Středa , 08. 05. 2024

Statní svátek - Ukončení II. světové války

Zjistěte, proč vás bolí bradavky: Důvodem může být i nevhodná podprsenka

Bradavky patří mezi nejcitlivější části ženského těla. Většinou jsou bodem, který při správné stimulaci dokáže u ženy vyvolat vzrušení, ovšem někdy mohou dost bolet. Co může být příčinou bolesti bradavek?
bradavky
Bradavky můžou bolest z různých příčin. Vliv má i spodní prádlo.

31. 03. 2023

Kojení

Během těhotenství jsou ženská prsa velmi citlivá, nemluvě o bradavkách. Žlázy, které se v ňadrech nachází, začínají produkovat mateřské mléko, které je nezbytnou potravou pro novorozence. Kojení je častým důvodem, proč bolí bradavky, a to hned z několika důvodů. Tím nejčastějším je špatná technika kojení, kdy se kojenec špatně přisaje nebo mu to nejde přisát. 

Dalším důvodem může být ucpání mlékovodu, ze kterého může vzniknou nesnesitelně bolestivý zánět prsou. Na záněty jsou vynikající studené obklady, například tvaroh nebo jogurt dokáže zánět z prsa vytáhnout. Stává se, že jakmile je dítě starší a rostou mu zoubky, může do bradavky kousnout. Pokud k tomu dojde, dopřejte svému zraněnému prsu klid a pouze z něj mléko odstříkávejte odsávačkou.

Jakmile vás začnou při kojení bolet bradavky, je vždy lepší se obrátit na laktační poradkyni, která hned zjistí, co je příčinou a jak ji napravit, zejména v začátcích, kdy mnoho novopečených maminek v oblasti kojení tápe.

Nepříjemné infekce

Bradavkám se nevyhýbají ani infekce, které jsou častým zdrojem bolesti bradavek. Mezi ty nejčastější patří mykózy, ovšem objevují se i bakteriální, stafylokokové či virové infekce. Mykóza je často nenápadná infekce, která se nijak zvlášť na bradavkách neprojevuje. Dobře se jí daří tam, kde je tma a vlhko, kožní záhyby pod prsy jsou ideálním místem. Postupně se pak tato infekce dostane až k bradavkám. Důležitá je hygiena a čisté spodní prádlo.

Infekce většinou poznáte podle toho, že bradavky jsou horké, bolest může přijít až dlouho poté. Horkost bradavek je způsobena prouděním velkého množství krve. V každém případě je dobré navštívit lékaře.

Ekzémy a psoriáza

Ekzémy dokážou velmi potrápit, zvláště ty, se kterými se člověk potýká celý život. Bohužel, ani bradavkám se ekzémy nevyhýbají, mohou se objevit prakticky kdekoliv na těle. O to víc bolí na bradavkách, které jsou už samy o sobě tolik citlivé. Je dobré si uvědomit, že ekzémy se objevují tehdy, když například začnete používat nové mýdlo, deodorant, prací prášek nebo krém.

K TÉMATU  9 tipů pro vaření zdravých pokrmů

Jakmile se ekzém objeví, okamžitě přestaňte používat kosmetiku a počkejte dva dny, dokud ekzém nezmizí. Jestliže ani po dvou dnech se ekzému nemůžete zbavit, je dobré návštěvu specialisty neodkládat, mohlo by se jednat o závažnější onemocnění.

Hormony

Je obecně známo, že hormony v ženském těle způsobují mnoho změn, jednou z nich je i citlivost bradavek, která může vyústit až v nepříjemnou bolest. Ta souvisí s menstruací, užíváním nové hormonální antikoncepce, obdobím těhotenství nebo během šestinedělí. Dobrou zprávou je, že hormonální změny během pár dní odezní, s nimi i bolest bradavek.

kojení
Bolest bradavek při kojení je běžná.

Spodní prádlo

Bolest bradavek se objevuje také při nošení některého spodního prádla. Nevhodný materiál a nevhodná velikost bradavky dráždí tím, jak se prádlo o bradavky tře, což způsobí krátkou bolest, která zmizí hned, jakmile vyměníte své staré spodní prádlo za nové. V tomto případě se vyhýbejte krajkám, volte prodyšné a přírodní materiály a hlavně, správnou velikost podprsenky.

Štítná žláza

Onemocnění štítné žlázy se může projevit také bolestí bradavek, kterou provází nadměrné a časté ochlupení kolem nich. Chloupky v okolí bradavek jsou zcela přirozené, ovšem jakmile se zvýší jejich růst, vyhledejte lékaře.

Abyste předešly různým nemocem, je dobré pravidelně provádět samovyšetření prsou, které zahrnuje také kontrolu bradavek. Jestli z nich vytéká nějaká tekutina kromě mateřského mléka po porodu nebo mleziva v těhotenství, s návštěvou lékaře neotálejte, byť by šlo o pouhou banalitu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Manuál kojení: které potraviny zlepšují produkci mléka? A jak je správně načasovat, abyste vy i miminko dostali to nejlepší?

Rakovina prsu: nalezená bulka není jediným příznakem, že jste nemocná. Jak rozpoznat nemoc včas

Zdroje článku:
www.medicalnewstoday.com, www.webmd.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Neustálé převalování, polštáře na uších, probděné noci, špunty v uších. Přijde vám to povědomé? Pak právě váš partner nebo partnerka chrápe. Nemusíte se obávat toho, že byste v tom byli sami. Najde se mezi námi vícero lidí, kteří se ptají na jednu otázku, a sice jak se zbavit chrápání, které nám nedá v noci spát?
V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Komunikace je základ dobrého vztahu, ale existují některé výroky, které mají zbytečně negativní dopad. Tady jsou ty, které chlapovi raději neříkejte. Možná vám přijdou v pořádku, ale jejich použití může mít trochu jiný efekt, než očekáváte.
Developerský projekt Vilapark Klamovka je zasazen do zeleného prostředí hlavního města, přitom v dosahu plné občanské vybavenosti. Pokud plánujete zůstat v metropoli, ovšem prahnete po klidné lokalitě, nadchnou vás nové byty v Praze 5. V následujících řádcích vám o lokalitě, nabízených bytech i celém projektu prozradíme více informací.
Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Postel nebo televize, schovaná ve zdi, schovaný úložný prostor pod postelí nebo skládací stolky. Skládání všeho, co se dá. Je to účelné a praktické! Podívejte se na chytré vychytávky, které dokáží ušetřit spoustu místa ve vašem prostoru pro žití.
Chlupaté mazlíčky si pořizujeme, aby nám dělali radost. Pro tahle malá roztomilá koťátka je všechno kolem hra. Podívejte se, jak se seznamují s okolním světem.
Turistické boty jsou fantastické boty, které se nosí, když jste v divočině a razíte cestu z prašných cest, podél žulových balvanů a po hřebenech úzkých kaňonů, dají se ale outdoorové boty pánské či dámské nosit každý den? Přeci jen, byly původně vyrobeny k jinému účelu.
Slyšet za dveřmi ložnice „dneska ne, miláčku“ je pro mnohé muže doslova noční můra. Není tajemstvím, že jsou muži náruživější a mohli by „to“ mít klidně každý den. I několikrát. Ženy v tomto zájmu a potřebách mnohdy pokulhávají. A jsou situace, kdy i zadaná žena, která by mohla mít sex denně, začne intimní radovánky odmítat. Proč?

Výběr článků

Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
Většina klientů center zabývajících se laserovou epilací jsou přirozeně ženy. K návštěvě takového centra je vedou především obecně přijímané standardy ve společnosti – každá z nás chce mít hladkou, upravenou kůži na nohou i pažích. Genetické vlastnosti jsou velmi odlišné, ale jedno máme společné: každá chceme vypadat skvěle. A právě zde přichází na řadu laserová epilace.
Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.

Nepřehlédněte

Celebrity umí dost často překvapit, zejména modelky, o kterých byste si řekli, že za celý den sní pouze misku suché rýže a list salátu. O poprask na TikToku se postarala modelka Bella Hadid a její sandwich. Tak schválně, co říkáte na její kulinářské umění?
Potřebujete inspiraci ke cvičení? Tahle kočka ví, co udělat pro svoje zdraví, ale zároveň se u toho moc nenadřít. Krátké tréninkové video vám napoví!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek