Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Průvodce za nákupy v Polsku: Kam se vypravit a jak vychytat nejlepší akce?

Vzhledem k neustálému nárůstu cen je obzvláště potřebné přemýšlet, co vše si opravdu nezbytně musíme pořídit a zároveň i kde výhodně nakoupíme. Zdražuje vše, zato výše platů zůstává prakticky stejná, a proto se řada občanů uchyluje k nouzovým řešením. Jedním z nich jsou nákupy v Polsku.
nákupy v Polsku
Nákupy v Polsku se českým rodinám vyplatí.

21. 11. 2022

Nejvíce vyhledávanou a k životu potřebnou položkou jsou potraviny a jejich nákup. V naší zemi se ceny mnohdy vyšplhaly až na dvojnásobek. Nejedná se jen o potraviny, ale například i o pohonné hmoty, jejichž cena dosáhla na historické maximum. Nákupy v Polsku se Čechům zkrátka jeví jako skvělé řešení.

Vyplatí se nákupy v Polsku?

Ti z obyvatel, kteří žijí v oblasti pohraničí, již dávno vědí, že někteří z našich sousedů mají ceny oproti Česku výrazně jinde. Německé obchody byly jistého času Čechy hromadně navštěvované, nicméně tento trend poslední dobou spíše opadává a začínáme se soustředit na obchody jiné, předně na ty polské.

Ceny jsou zde aktuálně v porovnání s těmi českými výrazně nižší, mnohdy až o polovinu! A to je důvod, proč se nám to pořád vyplatí, i když se na nákupy v Polsku vypravíte z větší vzdálenosti.

Důvodů je více

Ekonomická situace nad všemi důvody, proč si do Polska dojet, převažuje. Přesto se nejedná o důvod jediný. Někteří z nás si nákupy za hranicemi užívají klidně i proto, že rádi zkouší nové produkty a chutě, které u nás nejsou k dostání, anebo že jim to dává pocit výjimečnosti.

Každopádně pokud vyrazíte polské obchody vyzkoušet, počítejte s tím, že češtinu kolem sebe budete slýchat hodně. Pravděpodobně už na parkovišti objevíte značné množství českých poznávacích značek.

nákup
Ceny v Polsku jsou o poznání nižší než v Česku.

Do jakých obchodů v Polsku zajet?

V případě, že jste ještě mezi nákupy v Polsku nováčci, můžete se ptát, jaké obchody se k nákupu nabízí, takže pojďme na ně!

LIDL

Oblíbeným řetězcem, stejně tak jako u nás, je Lidl. Jeho tamní nižší ceny vás mile překvapí, předně u masných výrobků, uzenářských, mléčných, a to hlavně sýrů, a dále u ryb. Neznamená to však, že je v Polsku veškerý sortiment levnější. Některé výrobky zde mají cenu srovnatelnou, ba dokonce o malinko vyšší. Je zkrátka dobré mít ceny u nás zmapované a tam si je jen rychle přepočítat.

K TÉMATU  8 způsobů, jak letos o Vánocích můžete ušetřit za dárky

BIEDRONKA

V každé oblasti se nachází polský řetězec s názvem Biedronka. Charakteristický je svou beruškou ve znaku. Nicméně nečekejte velký supermarket, spíše se jedná o větší obchod s cenově dostupnými a čerstvými potravinami. Zboží je tu většinou vystavované v krabicích, proto si lidé v tomto řetězci tvoří zásoby na delší dobu, potraviny berou po celých kartonech.

TESCO

Řetězec Tesco je další možnou volbou. Koncept je nám Čechům také dobře známý, proto nemusíme mít pocit, že by se výrobky měly jakkoliv odlišovat.

CARREFOUR

Carrefour bývá k nalezení v několika nám blízkých lokalitách a taktéž se v něm dá nakoupit levněji.

CASTORAMA

Castorama je místní řetězec s nábytkem a potřebami do domácnosti, vše v mnohem příznivějších cenových relacích než v českých obchodech obdobného rázu.

TIP: Ve všech případech se zcela určitě vyplatí sledovat jejich letáky a aktuální výhodné akce.

nákup
Jezdíte nakupovat za hranice České republiky?

Lokality k polským nákupům

Teď už máte lepší představu, na jaké obchodní řetězce můžete v Polsku narazit. Zbývá už jenom určit, kam přesně se vydáte?

  1. Rozhodně stojí za zmínku polský Těšín, který je v dosahu lidem žijícím na severní Moravě. Polský Těšín je dostupný na potraviny, oblečení, obuv či kutilské nářadí, viz. Castorama.
  2. Katowice jsou stejně dostupné jako výše zmíněný polský Těšín. V Katowicích je oblíbený Fashion House Outlet, kde si přijdete předně na značkové oblečení za zvýhodněné ceny, za zmínku tu stojí i vyhledávaná Ikea.
  3. Pro obyvatele východních Čech to bude zase Kudowa-Zdroj a Klodzko. Tam Češi vyrážejí pro oblečení, potřeby do domácnosti, spotřebiče, nábytek a hračky.
  4. Obyvatele severních Čech zajímá lokalita nedaleko Szklarské Poreby, Jelenia Góra. I zde je k návštěvě Castorama anebo známé obchodní centrum Galeria Nowy Rynek.

Velice oblíbenou akcí bývají polské bleší trhy, kde lze sehnat ojedinělé a originální kusy. Předně tedy představující věci do domácnosti a nábytek, ale zároveň i všelijaké dekorace včetně těch vánočních.

K TÉMATU  Péče o stárnoucí rodiče. Jak si ji usnadnit? Co byste určitě neměly opomenout?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak ušetřit na energiích v domácnosti?

Každá koruna se počítá: Na čem všem se dá ušetřit?

Zdroje článku:
www.traveltriangle.com, www.poland.travel
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Období, kterým nyní procházíme, je složité. A asi bychom se shodly na tom, že pro všechny. Staří lidé jsou samotní, mladí lidé musí řešit péči o děti a jejich výuku. Hodně domácností se potýká s nedostatkem peněz. Někteří se potýkají se špatným zdravotním stavem. Věřte ale, že bude líp, a je potřeba si udržet, alespoň někdy, dobrou náladu. Tak si dejme nějaké super české komedie!
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.
Vietnam je turisty hojně navštěvovaný, a to zcela zaslouženě. Je to nádherná země s přátelskými lidmi, krásnou přírodou, zajímavou faunou a flórou, architekturou, historií i jídlem. Po Vietnamu můžete klidně cestovat týdny, nebo dokonce měsíce, a stále vám zůstanou neprozkoumaná místa. Co navštívit ze všeho nejdříve?
Tetování už dávno není výsadou lidí na okraji společnosti. Naopak, dnes už existují i exklusivní tetovací studia s vybranou klientelou, ve kterých vás zdánlivě jednoduchá „kérka“ vyjde zhruba stejně draho jako nové auto. A když si prolistujete svůj oblíbený společenský časopis, přijde vám, že kdo nemá tetování, jako by dnes nebyl.
Intrauterinní inseminace (IUI) je prvním krokem asistované reprodukce pro páry, kterým se nedaří počít. Obvykle se provádí zhruba po roce, kdy se nedaří během nechráněného pohlavního styku zplodit potomka. Jedná se o základní a neinvazivní metodu, jak otěhotnět. Hlavní princip spočívá v tom, že je spermiím zjednodušena a zkrácena cesta k vajíčku jejich přímou aplikací přímo do dělohy. IUI se provádí na reprodukčních klinikách a nabízí ho také gynekologie Gynem.
Černé tečky jsou noční můrou nás všech. Objeví se již pár dní poté, co opustíme kosmetický salón, a vracejí se s železnou pravidelností. Možná jste ale ještě nepřišli na správný způsob, jak na ně. Máme pro vás TOP tipy, jak s nimi zatočit!
Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Tak tohle by vás pravděpodobně nenapadlo. Nebo ano? Vychytávky, které zužitkují doma všechny maminky. Nebo i tátové? :))
Máte ve své domácí lékárničce aspirin? Otázkou je, zda tušíte, co všechno dokáže. Kromě toho, že čistí i ty nejodolnější skvrny na oblečení a zesvětluje tmavé podpaží, také spolehlivě léčí akné. I s černými tečkami si ale hravě poradí!
V každé domácnosti nechybí alespoň jedny nástěnné hodiny. Co takhle zvolit nějaké obří, které se stanou dominantou vašeho interiéru? Retro styl je pořád v oblibě, tak se inspirujte překrásnými kousky. Dřevo, jeho imitace nebo design starých nádražních hodin navozují příjemnou atmosféru. Hodí se prakticky kamkoli, do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje. Nejenom, že ukazují čas. Jsou zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru.

Výběr článků

Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?
Sluníčko začíná mít pomalu sílu, dny už jsou pořádně dlouhé a ve vás se začíná probouzet letní nálada? Nebojte se ji podpořit barvami, které pustíte do svého botníku. A jednoznačnou trefou jsou pro tuto sezónu bílé balerínky!

Nepřehlédněte

Chorvatsko je nejen pro Čechy velmi oblíbeným místem, kam vyrazit na dovolenou. Ať už hledáte relax u moře, zajímá vás místní kultura a památky, či snad hledáte nějaké dobrodružství, tato země je skvělou volbou. Chorvatsko totiž pro turisty nabízí dokonalé možnosti.
Japonská zahrada je působivý způsob úpravy okrasné zahrady. V Japonsku bývala zahrada dlouhodobě otázkou prestiže více, než kdekoli jinde ve světě. V Evropských zemích se nachází parky i zahrady, které si berou inspiraci právě v této zahradní architektuře. Jejich vzhled byl ale přizpůsoben našemu trendu úpravy zahrad. Nic to nemění na tom, že krásně upravená idealizovaná příroda v duchu japonské zahrady je prostě pastvou pro oči.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek