Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Historie vánočních svátků a kde jsou přímo zakázané?

Doba adventní, pečení cukroví, bramborový salát se smaženým kaprem a očekávání příchodu Ježíška – to vše k Vánocům jak je známe my patří. Ovšem víte, kde se tyto tradice a zvyky skutečně vzaly a kam až sahají kořeny Vánoc?
vánočních
Jaká je historie našich vánočních svátků?

23. 12. 2022

Lidé odnepaměti vyhledávali důvody k různým oslavám, a to i v době ještě předtím, než se narodil Ježíš. Pro Norsko byly typické oslavy zimního slunovratu tzv. Yule, v Německu oslavovali boha Odina, Římané zase nedali dopustit na boha zemědělství, Saturnálie nebo na oslavy dětí Říma zvané Juvenálie. Víte, jaká je historie našich vánočních svátků?

Historie Vánoc

Samotné Vánoce se dle dochovaných záznamů datují až od 4. století, ovšem i přesto Velikonoce a Ježíšovo zmrtvýchvstání patřilo mezi hlavní svátky. Důvodem byl také fakt, že ani Bible nevzpomíná datum narození Ježíše Krista, které je spíše připisováno datu 6. ledna, což je také den, kdy Vánoce oslavuje pravoslavná církev.

Až s papežovým rozhodnutím ve 4. století se z Juvenálií 24. a 25. prosince stala oslava narození Ježíše. Co bylo důvodem jeho rozhodnutí není zcela jasné, nejpravděpodobněji šlo o fakt, že se papež nedokázal smířit s pohanskými tradicemi, záleželo mu na upřednostnění křesťanství.

Kde se vzal stromeček?

Dnes si bez jehličnatých stromečků a dárků nedokážeme Vánoce představit. I k tomu se váže zajímavá historie, která vychází z pohanských tradic. Je obecně známo, že pohané přírodu uctívali, stromy nevyjímaje. To by ale nebyli tehdejší křesťané, aby pohanům tradice nepřevzali a neupravili si je po svém.

Zpočátku křesťané zdobili listnaté stromy – duby. O tom, že by se měly zdobit jehličnany, konkrétně jedle, rozhodl až v 7. století sv. Bonifác. Důvodem bylo to, že špička jedle směřuje k nebi a její tvar připomíná svatou trojici – Otec, Syn a Duch svatý.

Ozdoby na stromek patřily od nepaměti

Stejně jako dnes, i v minulosti patřilo k Vánocům jmelí. A právě jmelí v minulosti zdobilo stromky, protože lidé věřili v jeho zázračnou moc. V pozdějších letech se součástí ozdob staly svíčky a světýlka, jejichž význam dnes zná málokdo. Svíčky jsou totiž symbolem Ježíše Krista, jakožto světla světa křesťanů.

K TÉMATU  Vánoční stromeček je hlavním symbolem Vánoc! Štědrý den si bez něj neumíme představit. Jak může vypadat i ten váš?

Mezi další tradiční vánoční ozdoby patřily křížaly z jablek, vlašské ořechy, dřevěné ozdoby, perníky a později papírové či popcornové řetězy.

Dárky nesměly chybět ani v minulosti

Všichni jistě známe svátek Tří králů, kdy se Kašpar, Melichar a Baltazar přišli poklonit narozenému Jezulátku do Betléma a zahrnuli ho dary. A právě vánoční obdarovávání je nedílnou součástí Vánoc již pěknou řadu let. Lidé ze všech vrstev se snažili někoho obdarovat, ať už obyčejnými ponožkami, párátkem z rybí kosti či v pozdější době parfémem a hračkami.

vánoce
Dárky jsou s námi na Vánoce odjakživa.

Zrušené Vánoce

Vánoce a vánoční svátky si našly své místo po celém světě a všichni je znali jako svátky křesťanské místo původních pohanských. Jenže ne všem se Vánoce líbily, proto byly i na nějaký čas zrušené. O to se zasloužil anglický státní a vůdce anglické revoluce Oliver Cromwell. Tomu se v 17. století podařilo dát Vánocům konečnou. Naštěstí s vládou Karla II., který v roce 1660 usedl na trůn, byl svátek obnoven. 

V americkém Bostonu byly dokonce Vánoce zakázané, a to především z důvodu, že cokoliv bylo britského, bylo pro Američany nepřípustné. Až rok 1870 přinesl řadu změn, konkrétně 26. června 1870 byly Vánoce vyhlášené federálním svátkem.

Ani Německo a Rusko se zákazu Vánoc nevyhnulo. Tam se Vánoce začaly slavit až v době Třetí říše a po vzniku Sovětského svazu.

Jak to vypadá dnes?

Pokud si myslíte, že dnes už se Vánoce slaví na celém světě bez výjimky, jste na omylu. Třeba Číně Vánoce zrovna nevoní. Jsou tady spíš jako pro nás Valentýn. Číňané se snaží přimět lidi k tomu, aby raději podpořili vlastní tradice a kulturu, ale čím dál více zdejších mladých lidí Vánoce slaví, protože je to příležitost veselit se s přáteli.

K TÉMATU  Jak uspět s vánočním dárkem pro muže

Také některé muslimské země tyto svátky naprosto odmítají, považují je za neúctu k islámu. Od roku 2014 si oslavou Vánoc můžete odsedět až pět let ve vězení v Bruneji, kde jsou Vánoce vyloženě zakázané.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rozdýchejte Vánoce pomocí tematicky laděné meditace a dalších relaxačních cvičení

Vánoční pravopis: Víte, kde psát malá a velká písmena?

Zdroje článku:
www.history.com , www.britannica.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Také jste vždy toužili po zahradě, kde vše bude v souladu s vaší duší a myslí? Objevte 10 způsobů, jak se dokonale spojit s přírodou ve vaší zahradě.
Suchý šampon je typ vlasového přípravku, který omezuje mastnotu a nečistoty ve vlasech. Na rozdíl od mokrých šamponů a kondicionérů lze suchý šampon nanášet na vlasy, když jsou suché – a právě odtud získal svůj název. Suchý šampon není nutné z vlasů vymývat a obvykle se nanáší na temeno hlavy a další oblasti, kde se může viditelně hromadit olej a lesk.
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.
S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Vypadat dobře chce většina z nás. Jak to ale udělat, abyste se svým tělem byla vážně spokojená a cítila se vyrovnaně? Máme pro vás několik rad, které se vám vyplatí zkusit.
Bodové osvětlení je oblíbené zejména v kuchyní nebo v obývacím pokoji. Může být zapuštěné, namontované na strop nebo směrové na koleji. Poslední jmenované má tu výhodu, že ho můžete namířit tam, kam potřebujete.
Tenhle pilný papoušek aktivně řeší svůj vzhled. Když se mu jeho vlastní ocasní peří zdá krátké, neváhá svůj zevnějšek pracně vylepšit. Nebo by se dalo prohlásit, že se tento Agapornis chlubí cizím peřím?
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?
Jíte pórek často? Jestli ne, tak byste měli. Tento přírodní poklad posiluje kosti, pomůže vám se stávkujícím trávením a prospívá srdečním funkcím. Funguje také jako posilovač obranyschopnosti a bojuje proti křečovým žilám.
Péče o sebe je v dnešní době pro mnoho lidí synonymem nákupních horeček, drahých lázeňských procedur, brunchů či kosmetiky. Stalo se to jakýmsi symbolem pro kosmetický a fitness průmysl. Mnoho lidí ale zapomíná investovat také do zcela jiné formy péče o sebe. A to do péče o své duševní a emocionální zdraví o které je rovněž třeba se starat. V tomto článku si řekneme, jak na to.

Výběr článků

Všichni mluví o tom, že předehra je důležitou součástí dobrého sexu. Ale jak na tu nejlepší předehru, aby vaše žena byla úplně hotová? Protože milostná předehra přichází v různých podobách, a pro někoho může být matoucí, nebo dokonce stresující se v této změti zorientovat. Ale žádný strach, proto jsme tu my, abychom vám pomohli.
Zase si potřebujete obarvit vlasy, ale návštěva kadeřnického salonu se vám teď do harmonogramu vůbec nehodí? Zkrášlete se v pohodlí domova – a navíc podstatně levněji. Schopnosti prostředků, které skrývá vaše kuchyň, vás prostě nadchnou!

Nepřehlédněte

Ploché břicho je snem nejen žen, ale také spousty mužů. Čím dál více mužů bojuje s přebytečným tukem v oblasti pasu - a dokonce je jich mnohem více než žen. K zeštíhlení břicha je ale potřeba dosáhnout správné kombinace stravy a fyzické aktivity. Aerobní trénink doplněný silovými cviky vám umožní efektivně zhubnout a zdůraznit svaly.
Opravdu díky konzumaci placenty snáze „přežijete“ náročné šestinedělí a urychlíte hojení poraněných porodních cest? Ano, říká se to, ale všechno je úplně jinak. Místo těchto pozitiv můžete čekat spíše možnost infekce. Pro vás i vaše dítě!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek