Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Láska na první pohled skutečně existuje. Je to i váš případ?

Představa, že v davu lidí zahlédneme člověka, do kterého se zamilujeme na první pohled je krásná a šílená zároveň. Lásku na první pohled známe především z romantických filmů, jenže jak to s ní ve skutečnosti je? Opravdu se jedná o lásku na první pohled, nebo jen o přitažlivost, kterou snadno zaměníme s hlubokým citem? Pojďme se tomuto vzácnému jevu podívat na kloub.
láska na první pohled
Láska na první pohled neexistuje jen ve filmech. Opravdu ji můžete zažít.

21. 12. 2022

Láska na první pohled z odborného hlediska

Téma „láska na první pohled“ nenechalo klidným ani mnoho odborníků, kteří se snažili zjistit, zda skutečně existuje. Mnoho z nich se shoduje, že zamilovat se na první pohled reálné je. Záleží však na tom, o jaký typ lásky se jedná a proč k tomu vůbec došlo. Existuje hned několik faktorů, které za zamilováním stojí. Zamilovat se na první pohled můžete proto, že vám daný člověk někoho připomíná, klidně i osobu z dětství, která vám byla vždy sympatická.

Velká váha se prvotnímu zamilování přikládá díky chemické látce tzv. fenylethylaminu, který náš mozek uvolňuje. Fenylethylamin funguje podobně jako přírodní amfetamin, díky kterému pociťujete přívaly lásky. V počáteční fázi zamilování mají lidé tendence si toho druhého idealizovat a na jeho špatné stránky přijdou, až když počáteční zamilovanost opadla.

Výrok, že „láska má mnoho podob“ není obyčejné klišé. Skutečně tomu tak je. To, že při prvním setkání se do člověka nezamilujete, nemusí znamenat, že se do něj nezamilujete nikdy. Láska může přijít později. Mnoho vztahů bylo a je založeno na pouhém přátelství, ze kterého se postupně vyvinula láska jako trám.

Jak poznáte lásku na první pohled?

Motýli v břiše

V momentě, kdy potkáte tu pravou osobu, začne se vám do žil uvolňovat adrenalin, který způsobuje známé motýly v břiše – záchvěvy v žaludku.

Podivný pocit

Lásku na první pohled také doprovází známý pocit, že jste danou osobu již někdy potkali.

Nervozita

Stačí jen jeden pohled a přítomnost dané osoby, abyste zcela znervózněli. Kvůli nervozitě se začnete chovat nepřirozeně, budete svou reakcí natolik zmatení, že je možné, že sem tam utrousíte něco, co byste v životě z pusy nevypustili.

K TÉMATU  9 případů, kdy je rozchod nejlepší řešení. Udělejte si ve vztahu i v životě jasno

Jste zmateni tím, co cítíte

Osoba, kterou jste potkali, vás přitahuje a vy nechápete proč, zejména tehdy, když to absolutně není váš typ.

Ovládne vás touha, abyste si s osobou promluvili

Jakmile zpozorujete osobu, která vás doslova očaruje, probudí se ve vás touha jít za ní a promluvit si s ní.

Nemůžete danou osobu dostat z hlavy

Na nic jiného nemyslíte než na tu/toho, kdo se vám dostal pod kůži – nemůžete spát, jíst, ve dne i v noci na ni/něj myslíte.

Také vám je věnovaná pozornost 

Jestliže jde o lásku na první pohled, sympatie se vám dostanou také z druhé strany. Stačí pouhý úsměv nebo pozdrav, aby vás tyhle maličkosti dostaly do kolen.

Pocit důvěry se projeví hned

Chvíle strávené s dotyčnou osobou jsou stále příjemnější, uvědomujete si, že máte pocit, že se s ní znáte už spoustu let. Je zároveň vaším nejlepším přítelem, kterému se můžete svěřit se vším.

Mimořádná přitažlivost

Krása je subjektivní – co se líbí vám, nemusí se líbit ostatním. Pro vás je daná osoba ideálem krásy, bez jediného nedostatku, i když si to druzí nemyslí. Také vám nezáleží na tom, jestli tvoříte dokonalý pár, jestli se k sobě hodíte, máte společné zájmy. Jediné, na co myslíte, jsou společné chvilky a jak je vám příjemně.

láska
Láska na první pohled je typická neovladatelnou fyzickou přitažlivostí.

Na co si dát pozor?

Láska na první pohled je obvykle doprovázená velkou fyzickou přitažlivostí. A právě krátkodobou přitažlivost si snadno můžete splést s láskou. Tuto falešnou lásku rozeznáte velmi snadno. Pokud vám vadí nějaké věci hned na začátku, neumíte si s osobou představit budoucnost, jedná se skutečně jen o dočasné pobláznění, které vás během chvilky přejde.

Zažili jste někdy lásku na první pohled? Věříte na ni? Máte kolem sebe někoho, kdo se na první pohled zamiloval a láska trvá dodnes?

K TÉMATU  Připravujete se na nepříjemné jednání. Neprojektujte si předem ty nejhorší varianty a najděte nejlepší řešení

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Syndrom zlomeného srdce: Opravdu láska dokáže fyzicky bolet?

Letní láska: Hodí se k vám nová známost podle horoskopu?

Zdroje článku:
www.brides.com, www.mindbodygreen.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Stejně jako učení se sedět, plazit se a chodit, je i cvičení na nočník dovedností, které se vaše dítě musí naučit. Zatímco většina dětí je připravena zahájit trénink na toaletě mezi 18 měsíci a 3 lety, existuje několik dalších dovedností, které musí dítě zvládnout, než může trénink začít. Nočník se nejlépe provádí, když je fyzický a emoční vývoj vašeho dítěte ve správném bodě.
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.
Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?
Dnes, na Zelený čtvrtek, bychom měli na talíři přivítat něco zeleného, symbol nového života a jara. Ale víte, jaké dny máme již za sebou a co nás čeká až do Velikonoc? Tyto svátky obnovy a radosti následují po Květné neděli a vedou nás až k veselému Velikonočnímu pondělí. A proč vlastně Velikonoce každý rok "skáčou" po kalendáři? Odpověď tkví v lunárním cyklu: Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, což je tradice spojující nás s rytmem přírody a jejím věčným cyklem.
Prospívají zdraví, prodlužují věk. Prostě dělají dobře našemu tělu, mozku i kondici. Opravdová definice pro superpotraviny ale neexistuje. Do této kategorie se zařazují potraviny, které mají ve srovnání s podobnými podstatně vyšší obsah zdraví prospěšných látek. Které to jsou?
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Je tu jaro a s ním i spoustu změn! Lidé se chystají na sezónu v plavkách a chtějí být na jaře víc plní energie. Po zimě, kdy jsme spíš pasivní a více jíme, tak s jarem přichází odhodlání do různých detoxů a očist! Bohužel to nemusí skončit vždy dobře, protože není detox jako detox. V tomto článku vám prozradím, jak na správnou jarní očistu! Která pročistí vaše tělo i vašeho ducha a zároveň neuškodí vašemu zdraví!
Myslíte si, že jste potkala toho pravého, ale okolí je z vašeho vztahu rozpačité. Je starší o více než 20 let? Je mladší o více než 10 let? Člověk by řekl, že v dnešní společnosti se věkový rozdíl nepočítá. Zdaleka to není pravda. A většinou jsou to ženy, které věkový rozdíl řeší podstatně víc, než muži.
Je jich plný internet, ale tahle taneční kompilace vede na plné čáře. Lidé se dokáží úplně odvázat, a to i v těch nejméně očekávaných situacích. Policisté na ulici, zákazník v prodejně s elektronikou nebo člen security na plném stadionu. Tohle vás dostane!

Výběr článků

Pandemie se rychle šíří. Čísla nemocných stoupají, proto byste neměli na nic čekat a podpořit svou imunitu. Nikdy totiž nevíte, kdy a kde se s nemocným můžete setkat. Abyste měli dobře fungující obranyschopnost, musíte mít ve formě střeva. K tomu vám pomohou probiotika. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček doplňků stravy Naturevia, ve kterém najdete kvalitní přípravky pro celou rodinu.
Jak upravovat meme obrázky nebo fotky přímo v aplikaci WhatsApp? Jak změnit font textu? Jak si pohrát s nahraným záznamem zvukové zprávy? Zkuste tyto tipy.
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?

Nepřehlédněte

Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek