Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Nejoblíbenější české pohádky, které nesmí na Vánoce chybět

Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
pohádky
Jaké české pohádky jsou vaše nejoblíbenější?

22. 12. 2022

Pohádky jsou určené pro děti, to však neznamená, že si je o Vánocích nemůže užít celá rodina. Naopak ty české klasiky zůstávají v našich srdcích prakticky celý život, a tak není divu, že především o svátcích trhají divácké televizní rekordy. Každý má přitom tu svou nejoblíbenější pohádku, bez které zkrátka Vánoce nejsou to pravé.

Nezapomeňte na seznam pohádek

Ještě než začnou svátky klidu a míru, podívejte se do programu, kdy vaše oblíbené pohádky v televizi dávají. Samozřejmě si je můžete pustit i ze záznamu, to však už nemá takové kouzlo. Nejtradičnějším postupem je zaškrtávání pohádek v tištěném TV programu, podle kterého se pak řídí celá rodina. Vy tak nikdy nezapomenete na žádnou z pohádek a můžete si podle jejich vysílacího času naplánovat veškeré dění ve vaší rodině.

Každý má tu svou

Zeptejte se dětí, kterou pohádku o Vánocích nechtějí prošvihnout. Každý si pak vyberte tu nejoblíbenější – a vy je pak budete sledovat všechny společně. Můžete si ze sledování televize udělat i společnou zábavu tím, že každý k té své pohádce připraví kvíz. Donutíte tak všechny členy rodiny pohádku skutečně sledovat a dávat pozor.

Ale teď už k těm našim českým nejlepším pohádkám.

Tři oříšky pro Popelku

Tato kouzelná česká pohádka je oblíbená nejen v českých domácnostech. Němci si Popelku dokonce tak trochu přivlastňují, jelikož byla natočená v koprodukci právě s Německem. Některé záběry se odehrávají na zámku Moritzburg nedaleko Drážďan. Pohádku Tři oříšky pro Popelku však milují překvapivě i v Norsku, kde běží na Štědrý den v hlavní vysílací čas každý rok. Je to zkrátka pohádka světová.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Pyšná princezna

Ačkoliv je tato pohádka černobílá a z roku 1952, stále patří k těm vůbec nejmilovanějším českým pohádkám vůbec. Tomu nasvědčuje i skutečnost, že v době, kdy pohádka běžela v kinech, ji vidělo přes osm milionů diváků. Natáčela se na kouzelných českých místech, například na Panské skále, Dolském mlýně nebo také v Telči či na zámku Hluboká.

K TÉMATU  Zajímavé vánoční dekorace do vašeho domova! Připravte se na Štědrý den a vytvořte doma tu správnou atmosféru!
Ukázka z pohádky Pyšná princezna (1952).

Hrátky s čertem

Pohádka s nádherným pojetím malovaných kulis a neotřelým smyslem pro humor vás dostane. Je natočená podle divadelní hry od Jana Drdy. Pohádkové kostýmy, které skvěle ladí s kulisami, jsou dílem výtvarníka Josefa Lady. I když se považuje za nejkrásnější pohádkovou princeznu Krasomila z Pyšné princezny, stejnou roli si tatáž herečka, Alena Vránová, střihla i zde.

S čerty nejsou žerty

Snad nejvíce oblíbená pohádka českých diváků právě o Vánocích. Natočená byla podle předlohy Boženy Němcové, poprvé se vysílala v televizi přímo na Štědrý den v roce 1986. A kdo by nemiloval spravedlivý, vtipný i romantický děj o pekle a Dorotě Máchalové? Na své si při sledování této pohádky přijdou děti i dospělí, kteří se i během roku baví jejími hláškami.

Nejlepší scénky z pohádky S čerty nejsou žerty (1985).

Lotrando a Zubejda

Předlohou pro pohádku z roku 1997 byla pohádka od Karla Čapka. Scénář zfilmované verze si vzal na starost Zdeněk Svěrák a poprvé diváky ohromila na Štědrý den v roce 1998. Příběh o tom, jak je důležitá radost ze života spolu se zajímavým prolínáním české dědiny a orientu se krásně spojuje s originálními filmovými písněmi.

Anděl Páně

Vůbec nejkrásnější vánoční pohádka z oblasti Kašperku a nádherné scenérie Šumavy uprostřed zimy vás uchvátí zejména díky skvělému obsazení. Anděl Petronel v podání Ivana Trojana a Jiří Dvořák jako čert Uriáš společně hrají neuvěřitelnou dvojici, která se prochází světem a snaží se napravit, co způsobili. Kompletní herecké obsazení je natolik skvělé, že pohádka musí zákonitě patřit k těm nejoblíbenějším. Anděl Páně je natočený ve dvou dílech, oba rozhodně stojí za to.

Anděl Páně (2005)

Princezna se zlatou hvězdou

Pohádka Princezna se zlatou hvězdou z roku 1959 s Marií Kyselkovou a Josefem Zímou se vyznačuje nádhernými kostýmy, které umocňují kouzelnou atmosféru, tak svým naučným dějem. Nepostrádá nic z toho, co by správná pohádka měla mít – nechybí zde krásná princezna Lada, pohledný a spravedlivý princ Radovan, zlý král Kazisvět a moudrá chůva.

K TÉMATU  Bramborový salát bez výčitek. Přinášíme zdravou alternativu

Byl jednou jeden král

Jan Werich byl velmi moudrý muž a jeho otisk je v této pohádce velmi viditelný. „Tatínku, já tě mám ráda, jako sůl.” Tenhle příběh zná snad úplně každý. Král Marušku za její slova vyžene, ale způsobí tím sobě i celému království jen samé trampoty. Ale jak už to v pohádkách bývá, vše dobře dopadne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Polské Zakopane je zimní království jako z pohádky. Takové chaty jinde nenajdete

Vánoční výzdoba: Jak v 8 krocích vykouzlit tu pravou atmosféru

Zdroje článku:
www.csfd.cz, www.kinobox.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Na trhu jsou k dostání doslova stovky různých odstínů rtěnek, kosmetické firmy nás neustále bombardují novými produkty, takže vybrat si z nich a najít tu správnou, to je teprve oříšek. Jak najít svoji ideální rtěnku?
K získání krásné a zdravé pokožky bez nedokonalostí, silných vlasů a pěstěných nehtů nemusíte podstupovat žádné složité procedury. Tím správným receptem pro přirozenou krásu jsou vzácné přírodní oleje, které dokáží s vaším vzhledem učiněné zázraky.
Letošní první úplněk je tady! Začínáme ve znamení Lva, kde zdánlivě nepřekonatelné osobní ego pohlcuje vše ostatní! V této fázi se setkáváme s napětím mezi individuálním nárůstem a kolektivní solidaritou, což vyvolává otázky ohledně toho, zda naše osobní pocity nepřinášejí nečekané otřesy k druhým! Nezapomeňte, že úplněk ovlivňuje jak dny před úplňkem, tak dny po úplňku.
Vlastníte chytrý telefon? V tom případě byste v něm měla mít nainstalované i chytré aplikace. Které že to jsou? Samozřejmě jde o aplikace, které ocení každá moderní žena.
Vztahy s tchyní jsou kapitolou partnerského života samy o sobě. I když v mnoha případech jde o vztahy skvělé, v jiných to může značně skřípat. Zatímco někdy dělá tchyně naschvály, jindy si žena nenastaví jisté hranice, které se poté neustále překračují.
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.
Tato žena se jmenuje Lauren Bruzzone, a pochází z New Yorku. Její tréninkový partner ji zachytil při cvičení. Nebylo by na tom nic divného, kromě toho, že je jí 72 let! Její trénink je skutečně ukázkový, a dokazuje, co všechno je možné i v pokročilém věku! Jak sama říká, zkoušejte věci, a dávejte jim šanci! Nevzdávejte se, a nenechte se ovlivnit lidmi, kteří říkají, že to nejde.
Plavání s kojenci je v posledních letech na vzestupu. Kdo nechodí plavat, jako kdyby nebyl. A proč? Protože plavání přináší mnoho výhod nejen pro miminka, ale také pro jejich maminky.
Pokud patříte mezi znalce kávy a je to první věc, na kterou po probuzení myslíte, chápeme vás. Ale mějte se na pozoru. Pokud máte doma čtyřnohého přítele, je možné, že neodolá pokušení ochutnat ten horký nápoj. A zatímco lidé často potřebují na začátek dne kofeinový šok, káva rozhodně není něco, co by si měl dávat váš chlupatý společník. Jak konkrétně je spojení „káva a pes" škodlivé a co může způsobit?
Bolesti zad mají mnoho podob. Mohou se lišit intenzitou a dobou trvání, a zejména příčinou. Vždy se jedná o problém, který je souborem individuálních, psychosomatických a pracovních stereotypů. Jednou z psychosomatických a častých příčin bolesti je stres.

Výběr článků

Řeč je v našem životě velmi důležitá. Přece jen si jistě hned po pár větách všimnete, pokud někdo nevyslovuje zcela správně, koktá nebo mu dělá potíže výslovnost některých písmen. Řeč se u nás vyvíjí od útlého dětství a je dobré sledovat, jestli tu nenastávají nějaké potíže. Ty je mnohem snazší řešit okamžitě než později v dospělosti.
Pokud patříte mezi ty, kteří se pokoušejí hubnout, ale pokusy jsou zatím marné, tak pokračujte ve čtení. Dnes se dozvíte, v čem je kámen úrazu, že se vaše hubnutí nedaří. Dozvíte se něco, o čem jste nikdy předtím možná ani neslyšeli. Zároveň pochopíte, jak to můžete napravit. A jestliže tyto informace převedete do praxe, tak věřím, že se úspěch dostaví!
Už vás nebaví chodit do práce? Jste naštvaní pokaždé, když musíte ráno brzy vstávat a když v zimě jezdíte za tmy domů? Pak je na čase poohlédnout se po práci nové, možná takové, při které už nikam nebudete muset chodit. Pracovat se dá přece i z domova.

Nepřehlédněte

Jestliže jste sama ve třiceti, není na tom dnes nic divného. Pokud zůstáváte stále sama a je vám čtyřicet či padesát, začínáte vypadat podezřele. Dlouholeté představy jsou, že je single typicky mladý muž nebo mladá žena, kteří si užívají života, cestují nebo dělají kariéru. Je ale tohle tvrzení pravdivé?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek