Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zaměřeno na core: Jak si zpevnit střed těla? 

Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
core
Střed těla nejsou jen břišáky.

14. 02. 2023

14. 02. 2023

Střed našeho těla je nesmírně důležitý, a to z mnoha hledisek. Ačkoli v našem životě hraje hodně podstatnou roli, dříve mu nebylo věnováno tolik pozornosti jako teď. To se naštěstí od určité doby zlomilo, a nyní můžeme najít spoustu možností, jak získat zdravý a dobře pevný core. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení však střed těla nezahrnuje jen břišní svaly. Skládá se také ze svalů na zádech a kolem pánve, což je dobré vědět ještě dřív, než se pustíte do samotného cvičení. 

Z čeho je složený core

  • Vzpřimovač páteře – erector spinae je zádový sval, který se rozprostírá po celém trupu. Pomáhá vám dostat se do vzpřímené pozice po předklonu, stejně jako se ohnout do stran a otočit hlavu.
  • Přímý břišní sval – když se předkloníte, použijete břišní sval zvaný přímý břišní sval. Někdy se mu říká sval „six pack“.
  • Šikmý sval – vaše vnitřní a vnější šikmé svaly vám pomáhají otáčet nebo ohýbat trup.
  • Příčný břišní sval – příčný břišní sval, který obepíná přední a boční část vašeho trupu, stabilizuje vaši pánev.
  • Svaly podél páteře – jedná se o soubor několika dalších svalů, které podporují stabilitu vaší páteře.

Tyhle části ovšem nejsou jediné, které tvoří váš střed těla. Mezi další svaly patří svaly pánevního dva, bránice, hýždě i svaly připevněné k pánvi (hamstringy, flexory kyčle a adduktory kyčle). Udržení těchto svalů pomáhá stabilizovat tělo, podporovat páteř a zlepšovat celkovou kondici.

Nejlepší cviky na posílení coru

Pokud s cvičením začínáte, nebo jste dlouho necvičili, začněte nejprve se cviky pro začátečníky. Určitě nebude úplně špatné poradit se s osobním trenérem a popovídat si s ním o správném množství opakování a sérií vzhledem k vaší konkrétní kondici a cílům. V každém případě platí, že během těchto cviků je třeba zpevnit střed těla.

Jenže jak budete vědět, že to děláte skutečně správně? Jeden dobrý způsob, jak začít, je nadechnout se a představit si, že přitahujete pupík k páteři. Držte svaly pevně v této poloze na několik sekund. Tento pocit zpevněných břišních svalů je přesně to, když zpevníte svůj core.

K TÉMATU  Poznejte konopí z jeho lepší stránky. Není to jen droga, opravdu léčí a pomáhá

Most

Tato pozice aktivuje hýžďové svaly, aby zvedly vaše boky, čímž jednak potrénujete core, ale zároveň budete posilovat zadek a stehna.

Lehněte si na záda. Pokrčte kolena a položte chodidla na podlahu na šířku boků. Položte ruce podél těla, dlaněmi dolů. Zpevněte střed těla a hýžďové svaly. Zvedněte boky, dokud nejsou kolena v jedné linii s rameny. Vydržte 10–30 sekund. Opakujte 3–5x.

Jak správně provádět most.

Sklapovačky

Sklapovačky jsou klasickým pohybem na posílení středu těla. Zvedání horní části těla totiž aktivuje břišní svaly. Pokud vás občas bolí kříž, dělejte sklapovačky opatrně – pohybujte se pomalu a začněte jen s několika opakováními. Pokud je vaše bolest v kříži chronická, promluvte si s certifikovaným trenérem nebo zdravotnickým pracovníkem, než se o cvik pokusíte. Nemusí vám totiž vzhledem k okolnostem vyhovovat.

Začněte na zádech. Pokrčte kolena a položte chodidla na podlahu na šířku boků. Srovnejte hlavu a páteř. Překřižte ruce na hrudi. Zpevněte střed těla a uvolněte krk a ramena. Zatáhněte bradu a zvedněte horní část zad, přičemž spodní část zad, pánev a chodidla zůstávají na podlaze. Pak se zastavte. Pomalu snižujte horní část zad, abyste se vrátili do výchozí polohy. Začněte s 1 sérií o 8–12 opakováních.

Na co si u sklapovaček dát pozor?

Sklapování nohou

Tento cvik dokáže hotová kouzla – posílí váš střed těla, ale procvičí i hýžďové svaly, boky a nohy. Zároveň má tu výhodu, že vytváří naprosto minimální tlak na vaši páteř. Pokud vás bolí záda, může být právě sklapování nohou ideální alternativou ke klasickým sklapovačkám.

Začněte na zádech. Zvedněte nohy s koleny ohnutými do 90 stupňů. Položte ruce podél těla, dlaněmi dolů (případně můžete své ruce vložit za hlavu tak, jak vidíte na obrázku). Zpevněte svůj core. Spusťte pravou nohu, jako byste se chtěli dotknout země, levou nohu držte ve stabilní pozici a záda držte vyrovnaná. Poté zase zvedněte pravou nohu, abyste se vrátili do výchozí polohy. Opakujte s levou nohou. Začněte s 1 sérií o 8–12 opakováních.

K TÉMATU  Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?
core
Zvedněte nohy a sklapujte jednu po druhé.

Létající pes

Cvik pojmenovaný jako létající pes zapojí vaše hluboké břišní i zádové svaly, kromě toho podpoří vaši koordinaci a zlepší celkovou stabilitu těla.

Začněte na všech čtyřech, ruce mějte pod rameny a kolena pod boky. Zpevněte svůj core. Zvedněte a narovnejte pravou nohu na úroveň kyčle. Současně zvedněte a natáhněte levou paži na úroveň ramen, dlaní dolů. Držte zpevněnou páteř, aniž byste dovolili vyklenutí zad, když natahujete ruku a nohu. Opakujte s levou nohou a pravou paží. Začněte s 1 sadou, 8–12 opakování.

Takhle vypadá létající pes.

Sklapovačky napodruhé

Nyní tu máme opět sklapovačky, ovšem v trochu jiné verzi, která připomíná jízdu na kole. Tento cvik procvičí vaše šikmé svaly, přímý břišní sval a boky.

Lehněte si na podlahu, s levým kolenem ohnutým a přitaženým k hrudníku. Pravou nohu udržujte rovně a mírně ji zvedněte z podlahy. Položte si ruce za krk nebo spodní část hlavy – dávejte pozor, abyste se při tomto pohybu netahali za krk. S ohnutým levým kolenem a vzpřímenou pravou nohou zvedněte pravé rameno z podlahy a posuňte pravý loket k levému kolenu. Když přitáhnete pravé rameno zpět k podlaze, natáhněte levou nohu a zároveň pokrčte pravé koleno a přitáhněte je k hrudi. Když se vaše pravé koleno posune dále, zvedněte levé rameno z podlahy a posuňte levý loket směrem k pravému kolenu. Začněte se 3 sériemi po 12 opakováních pro každou stranu.

cvičení
Střed těla je celá soustava svalů, které drží naše tělo pohromadě.

Tyto cviky jsou jako přímo stvořené pro začátečníky, existuje však i řada dalších cviků pro mírně pokročilé i pokročilé, ale o tom třeba zase někdy příště.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypouklé břicho a diastáza: Trápení mnoha žen i mužů

Kdo je Pamela Reif? Německá Barbie, co vybudovala fitness impérium

Zdroje článku:
https://www.healthline.com/health/best-core-exercises
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Typy zahrad dělíme podle přístupu k jejich řešení. Jaké rostliny na nich vysadíte už je potom další krok, i když má podle dané charakteristiky také svá pravidla. Vyberte si z mnoha stylů ten, který je vám nejbližší.
Bez rostlin by na Zemi nemohl být život. A přestože má člověk sklon své přirozené prostředí nevybíravým způsobem poškozovat, rostliny stále ještě vnímáme jako uklidňující prvek. Proto se jimi obklopují i ti největší cynici. Existují však různé druhy rostlin a květin. Některé nám prospívají více, jiné méně, a některé nám mohou být dokonce jedovaté. Nejen svými plody, ale i vůní, kterou zejména na jaře vypouštějí. Pojďme se však nyní podívat na pokojové rostliny, které stojí za ti mít doma.
Býti potomkem slavného rodiče nebo rovnou obou rodičů se může jevit jako nelehká pozice. Od takovýchto jedinců se mnohé očekává, ať už zdědění krásy nebo talentu. Někteří se rozhodnou jít ve šlépějích svých rodičů, jiní zvolí o něco jiný směr a další se zase světu popularity snaží co nejvíce vyhnout a žít si svůj život mimo vědomí veřejnosti.
Genetická modifikace, tedy úmyslná změna genetického materiálu, se využívá zejména ke snazšímu pěstování některých rostlin. Nejčastěji můžete v této souvislosti slyšet o kukuřici. Narazíte však na mnoho argumentů pro i proti tomuto zásahu při pěstování. Na jedné straně je vyzdvihován přínos a zajištění vyšší produkce, na straně druhé jsou pochyby a možná rizika spojená s jejich konzumací.
Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Turistické středisko Jasná je velmi známé, stejně jako mnoho dalších míst v jeho okolí. Dovolená v Nízkých Tatrách na Slovensku ale může být plná jedinečných zážitků z míst, která každý nezná. Poradíme vám, kam vyrazit, abyste nebyli obklopeni obrovskými davy turistů. Díky tomu si užijete dovolenou mnohem více.
Polycystický ovariální syndrom, neboli PCOS, je strašákem pro ženy v reprodukčním věku. Otěhotnět s tímto onemocněním přirozenou cestou je často nad síly ženy samotné i lékařů. Problém je, že příčina, proč onemocnění vzniká, není dosud úplně jasná. A tak naprosté vyléčení není možné.
Aby vaše pleť vypadala zdravě, svěže a odpočatě, nemusíte vydávat horentní sumy za drahé pleťové krémy. I díky běžně dostupným surovinám bude vaše pleť zářivě krásná. Domácí pleťové masky na suchou pleť dodají pleti tolik potřebnou hydrataci a pro jejich přípravu stačí zajít jen do lednice.
Když žena řekne svému vyvolenému to pověstné “ano”, začne škála plná svatebních příprav. A vedle výběru ideálního obleku a svatebních šatů, dojde také na výběr svatebních oznámení.
Surfování, velice atraktivní letní aktivita. A to i když jí jen pasivně přihlížíte. Možná se vám tento sport začal líbit už dávno, a zaryl se do paměti. Na první pohled se může jevit jednoduše, svézt se po vlně, nicméně realita je pak o mnoho jiná. Jednou za rok u moře se z vás zkušený surfař nestane. Ale trénovat můžete i v Čechách.

Výběr článků

Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?
Plesy, bály, masopustní veselice. Je prostě čas se radovat a tančit. K plesovému veselí a tanci však často patří konzumace alkoholu. A není to někdy jen pár skleniček vína nebo piva. Na takových akcích se nabízí široké spektrum míchaných nápojů či destilátů. A tak se spojí tanec s dobrým pitím – ale ráno ta kocovina! Jak se s ní vypořádat?

Nepřehlédněte

Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek