Neděle , 05. 05. 2024

Klaudie

Přečkejte suchý únor s mocktaily. Možná vám zachutnají natolik, že už se jich nevzdáte

Suchý únor se těší čím dál větší popularitě. Zatímco v zahraničí jede spíš ”dry january”, už proto že navazuje skvěle na novoroční předsevzetí, my Češi jsme spíš pro ten kratší měsíc bez alkoholu. I tak ty čtyři střízlivé týdny nemusí být žádná pruda, když si je zpříjemníte mocktaily.
mocktail
Mocktail má všechny vlastnosti cocktailu, ovšem bez kapky alkoholu.

07. 02. 2023

Máte za sebou první víkend suchého února, takže jestli jste při první příležitosti nepolevili, už to asi vydržíte do konce. Únor je nejenom poslední zimní měsíc, ale často také měsíc bez alkoholu. Víte proč suchý únor vznikl a proč právě v souvislosti s ním mluvíme o mocktailech? Trpělivost, všechno se dozvíte.

Co je suchý únor?

Výzva nebo také osvětová kampaň tzv. suchej únor pochází z nápadů členů Ligy otevřených mužů (zkráceně LOM), kteří se „hecovali“, kdo vydrží měsíc bez alkoholu. Tato výzva se také zaměřuje na zvýšení povědomí o tom, jak moc nadměrné pití alkoholu škodí a jak je abstinence pro naše zdraví prospěšná.

Věděli jste, že… Jedná se o poměrně novou záležitost. Suchej únor začala LOM pořádat teprve roku 2013.

Důvody, proč držet suchý únor

Je obecně známo, že malé množství alkoholu, jako je pivo či víno, našemu tělu svědčí. Ovšem ten, kdo si rád libuje v něčem tvrdším a ve větší míře, by měl zpozornit. Následující benefity vám představí, co vše vaše tělo dokáže, když si alkohol dáte jen příležitostně.

  • To, že bez alkoholu se zlepšuje kvalita spánku, snad ani nemusíme vzpomínat.
  • Díky kvalitnímu spánku se ráno probudíte se spoustou energie, která vám vydrží celý den.
  • Alkohol dokáže pořádně zamávat s vaší váhou, takže pokud chcete zhubnout, rozhodně se mu vyhněte.
  • Také vaše trávení nebude tak zatížené, jak po pár panácích whisky. Ovšem pozor, v některých případech alkohol také může trávení naopak podporovat, například sklenička piva po vydatném obědě vám udělá dobře.
  • Vaše mysl znovu nastartuje a budete se moct lépe soustředit.
  • A hlavně! Ušetříte nemalé peníze, které můžete raději do něčeho investovat.
K TÉMATU  Dieta versus alkohol. Co je pravdy na tom, že vám může sklenka vína zkazit dietu? Co říkají odborníci na výživu?

Věděli jste, že… Střízlivé tělo a mysl je čím dál populárnější? Ano, podle gastro trendů 2023 začíná být pití alkoholu nemoderní a narůstá počet zájemců o nealkoholické cocktaily.

Uvolněte místo mocktailům

Myšlenka mocktailů se zrodila v Americe a poměrně rychle se začala šířit do celého světa. Konečně se začalo myslet na všechny ty lidi, kteří si v baru potřebují dát nealko, ale už je nebaví věčně pít limonády nebo vodu. Chtějí mít před sebou také šmrncovně vypadající drink, který zároveň uspokojí chuťové pohárky.

Mocktaily tedy mají všechny přirozené vlastnosti koktejlu, ovšem bez kapky alkoholu. Ať máte lepší představu, přinášíme vám rovnou několik receptů, abyste viděli, že ani za střízliva o zábavu nepřijdete.

4 recepty na mocktaily

Broskvovo hroznová Sangria

Tento nápoj je podobný klasické Sangrii, která se podává v obrovském džbánu pro více lidí. Stejně se podává i tento nápoj, který vás dostane svou kombinací chutí hroznů a broskví.

Suroviny:

  • 1 l hroznového moštu
  • 300 ml broskvového nektaru
  • 1 l pomerančového džusu
  • 1 l minerální vody perlivé
  • kousky broskví, hroznového vína, citrusů

Postup:

  1. Nejdříve si nakrájejte broskve a citrusy na plátky, hroznové víno můžete nechat vcelku.
  2. Do velkého džbánu nebo mísy dejte nakrájené ovoce, zalijte hroznovou šťávou, broskvovým nektarem, pomerančovým džusem.
  3. Nápoj dejte do lednice vychladit.
  4. Půl hodiny před podáváním do nápoje nalijte minerální vodu a přidejte několik snítek máty.
  5. Nakonec nápoj obohaťte ledem.

Okurkový mocktail s bazalkou

Máte rádi okurkovou limonádu a nebo ještě lépe, bylinkový gin s okurkou? V tom případě musíte vyzkoušet kombinaci okurky a bazalky v tomto perlivém nápoji.

Suroviny:

  • 1 okurka
  • 10 lístků čerstvé bazalky
  • 1,5 l perlivé vody
  • 2 polévkové lžíce medu
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka sušeného estragonu

Postup:

  1. Okurku omyjte a nakrájejte na kousky.
  2. Všechny ingredience kromě vody rozmixujte.
  3. Nápoj rozdělte do sklenic.
  4. Nakonec sklenice dolijte perlivou vychlazenou vodou.
  5. Dozdobte citronem a mátou.
K TÉMATU  9 alternativních triků, když na bolest hlavy nic nezabírá
mocktail
Mocktaily jsou drinky budoucnosti.

Jablečná margarita s ledem

Tento recept je verzí alkoholového nápoje s tequillou, ovšem ti, kdo ho vyzkoušeli, se shodli, že chutná mnohem lépe jako nealko drink.

Suroviny:

  • 500 ml jablečného džusu
  • 450 ml perlivé vody nebo perlivé jablečné šťávy
  • šťáva z půlky limetky
  • 2 čajové lžičky nastrouhané kůry z bio limetky
  • plátky zeleného jablka
  • led

Postup:

  1. Do mixéru nalijte džus, vodu, limetkovou šťávu, kůru a vhoďte pár kostek ledu.
  2. Všechno rozmixujte – led by měl být ve formě ledové tříště.
  3. Nápoj nalijte do sklenic, ozdobte plátkem zeleného jablka a limetkové kůry.

Melounový mocktail

Tento typ mocktailu je spíše vhodný na letní horké dny, ovšem za vyzkoušení stojí už nyní.

Suroviny:

  • 1,5 kg červeného melounu
  • ½ hrnku cukru krupice
  • 2 hrnky vychlazené perlivé vody
  • šťáva ze dvou limetek
  • 2 čajové lžičky nastrouhané kůry z bio limetky
  • svazek čerstvé máty
  • led, plátky z limetky

Postup

  1. Ze všeho nejdříve svařte cukr s hrnkem vody v cukrový sirup.
  2. Mezitím si nakrájejte meloun na kousky a rozmixujte ho.
  3. Do velkého džbánu vložte plátky limetky, které hmoždířem rozmačkejte.
  4. Přidejte rozmixovaný meloun, perlivou vodu, šťávu z limetky a vychlazený cukrový sirup. Nakonec vše pořádně promíchejte.
  5. Nápoj nalijte do sklenic, do kterých předem vložte kostky ledu a ihned podávejte.
Zdroje článku:
www.taste.com.au , https://www.instagram.com/suchejunor/, https://ilom.cz, www.foodnetwork.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Celý svět stále ještě žije koronavirovou pandemií. Ve večerních zprávách nevidíme nic jiného než pouze počet přibývajících nakažených či informaci o další mutaci zákeřeného onemocnění. Bohužel se pozornost odvrací od mnoha dalších nemocí, jež jsou tu mezi námi stále. Jednou z nich je také legionella. 
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Snad každá žena touží po hezké a zdravě vyhlížející postavě. Ovšem jen hrstka z nich má opravdu dostatek času na to, aby trávila celé hodiny v posilovnách nebo jinými sportovními aktivitami. Možná právě proto se v poslední době stala hitem ultra krátká cvičení, která slibují jistý kompromis. Fungují ale vůbec?
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Zjistili jste, že jste bez takzvaného hotovostního polštáře? Tudíž kdyby přišla další mimořádná situace podobná té na jaře, neměli byste, z čeho žít? Pak je načase začít s financemi lépe hospodařit. Abyste se však radovali ze zisků a nikoli ze ztrát, které na konci měsíce vykážete, stáhněte si mobilní aplikace, které vám se správou osobních financí pomůžou.
Každý den čelíme řadě záhad. K těm patří kupříkladu to, kam zmizely brýle nebo klíče od auta. Obvykle je však odpověď banálnější, než jsme čekali. Člověka však v tu chvíli nenapadne, že existují mnohem zapeklitější záhady, nad kterými si lámou hlavu skupiny historiků.
Sluníčko začíná mít pomalu sílu, dny už jsou pořádně dlouhé a ve vás se začíná probouzet letní nálada? Nebojte se ji podpořit barvami, které pustíte do svého botníku. A jednoznačnou trefou jsou pro tuto sezónu bílé balerínky!
Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.

Výběr článků

V zimě je asi víc než kdy jindy pozornost okolí soutředěna na náš obličej. Koneckonců, nic jiného ani téměř vidět nejde. Jaké máme tipy pro to, aby vám v něm ubylo vrásek a ne naopak?
Nakupování dárků pro rodinu je těžké. Mnohem těžší než nakupování dárků pro spolupracovníka nebo oblíbeného učitele. Když ale nakupujete pro lidi, které znáte celý svůj život, máte jistou výhodu. Znáte totiž jejich koníčky a zájmy. Víte (nebo byste měli vědět) co mají rádi a po čem touží. Když tuhle výhodu dobře použijete, pořídit dárky k Vánocům pro rodinné příslušníky pak bude brnkačka. Už máte jasno, co komu nadělíte?
Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý

Nepřehlédněte

Všude kolem nás vykukují nové módní kousky, které prostě musíme mít. Vše máme krásně naservírované na talíři. Současná doba zkrátka a dobře nahrává fast fashion, která je sice na pohled hezká, ale dříve či později se promění v nevábný kus hadru. Jinak to totiž ani nejde. Nemůžeme za pár kaček dostat něco, co nám vydrží navěky, pořád pěkné, necuckaté, sytě barevné. A právě tímhle se dostáváme k tomu, proč tedy dát přednost slow fashion a podpořit raději české značky.
Fotografie šťastných rodin, honosných oslav a dokonale zabalených dárků, které začínají plnit sociální sítě, mají velký vliv na psychiku člověka. Ta prochází v období Vánoc zatěžkávací zkouškou. Většina z nás chce mít všechno dokonalé, mít neustále uklizeno, napečeno co nejdříve, ozdobený vánoční stromek jako z časopisu, ale... ne vždy je vše podle plánu. Zkuste se během Vánoc věnovat také sobě, vyzkoušejte různá meditační cvičení, která vaší psychice výrazně uleví a nenakládejte si toho na sebe tolik.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek