Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Orgánová očista: Připravte svá játra na nadcházející vánoční svátky

Zatímco k vánočnímu hodování neodmyslitelně patří cukroví, vaječný koňak, svařák, smažený kapr, řízky, chlebíčky a spousta jiných dobrot, naše tělo už si tuhle smršť tolik neužívá. Připravte se na vánoční svátky s předstihem a posilněte svá játra.
játra
Připravte svá játra před vánočními svátky. Určitě vám za to poděkují.

25. 11. 2022

Proč jsou zdravá játra tak důležitá?

Játra jsou hned po kůži největším orgánem našeho těla, mohou vážit i přes kilo a půl. Jejich hlavní funkcí je látková výměna, jejímž úkolem je vyčistit organismus od všech nežádoucích škodlivin, zejména od alkoholu, nadbytku cukru a tuku. Játra produkují žluč, která napomáhá k lepšímu trávení tuku ve střevech.

Pro játra je velkou hrozbou přejídání se a nadměrné požívání alkoholu. Jakmile játra vypoví svou funkci, organismus jednoduše zkolabuje a může nastat smrt. Abyste předešli komplikacím, je dobré svá játra na vánoční hodování předem připravit.

Co je detoxikace?

Pod detoxikací si můžeme představit odstranění zátěže trávicího systému, jejímž cílem je povzbudit orgány, aby se zbavily veškerých hluboko uložených toxinů v těle – to způsobí jakýsi návrat k „továrnímu nastavení“ těla. Nejvhodnější a nejpřirozenější způsob detoxikace je detoxikace pomocí správného jídelníčku. Jak na přirozený detox jater?

játra
Připravte svá játra na nadcházející svátky.

Teplá voda s citronem

Začněte svůj den sklenicí teplé vody s citronovou šťávou. Přidat můžete nastrouhaný čerstvý zázvor a kávovou lžičku medu Manuka, který je vynikající pro posílení imunity.

Vynechte kávu a alkohol

Po čas detoxu zapomeňte na vaši oblíbenou kávu, čaje s vysokým obsahem kofeinu, čokoládu, alkohol a všechny jiné stimulanty, které mají za úkol vás nějakým způsobem nabudit. Pozor také na různé dietní nápoje obsahující látku aspartam.

Zvyšte příjem tekutin

Čistá voda je lékem nadevše, při detoxikaci rozhodně zvyšte její příjem. Snažte se vypít alespoň 1,5 až 2 litry denně a pokud možno pijte vodu teplou.

Pozor na cukr a mouku

Také potraviny obsahující bílý cukr a bílou mouku byste ze svého jídelníčku měli vyřadit. To samé platí pro těžká masitá jídla, jejichž alternativou mohou být ryby, vejce, tofu, quinoa, luštěniny, ořechy a semínka.

K TÉMATU  Přispějte! Ve vánočním čase je žádostí o příspěvek na dobročinný účel mnohem víc, než v průběhu roku. Jak si vybrat? A jak neurazit?

Kravské mléko 

Potraviny vyrobené z kravského mléka nahraďte buď mlékem kozím, nebo rostlinnými mléky jako je mléko kokosové, sójové či mandlové.

Zelenina a ovoce

Vaše strava by se měla skládat z velké části ze zeleniny – takže saláty a dušená zelenina jsou naprosto ideální. Nicméně opět byste měli konzumovat zeleninu spíše tepelně upravenou, například dušenou. Rozhodně se vyhněte polotovarům, sladkému pečivu a dalším průmyslově zpracovaným potravinám.

Jak posílit játra před Vánoci?

Smiřte se s tím, že játra prostě nevycvičíte, můžete je pouze posílit – a začněte s předstihem. Asi tři týdny užívejte bylinu s názvem ostropestřec mariánský. Každý den ho snězte 4x po jedné čajové lžičce a zapijte dostatečným množstvím vody. Abyste posílili i produkci žluči, vhodná je i smetánka lékařská (kořen) či lecitin (ten napomáhá při popíjení alkoholu). Skvělým pomocníkem jsou také obyčejné ječné teplé kroupy, které do svého jídelníčku zařaďte už měsíc před Vánocemi.

pampeliška
Čaj z pampeliškového kořene je skvělý pomocník při jaterní očistě.

Vitamíny, bez kterých se játra neobejdou

Vitamín C

Je obecně známo, že vitamín C je antioxidant, který se zbavuje nahromaděných toxinů. Zejména po vydařeném večírku byste měli zvýšit jeho příjem.

Vitamín E

Silným antioxidačním účinkem se vyznačuje i vitamín E, který kromě jiného snižuje krevní tlak a brání oxidaci nenasycených tuků.

Vitamín B12

Bez tohoto vitamínu by buněčný metabolismus nemohl fungovat. Pomáhá zpracovávat bílkoviny, cukry a tuky.

Selen

Selen je látkou detoxikační, čistí játra a chrání buňky.

Abyste si svátky užili se vším všudy, je důležité jíst pravidelně. Zabráníte tak přejídání, kterému se mnozí z nás nevyhnou. Pamatujte si, že i přes Vánoce by váš jídelníček měl obsahovat přísun zeleniny a ovoce, měli byste dodržovat pitný režim a zvýšit denní dávku vlákniny. Na co byste v žádném případě neměli zapomenout, je také pohyb. Nemusíte nutně potit litry potu v tělocvičně, stačí, když se každý den půjdete alespoň na půl hodinky projít na čerstvý vzduch, což napomůže i správné funkci trávicího systému.

K TÉMATU  Kegelovy cviky: Cesta za lepším postelovým uvolněním

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Připravte si turmeric jamu a objevte zázračnou medicínu z Bali

Ginkgo biloba – znáte strom z Asie se zázračnými účinky?

Zdroje článku:
www.webmd.com, www.hopkinsmedicine.org
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přejete si, aby se ve vaší ložnici nebo obýváku vyjímal originální lapač snů? Tento kouzelný bytový doplněk má podle starých indiánů dokonce magickou moc. Už se těšíte, až si vyrobíte ten svůj?
Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
Plastická operace, která pomůže vyřešit problém nebo zvýšit sebevědomí, je v moderním světě dobrá věc. Ovšem jen tehdy, pokud se to s ní zkrátka nepřežene a výsledek vypadá řekněme opravdu reprezentativně. Bohužel ve světě slavných občas neplatí rčení, že v nejlepším se má přestat, proto se v záři reflektorů objevuje řada celebrit, které si na plastikách vybudovaly doslova závislost. Které z nich jsou opravdu odstrašujícím případem?
Kouzelné zahradní cestičky jsou skvělým nápadem, jak proměnit vaší zahradu ve fantastickou zónu pro relax a odpočinek. Prohlédněte si kreativní nápady na konstrukce chodníčků, které vytváří příjemně útulnou atmosféru.
Letos oslavila osmdesáté sedmé narozeniny. Jaký je příběh jedné z nejkrásnějších hereček, které kdy po této planetě chodily? Sophia Loren si prožila svůj dokonalý americký sen.
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
Krásný úsměv by chtěl mít každý z nás. Nepřítel naší dutiny ústní je však povlak na zubech a zubní kámen. Jak ho odstranit, abychom nemuseli utrácet ze drahé produkty, jako jsou nákladné zubní bělící pasty a ústní vody? Mnozí netuší, jaké zázračné pomocníky má právě ve svém domově.
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
Popraskané rty, suché koutky, odchlíplé kousky zrohovatělé kůžičky. Když jen trochu zanedbáte péči o své rty, podzimní počasí vám to vrátí i s úroky. Nemusíte kupovat syntetické balzámy na rty. Vyrobte si svoji vlastní péči z přírodních ingrediencí.

Výběr článků

Menstruační kalíšek rozdělil ženy na dva tábory – ty, co si bez něho menstruaci nedokáží představit a ty, které jsou jeho zarytými odpůrkyněmi. Ať tak, či onak, menstruační kalíšky jsou pomůckou, která ženám v mnohém uleví. V článku se dozvíte vše o menstruačním kalíšku i o jeho výhodách a nevýhodách.
Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?
Tohle někoho určitě naštve. Emancipace žen je jev, který se děje už několik dekád, ale narůstající feminismus něžnému pohlaví jen škodí. Jaké problémy přináší?

Nepřehlédněte

I když se to mnohým bude zdát nepravděpodobné, melouny lze pěstovat prakticky kdekoliv. Poslední dobou se najdou dokonce i ti, kteří tuto šťavnatou typicky letní pochoutku pěstují na balkóně či na terase v květináčích a jiných nádobách. Chcete-li si svůj vlastní meloun vypěstovat, je nejvyšší čas vyrazit pro sazenice. A máte-li opravdu malý balkón, zkuste meloun pepino gold.
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek