínající oběti druhé světové války. Další dominantou je Královský palác a Nový kostel. Palác byl postaven během „vrcholové éry“ Amsterdamu v 17. století. Sloužil jako sídlo králů. Pro větší komfort si vstupenky opět rezervujte předem. Případnou nudu zažeňte v Muzeu voskových figurín Madame Tussaud.

Dam
Na náměstí Dam je rušno celý den.

Rijksmuseum

Ze samého centra se přesuneme do jižní části města. A to konkrétně do největšího národního muzea Nizozemska – Rijksmuseum. Toto rozsáhlé muzeum osahuje přes 8 000 exponátů. Mezi významné kousky se řadí obrazy od Rembrandta nebo Vermeera. Milovníci historie budou také nadšení, dozvíte se zde všechno o Nizozemském království. Návštěvu Rijksmusea navíc umocňuje vyhlídka fotografie u legendárního nápisu „I am Amsterdam“, který se nachází přímo před ním.

K TÉMATU  Bakaláře mám. A co dál?

Van Goghovo muzeum

Nedaleko od Národního muzea můžeme navštívit Van Goghovo muzeum.  K vidění je zde na 200 obrazů a 400 kreseb. Fanoušci a milovníci umění jistě nepohrdnou prohlídkou. Dozvíte se vše o jeho životě i dílech.

Vondelpark

Svou výpravu zakončíme ve Vondelparku. „Amsterdamský Central park“ je nejideálnější místo k odpočinku od ruchu velkoměsta. Nechybí tu rybníčky a jezírka, stánky s občerstvením nebo i divadlo pod otevřenou oblohou. Park je populární nejen u turistů, ale také místních. 

tulipány
Když se řekne Holandsko, každý si vybaví tulipány.

Kam na jídlo

Po celodenním procházení se po městě a nasávání nových zážitků a informací z historie jednomu vyhládne. Kde jsou v Amsterdamu ”must have” místa, kam se zastavit na jídlo?

  • Stroopwafel – zdá se to být obyčejná vafle, ale není. Ty nejlepší – čerstvé a teplé, seženete na Albert Cuypu.
  • Bitterballen – nizozemské tradiční masové krokety. Vyzkoušejte také sýrové či zeleninové varianty. Nejvíce si je vychutnáte s místním pivem a hořčicí.
  • Herring a kibbeling – na trhu s lokálními stánky se nevyhýbejte těm s nakládanými sledi (herring). Podávají se s cibulí nebo v housce. Pokud nejste fanoušek tohoto pokrmu, vyzkoušejte obalovanou tresku (kibbeling).

Ať už navštívíte a ochutnáte cokoliv, nezapomeňte si výlet pořádně užít. Je to pouze o vás a nových zážitcích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Londýn za jeden víkend: Co všechno musíte vidět a jak to stihnout

6 měst, kam na prodloužený víkend po Evropě

Zdroje článku:
www.timeout.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
Žijete ve spokojeném vztahu, ovšem i když se v něm cítíte opravdu dobře, přesto byste našli něco, co by se dalo zlepšit? Možná tím “něčím” je jeho milostná stránka. Sex ke zdravému vztahu patří, a když to v něm skřípe, začíná to skřípat také mezi dvěma lidmi. Abyste předcházeli nemilým scénářům a aby vás opět zaplavilo štěstí během společné noci s partnerem, vyzkoušejte některý z tipů.
Jak zvýraznit rty, když zrovna nemáte po ruce rtěnku? Čím obohatit lak na nehty? K čemu je dobrý citron? Vyzkoušejte nápadité vychytávky pro vaší krásu.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Každé roční období má svůj specifický nádech a ani podzim není výjimkou. Sice budete trávit více večerů doma kvůli deštivému a studenému počasí, ale o to větší máte motivaci si svůj příbytek zútulnit podzimními dekoracemi. Jdeme na to!
Snad každá žena touží po hezké a zdravě vyhlížející postavě. Ovšem jen hrstka z nich má opravdu dostatek času na to, aby trávila celé hodiny v posilovnách nebo jinými sportovními aktivitami. Možná právě proto se v poslední době stala hitem ultra krátká cvičení, která slibují jistý kompromis. Fungují ale vůbec?
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!
Během chladných měsíců je pro mnoho z nás v malých bytech naprostou samozřejmostí sušit prádlo doma. Pokud nedisponujete sušičkou nebo sušárnou, možná tento problém řešíte sušákem postaveným doma u radiátoru. Najdou se ale i tací, kteří dávají prádlo přímo na topení. My však víme, že to není zrovna dobrý nápad a v dnešním článku vám povíme proč.
Designový doplněk nebo praktický zařizovací předmět. To všechno mohou plnit designová zrcadla. Vybírat můžete z nepřeberného množství tvarů. Trocha inspirace k zařizování domova.
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.

Výběr článků

Rostlinné kmenové buňky patří mezi nejnovější objevy se skvělým potenciálem řešit běžné problémy spojené se stárnutím pokožky. Jejich vývoj se dere kupředu až vzrušujícím tempem a na rozdíl od živočišných kmenových buněk neexistuje ani žádný etický či právní argument proti jejich použití v kosmetice. Už na první pohled slibují naprosto neodolatelné výsledky. Mohou ale rostlinné kmenové buňky z ovoce, květů či jiné vegetace udržet krásu a mladí každé pleti? Pojďme se do tohoto tématu ponořit a zjistit to.
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.

Nepřehlédněte

Stojany na víno ze dřeva i kovu, na stěnu nebo na bar v kuchyni. Slouží nejen jako praktické uložení vína, ale také jako originální designový prvek. Patří mezi věci, které vybíráte spíše podle stylu
Kolik kilo člověk přibere? Rozhodně víc, než si naplánuje, když na těhotenském testu vidí dvě čárky. A jak dlouho vývoj vytouženého miminka vlastně trvá? V tomhle vám ve škole při hodinách biologie taky kecali!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek